«Мій брат малий малорос»: діти дивляться російський контент про ігри на відео-платформах. Чим українським його замінити

Roman Slobodyanyuk
OTAM
Published in
3 min readSep 11, 2022

Радимо канали українських авторів та сервіси для їх пошуку.

Скріншот трендів російського YouTube

Після початку війни росії проти України користувачі соцмереж вкотре підняли питання про «споживання» російського та російськомовного контенту дітьми або ж молодшою рідньою.

Автор одного з таких питань зозулька (@vyshenvyy_sad) зіткнулася з проблемою заміни російськомовних авторів на україномовних, тому попросила інтернет-спільноту допомогти їй знайти українських контент-мейкерів, які створюють популярні серед дітей та молоді відео, щоб запропонувати їх своєму братові.

Таким же питанням задаються інші користувачі Twitter — для своїх молодших сестер та братів вони шукають відео-контент навіть на тематику косметики та мейкапу.

Користувачі соцмереж поділилися своїми знахідками на простірах українського YouTube та інших відео-платформах. Наприклад, користувачка Twitter Сліпа Мавка (@itakotsei) створила тред з українськими YouTube-каналами, за якими вона слідкує сама.

Серед авторів контенту, які пропонує авторка треду, є як жінки, так і чоловіки, та відео-контент на різноманітну тематику — від ігрових відеоблоґерів до каналів з оглядом книжок — літоглядами.

Маніфест — спільнота українських відеоблоґерів

На прохання допомогти з пошуком україномовного відео-контенту користувачі соцмереж зазвичай діляться посиланням на спільноту українських блоґерів — «Маніфест». На порталі можна переглянути рейтинг українських YouTube-каналів на будь-яку тематику — від IT та ігор, до бджільництва та АСМР — та знайти потрібних авторів, котрі сподобаються дітям або ж сібсам.

Окрім сервісу, Twitter спільнота також поділилася своїми найулюбленішими маловідомими ігорвими відеоблоґерами, які створюють контент українською:

Minecraft

Lupray — український відеоблоґер, котрий знімає розважальні відео та проводить прямі трансляції по Minecraft.

Ґедзь — також робить відео-контент та прямі трансляції по Minecraft.

Хайбрек — як описує свій канал сам автор, це «будівництво українських історичних проектів, фентезі, та інші види побудов» у Minecraft.

Інші ігрові канали

Latona_a — українська відеоблоґерша Лєри. Створю летс-плей відео по іграм різних жарнів, таких як Kingdom Come: Deliverance, It Takes Two та Rusty Lake: Cube Escape.

Melior Max — як про свій канал пише сам блоґер, це «летсплеї ігор з монтажем та мемасиками».

Tori Yumino — українська вітюберка, яка стрімить проходження ігор різних жанрів, як пише Сліпа Мавка.

Alina Riuk — зазвичай записує «нумограйки» по іграм вікової категорії PEGI 18, наприклад, таким як The Last of Us та Sekiro: Shadows Die Twice. Цей контент не рекомендується дітям, але молоді — звичайно.

Решту рекомендації можна знати у Twitter-треді @itakotsei.

Підписуйтеся на ОТАМ також у Twitter та Telegram ❤️

--

--