Skal vi løse klimautfordringene må vi gjøre noe med overforbruket vårt. Nå kraftsamler vi for å utvikle nye løsninger som gjør det enkelt å låne, leie, gjenbruke og re-selge. Vil du bli med Oss vs. klimaendringene?

Preben Carlsen
Oss mot klimaendringene
9 min readSep 9, 2018
Luftforurensingen i mange av verdens storbyer gjør det farlig og trene utendørs, fører til at barn blir syke etter en dag på skolen og til at tusenvis av mennesker dør for tidlig hvert eneste år. Foto: Brady BelliniUnsplash

Klimaendringene kommer tettere på oss. Vi føler ekstremværet på kroppen. Luftforurensningen i verdens storbyer setter seg i lungene. Plasten i havet fester seg mellom tærne våre på stranda. Noe må gjøres – og det haster. «Oss vs. klimaendringene» er et åpent innovasjonsprosjekt som skal utvikle klimapositive løsninger på verdens viktigste problem. Vil du bli en av oss?

Overforbruk er den enkeltfaktoren som driver klimaendringene mest av alt. Skal vi løse klimautfordringene må vi få mer ut av ressursene våre. For å utvikle nye løsninger har Folk Oslo og Emergence School of Leadership fått med seg IKEA, Fortum, Days Like This, Europris, Miljødirektoratet, Stor Oslo Eiendom, Lokal, Virke, Circular Norway og Ny Analyse i en kraftsamling som skal utvikle nye løsninger for å redusere overforbruk ved å gjøre det enkelt å låne, leie, gjenbruke og re-selge det vi trenger for å leve gode liv.

  • Verdens forbruk av naturressurser har tredoblet seg fra 27 til 85 milliarder tonn på 40 år.
  • I 2018 forbruker vi naturressurser som vi trenger 1,7 jordkloder for å gjenskape, noe som betyr at vi tar ut nesten dobbelt så mye ressurser som jorda tåler hvert år.
  • Forbruket vårt er årsaken til mer enn 60 prosent av klimagassutslippene og over 80 prosent av vannforbruket i verden.

– Helt siden vi ble født har vi blitt lært opp til at ting skal produseres så billig som mulig, selges med høyest mulig fortjeneste og kastes når vi har brukt dem opp. Det skal ikke mange runder med selvrefleksjon til for å innse at det ikke er kompatibelt med utviklingen i verden. Derfor har vi nå tatt initiativ til en kraftsamling for å utvikle klimapositive løsninger på overforbruket vårt, sier Preben Carlsen i Folk Oslo, som sammen med Emergence School of Leadership står bak prosjektet. Han forteller at de på kort tid har fått med et titalls spennende virksomheter, men understreker at innovasjonsprosjektet er åpent for alle som ønsker å delta.

Innen 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet, hvis vi ikke endrer dagens forbruks- og gjenvinningsvaner. Foto: John CameronUnsplash

— Vi tror på kraften i fellesskapet og åpen innovasjon. Derfor inviterer vi både selskaper, organisasjoner, offentlige virksomheter, fagpersoner og ildsjeler til å melde seg på. Skal vi få bukt med overforbruket må vi nemlig engasjere bredt allerede fra starten. Kombinasjonen av engasjement, tverrfaglighet og dyp problemforståelse gjør at vi har alle forutsetninger for å utvikle nye og bedre løsninger ved hjelp av verktøy fra sirkulærøkonomien og muliggjørende teknologi. Ambisjonen er å utvikle lønnsomme forretningsmodeller og nye tjenester som utdaterer bruk og kast-samfunnet ved å gjøre det enkelt, behagelig og lønnsomt for både mennesker og selskaper å låne, leie, gjenbruke og re-selge.

Preben Carlsen i Folk Oslo er en av initiativtakerne til Oss mot klimaendringene. Nå oppfordrer han flest mulig til å melde seg på i arbeidet for å løse vår tids største og viktigste utfordring.

