Akademi’de Afet Ideathonu Sonuçlandı

Oyun ve Uygulama Akademisi bursiyerleri afet konulu ideathon ile çözüm fikirleri geliştirdiler.

Oyun ve Uygulama Akademisi
Oyun ve Uygulama Akademisi
7 min readApr 3, 2023

--

Yazı: Baran Örnek Editör: Hamuş Melike

Google Oyun ve Uygulama Akademisi olarak düzenlediğimiz fikir üretme maratonu olan Afet Ideathonu geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Bursiyerlerimizin katılımına açık olan Ideathon’umuzda bursiyerlerimizden oluşan 5 kişilik takımlar“afet” başlığı altında üç gün boyunca birbirinden değerli 104 proje fikri geliştirdi. Sürecin sonunda oyun ve uygulama fikirleriyle afet gibi önemli ve zorlu bir alanda çözümler geliştiren 11 takım, jüri üyeleri tarafından desteklenmeye değer görüldü. Belirlenen takımlar bu girişimlerini hayata geçirebilmeleri için Google Oyun ve Uygulama Akademisi tarafından desteklenecek.

Üç gün süren Ideathon boyunca katılımcılar pek çok eğitsel içerik ve atölye çalışması ile hem takım dinamiklerini hem de fikirlerini geliştirmeleri için desteklendi.

Oryantasyon ve Temaların Açıklanması: Ideathon’un birinci günü olan 9 Mart günü 19.00–20.00 arası oryantasyonumuz için bir araya geldik ve Afet konusuna dair alt temalarımızı duyurduk ve takımlar bağımsız çalışmalarına başladılar.

Ideathon: Takım Çalışması ve Fikir Üretme Atölyesi: Ideathon’un ikinci günü, 10 Mart, 19.00–20.00 arasında Youtube’da canlı yayınlanan “Fikir Üretme Eğitimi” ile başladı. Fikir üretme süreçleri ve teknikleri üzerine konuştuğumuz yayından sonra bu yayının kaydı da dahil olmak üzere hem bu eğitimde hem de Ideathon’un ilerleyen sürecinde kullanılan tüm kaynakların yüklendiği Google Classroom’a yönlendirmeler yapıldı. 20.00 itibarıyla da fikir üretme maratonumuza başlamış olduk.

Ideathon: Değer Önerisi Geliştirme: Fikirlerini daha iyi ifade edebilecekleri değer önerisi eğitimlerinde girişimcilik derslerinde öğrendiklerini uygulama alanına giriş yaptılar. Takımlar kendilerine özel açılan Google Meet odalarında buluştu ve çözüm üretecekleri ilgili tema alt başlığını seçmeye ve seçtikleri alt başlık üzerine çözüm geliştirmeye ve değer önerisi geliştirmeye başladılar. Eğitim sonrasında takım olarak eğitimdeki bilgileri ve yöntemleri kullanarak fikirlerini geliştiren takımlar bu süreçte sorularını Google Meet’teki Mentor Odaları’ına girerek mentorlarımızla cevaplandırma şansı elde ettiler. 12 Mart Pazar günü 10:00’a kadar ise iş fikri sunumlarını yüklemeleri istenen takımlar bu tarihe kadar çalışmalarını sürdürdüler.

Değerlendirme aşamasında jüri üyelerimiz fikrin seçilen odak alan ile uyumu, fikrin uygulanabilirliği, değer önerisi, sosyal fayda, sunum, takım şeması gibi kriterlere bağlı olarak seçilen takımları belirlediler.

Ön değerlendirme ve final jürilerinin ardından başarılı bulunan 6 oyun, 5 uygulama fikri Akademi’nin destek ödülü ile çeşitli STK, girişim gibi oluşumlarla bir araya gelerekprojelerini ilerletmeye devam edebilecek.

Sürece katılan tüm arkadaşlarımızı çözümün parçası oldukları için tebrik ediyor ve teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Seçilen takımlarımızı alfabetik olarak tanıtıyoruz.

