team miljødirektoratet og de gode ideéne

Hva har vi lært, og hvordan kan vi bruke dette videre?

team miljødirektoratet
Oss mot klimaendringene
4 min readNov 26, 2018

--

Sist vi oppdaterte denne bloggen nevnte vi at vi var på vei ut av innsiktsfasen og på vei inn i det vi kaller Konsept- og Strategifasen. Det er lettere sagt enn gjort, for vi kunne sikkert holdt på med innsikt i 10 uker til. Når har vi egentlig lært nok til å kunne vite best? På et tidspunkt blir man jo nødt til å bevege seg videre for at man i det hele tatt skal kunne ferdigstille prosjektet, så vi bestemte oss for å stole på prosessen, kjøre en liten workshop og så bare hoppe i det!

Vi tok med oss all den kunnskapen og innsikten vi hadde tilnærmet oss, lærte oss litt om hvordan man styrer prosesser, og inviterte både kunder og forskjellige mennesker fra ulike bransjer til en workshop på Folk, hvor vi åpnet opp for diskusjon rundt det vi hadde valgt ut som nøkkel-innsikter. Her fikk deltakerne testet seg på tegning, paneldebatter med “bransje-hatter”, og litt lek, og vi fikk verdifull diskusjon rundt noen av temaene våre. Når vi jobber så tett på hverandre som vi gjør over lenger tid, er det nærmest umulig å ikke bli farget av hverandres meninger, selv om vi i utgangspunktet består av ganske forskjellige personligheter. Det er derfor det er så verdifullt å invitere inn andre som kan teste og utfordre de tankene vi har gjort oss med nye øyne. Det hjelper jo også på at det er ganske morsomt å jobbe litt annerledes, og workshop-kvelden på det lille møterommet på Folk ble en rimelig hyggelig kveld.

I konsept- og strategifasen handler det om å ta tak i alle de nøkkelinnsiktene vi har gjort, og skape ideer ut fra disse. I første omgang handler det i stor grad om kvantitet framfor kvalitet, og målet er å føre alle disse gjennom en metaforisk trakt slik at vi står igjen med noen bunnsolide konsepter vi ønsker å jobbe videre med.

Vi kom frem til 4 konsepter som vi ville jobbe videre med, og har samtidig hatt faglig påfyll på skolen med blant annet Victoria Utheim fra Creuna som har hjulpet oss med Business Model Canvas og Value Proposition Design. Disse verktøyene har vært nyttige for å få litt mer “kjøtt på beina” på konseptene, noen måtte kastes, men andre ble stødige som fjell.

De agile prosjektene er absolutt en reise, og prøvelse i tålmodighet og tillit til de usikre periodene. Vi har nå landet enda et nytt scope, hvor vi ønsker å fokusere på restaurantbransjen, rette sagt;

“Hvordan kan Miljødirektoratet effektivt kommunisere klimavitenskap til restaurantbransjen”.

Vi ønsket å fokusere enda spissere på én bransje, og merket fort at dette var bransjen vi så mest potensiale i samtidig som at den vekket størst interesse blant oss som prosjektteam. Noen av oss jobber allerede i denne bransjen, mange av de vi snakket med i innsiktsfasen var restauranteiere, og det var rett og slett mest logisk. Det er en bransje som mange har et forhold til, og vi vet jo alle at veien til folkets hjerte går gjennom magen!

Samtidig er målet at både læring og løsning kan overføres til andre bransjer. Vi må jo begynne et sted!

Vi går nå i gang med å realisere noen av konseptene våre, vi skal teste, prototype, endre og teste på nytt. Vi må stole på at vi kan nok, vet best, og kommer fram til noen skikkelig kule løsninger som kan bidra til å kjempe mot klimaendringene. Dette er innspurtsfasen, og vi ser målstreken i horisonten, det er både nervepirrende og spennende. Forhåpentligvis kan vi om noen få uker puste ut og si “nok et poeng til oss vs klimaendringene”!

--

--

team miljødirektoratet
Oss mot klimaendringene

prosjektteamet fra Emergence School of Leadership som jobber for og med Miljødirektoratet