Vil du være med «Oss vs. klimaendringene»? Ta kontakt med Preben Carlsen på tlf. (+47) 906 83 044 eller e-post: preben@folkoslo.no

Her kan du melde deg på kick off for «Oss vs. klimaendringene» på Folk: https://www.facebook.com/events/530183607423958/

Det handler om å løse vår tids største problem
Ideen om «Oss vs. klimaendringene» så dagens lys i midten av juni. Den rekordvarme sommertemperaturen var behagelig for kroppen, men fikk også fart på tankevirksomheten til gjengen i Folk Oslo og Emergence School of Leadership. De ga blaffen i fellesferien, endret planene for høsten og tok opp telefonen for å sjekke interessen hos noen utvalgte selskaper. Det tok ikke lang tid før de forsto at det var flere som så behovet for nye løsninger og at overgangen til sirkulærøkonomien er et område som er spesielt aktuelt for mange.

— I løpet av de siste ukene har vi fått med oss et lag som gir oss tro på at vi faktisk kan bidra til å løse vår tids største problem. Kombinasjonen av unge studenter som brenner for å løse problemer som vil påvirke deres egen fremtid, erfarne mentorer og fagpersoner fra Folk Oslo, viktige selskaper med reelle problemer, ekspertise fra våre samarbeidspartnere innen sirkulærøkonomi og vår egen innovasjonsmetodikk er unik. Samlet sitter vi på så mye kraft at vi nå har muligheten til å utvikle nye løsninger som setter standarden for hvordan selskaper kan gå sirkulært, sier Thomas Helgø, rektor ved Emergence School of Leadership.

Thomas Helgø, rektor på Emergence School of Leadership, har ambisjoner om at Oss mot klimaet skal sette standarden for hvordan selskaper går sirkulært.

Norge vil bli et foregangsland, men er fortsatt i startgropa
Sirkulærøkonomien handler om å skape nye forretningsmodeller gjennom bruk av teknologi, revolusjonere råvarebruken og bevare materialer i kretsløpet slik at vi kan tilby bedre produkter og tjenester. I januar 2018 presenterte Regjeringen sin ambisjon om at Norge skal være et foregangsland innen sirkulærøkonomi, men det er langt igjen. Foreløpig er kun 10 prosent av verdensøkonomien basert på sirkulærprinsippet — og Norge er helt i startgropa sammenlignet med mange andre land.

— Skal Norge ta en internasjonal lederposisjon og gå foran på veien mot et sirkulært samfunn, er vi avhengige av ny kunnskap, politisk handling, oppslutning i opinionen og vi trenger ikke minst nye og inspirerende løsninger som viser vei for næringslivet. Det håper vi å bidra til, sier Helgø.

7 bransjer, 7 virksomheter, 7 problemer, 7 sirkulære løsninger
Oss mot klimaendringene består foreløpig av syv ulike selskaper fra syv forskjellige bransjer og sektorer med helt konkrete problemer de ønsker å finne en løsning på. I tillegg består prosjektet av 30 studenter, 20 mentorer og flere miljøer med dyp fagkunnskap om sirkulærøkonomi og bærekraft, men det er fortsatt rom for å melde seg på hvis flere ønsker å delta.

Nedenfor følger en kort beskrivelse av de ulike problemstillingene som innovasjonsprosjektet skal jobbe for å løse.

IKEA — 100% sirkulære innen 2030
Avskoging er årsaken til 15 prosent av de globale klimagassutslippene. Selv om IKEA har dyrket sine egne trær i en årrekke, ønsker de å redusere fotavtrykket sitt ytterligere ved å ta grep for å sikre at råvarene i produktene de leverer får en lenger levetid.

– Vi vet at mange forbinder IKEA med en bruk- og kastmentalitet, fordi møblene våre har så lave priser. Forretningsmodellen vår handler om at absolutt alle skal ha råd til produktene våre, ikke at møblene våre skal kastes når de ikke lenger er riktige for deg. Vi ønsker å være en del av løsningen, og ser sirkulærøkonomi som helt nødvendig i omstillingen til et bærekraftig samfunn, sier bærekraftsjef i IKEA Norge, Anders Lennartsson.

IKEA jobber allerede med å designe alle nye produkter etter sirkulære prinsipper som gjør det mulig å reparere, oppgradere, gjenbruke eller gjenvinne dem. Et mål i den nye bærekraftstrategien er å kun bruke fornybare eller resirkulerte materialer innen 2030. I IKEA Norge ligger mye av fokuset på å legge til rette for lengre levetid av produktene. Det handler om alt fra tips til vedlikehold av møbler, til å innføre nye tjenester for som for eksempel reparasjon og gjenbruk.

– Vi ønsker å forsterke dette arbeidet ytterligere, og gjennom å delta i «Oss vs. klimaendringene» vil vi i samarbeid med kundene våre, organisasjoner, fagfolk og ikke minst studentene finne gode, kundevennlige løsninger for både det korte og lengre perspektivet, avslutter Lennartsson.

Days Like This — å sette restlageret i sirkulasjon
73 prosent av verdens klær ender opp på søppeldynga eller med å bli destruert, mens under 1 prosent av råmaterialene som brukes i klesproduksjonen blir resirkulert til nye klær. Allerede i 2030 vil verdens befolkning øke til 8,5 milliarder. Det innebærer at tekstilproduksjonen må øke med 63 prosent og dermed vil den nærme seg en grense for hva som er fysisk mulig, hvis vi ikke får forbedret dagens system. Derfor må moteindustrien ta grep og endre dagens lineære forbruksmodell for å få mer ut av de råvarene de til en hver tid forvalter.

Days Like This er en norsk kleskjede for den moderne kvinne. De er en del av Varner-gruppen, som jobber strategisk for å nå selskapets langsiktige mål: «Make Fashion Sustainable». Som en konsekvens av forretningsdriften i en kleskjede vil det alltid være et overskuddslager på lik linje med andre aktører i bransjen. Days Like This deltar i «Oss vs. klimaendringene» for å utvikle løsninger som gjør at restlageret av klær kan settes i sirkulasjon på en mer bærekraftig måte.

Stor Oslo Eiendom — sirkulære muligheter i fremtidens byggebransje
Bygg- og anleggsbransjen står for omtrent 40 prosent av avfallsmengden, klimagassutslippene og energi, material- og vannforbruket i verden. Det er den største forbrukeren av materialressurser i verden, og både utvinning og produksjon av byggematerialer medfører store miljøbelastninger. Stor Oslo Eiendom ønsker å få mer ut av materialressursene de bruker i sine byggeprosjekter og deltar i «Oss vs. klimaendringene» for å utvikle nye løsninger og verktøy for hvordan de kan bruke bestillerrollen til å sikre bedre ressursutnyttelse og redusere klimapåvirkningen i hele verdikjeden.

Lokal — fremtidens matbutikk
Matforbruket vårt er årsaken til 26 prosent av de globale klimautslippene. 1,3 milliarder tonn god mat ender opp i søpla hvert år, samtidig som 800 millioner mennesker sulter. I 2050 må vi produsere mat nok til en verdensbefolkning på ni milliarder, noe som krever en økning i matproduksjonen med 60 prosent. Kort sagt, skal vi overleve må vi endre dagens matsystemer fundamentalt. Lokal er en oppstartsbedrift som har utviklet et konsept for å utnytte lokale ressurser og overskuddsmat i dyrking, produksjon og distribusjon av mat. Lokal åpner sin første butikk i 2019 og deltar i «Oss vs. klimaendringene» for å utvikle fremtidens matbutikk — med bærekraftige og sirkulære løsninger i kjernen av sin forretning.

Europris — alternative løsninger til engangsplastikk
8 millioner tonn plast havner i verdenshavene hvert år. Det tilsvarer over 250 kilo i sekundet. Plast er et av de mest forurensende materialene vi har, og fortsetter vi som i dag, vil verdenshavene inneholde mer plast enn fisk i 2050. Forurensning av vann og hav er så alvorlig at mangelen på ferskvann allerede påvirker nesten 3 milliarder mennesker i verden — en utvikling som kan få store ringvirkninger hvis vi ikke handler raskt. Europris er en stor leverandør av engangsartikler laget av plast. Nå deltar de i «Oss vs. klimaendringene» for å utvikle alternative løsninger til engangsplasten, slik at både de selv og kundene deres kan redusere plastforbruket til fordel for bærekraftige løsninger.

Fortum — å sette elektronikkprodukter i sirkulasjon
Høy levestandard, rask teknologisk utvikling og kortere levetid på produkter gjør at elektronisk avfall er en av de raskest økende avfallsstrømmene i Norge. Hvert år kastes 12 millioner tonn elektronisk avfall bare i EU. I Norge blir fortsatt 15 prosent av all elektronikken vi bruker kastet rett i søpla uten å bli levert til gjenvinning. De fleste elektroniske produkter inneholder helse- og miljøfarlige stoffer, så forsvarlig håndtering av elektronisk avfall er viktig for å gjenbruke verdifulle råvarer, men også for å unngå spredning av miljøgifter. Fortum jobber for å lage løsninger så forbrukere kan t smarte, grønne og bærekraftige valg. Nå deltar de i «Oss vs. klimaendringene» for å utforske hvordan de kan bruke sin kundebase for å utvikle nye løsninger som gir elektronikkprodukter lenger levetid.

Miljødirektoratet — Hvordan gjør vi klimavitenskapen relevant?
Rundt 97 prosent av all klimaforskning konkluderer med at jorden varmes opp unaturlig raskt som følge av menneskeskapte utslipp av klimagasser. Likevel er 20–30 prosent av befolkningen helt eller delvis uenig i at klimaendringene er menneskeskapte. Vitenskapen er avgjørende for omstillingen til et lavutslippssamfunn, men den makter ikke å overbevise alle. Miljødirektoratet deltar i «Oss vs. klimaendringene» for å lære om hvordan klimavitenskapen kan gjøres mer relevant for ulike grupper i samfunnet, særlig næringslivet, og hvordan myndigheter og næringslivet kan formidle kunnskapen mer forståelig og effektivt. En bedre forståelse av dette vil også være nyttig for alle deltakerne i dette prosjektet.

Fakta om «Oss vs. klimaendringene»
«Oss vs. klimaendringene» er et åpent innovasjonsprosjekt som har blitt startet av Folk Oslo og Emergence School of Leadership for å bekjempe overforbruket vårt ved å utvikle nye løsninger som gjør det enkelt å låne, leie, gjenbruke og re-selge. I løpet av få uker har de fått med seg aktører som IKEA, Days Like This, Fortum, Miljødirektoratet, Europris, Stor Oslo Eiendom, Lokal , Virke og Circular Norway for å gjøre om reelle problemer til nye og klimapositive forretningsmuligheter ved hjelp av verktøy fra sirkulærøkonomien og muliggjørende teknologi. Prosjektet starter i midten av september og pågår frem til utgangen av 2018.

Foreløpig består «Oss vs. klimaendringene» av syv selskaper, to organisasjoner, et problemverksted, en innovasjonsskole, 30 studenter, 20 mentorer og en rekke bransje- og fageksperter på bærekraft og sirkulær økonomi fra Circular Norway, Virke og Ny Analyse. Men det er rom for flere. Derfor oppfordrer alle deltakerne i prosjektet nå både selskaper, organisasjoner, offentlige virksomheter, fagpersoner og ildsjeler til å bli med på en felles kraftsamling for å utvikle innsikt, ideer, forretningsmodeller og prototyper som skal sette standarden for hvordan både selskaper og forbrukere kan bidra til å redusere overforbruket ved å gå sirkulært.

Vil du bli med «Oss vs. klimaendringene»? Ta kontakt med Preben Carlsen i Folk Oslo på tlf. (+47) 906 83 044 eller e-post: preben@folkoslo.no

Her kan du melde deg på kick off for «Oss vs. klimaendringene» på Folk: https://www.facebook.com/events/530183607423958/

--

--

Preben Carlsen
Oss mot klimaendringene

Gründer og/eller styremedlem i selskaper som Sandkassa, Folk, Reodor, Trigger, Charge og Miles. Jobber med strategi, posisjonering, konseptutvikling og ledelse.