Afet Konulu Oyun Fikri Geliştiren Takımlarımız

ATTACAT

ATTACAT Games takımından Ayşe Gül Tüysüz, Hakkı Enes Yılmaz, Hasan Geçit, Enes Burma ve Barış Karakaya tarafından “Barınma ve Altyapı” temasında geliştirilen ATTACAT oyunu, oyuncuların afet durumlarında bilinç kazanmasını ve bu tarz durumlarda empati yaparak afet bölgesinde neler yapabileceği konusunda bilinçlendirilmesini sağlıyor. Oyunda kullanıcı, bir koordinasyon ekibini yönetiyor, sınırlı imkanları ihtiyaç bölgesine en kısa zamanda ve doğru bir şekilde ulaştırmaya çalışıyor.

Ay Işıkları

Eda Aktaş, Enes Akyüz, Özgür Dalbeler ve Emin Celayir tarafından “Afet Sonrası Sağlık ve Rehabilitasyon” temasında geliştirilen bu oyun oyuncuların doğal afetlerde ilk yardım becerilerini ve acil durumlarda nasıl hareket edeceklerini öğrenmelerine yardımcı olan bir oyun. Oyun, acil müdahale ekiplerinin çalışmalarını vurgulayarak afet farkındalığına da katkı sağlıyor ve doğru ilk yardım tekniklerini kullanarak yardıma muhtaç kişileri kurtarmaya ve iyileştirmeye odaklanıyor.

BIO-SURVIVE

Ege Eren, Fatma Betül Tokuşlu, Serra Betül Uysal, Özlem Özkorkmaz ve Emirhan Tokat tarafından geliştirilen bu “hayatta kalma” türündeki oyun “Afet Sonrası Sağlık ve Rehabilitasyon” temasında geliştirildi. Sağlığa ve temizliğe dikkat çekmek istenilen oyunda el yıkama, aynı yerden su içmemek ve kişisel bakım gibi basit şeylerin insanın hayatını nasıl etkileyeceğine ve kendini dış etkenlerden nasıl koruyacağına dair bir mesaj veriyor.

Rescue Rangers

Yeşim Erkaan, Yusuf Atak, Zülal Yıldız, Süleyman Ariş, ve Furkan Küpçü tarafından “Planlama ve Hazırlık” temasındaki bu oyun oyuncuları bireysel ve toplumsal olarak afetlere karşı bilinçlendirmeyi, afet gibi olası kriz durumlarına karşı hazırlıklı olmayı ve kriz anını yönetmeyi deneyimletiyor. Oyuncu afet bölgesinden haber alınabilen ve önemli kararların hızlı bir şekilde alınabilmesi için bulunan koordinasyon merkezi simülasyonu aracılığıyla başlangıçta küçük bir alanda, ilerleyen zamanlarda daha büyük ve zorlu alanlarda yaşanan afetleri kontrol altına almaya çalışıyor.

Snake Fault

Yağmur Çağla Öztürk, Fatma Şahiner, Gülce Çapak, Sabri Emre Ekim ve Ege Erdem’in “Planlama ve Hazırlık” kategorisinde geliştirdikleri bu oyun bireylerin eksik bilgilerini ve farkındalıklarını arttırmak için farklı senaryolarda kendi verdikleri kararlar doğrultusunda iyi veya kötü bir sonuca ulaşmalarını sağlayan bir simülasyon. Depremi dolaylı yoldan anlatan, fay hatlarını temsilen bir yılan simgesi kullanan bu oyun daha alt yaş gruplarını da kapsayacak şekilde geliştirilmiş. Oyun bir bilim insanının haberi ile başlıyor. Bilim insanı çok uzun bir zaman öncesinde yeraltında Snake Fault olarak da adlandırılan bir yılanın yaşadığını ve bu yılanın yakın zamanda uyanarak geçmişte de yaptığı gibi biriktirdiği tüm enerjiyi dışa vurup şehirlere zarar vereceğini anlatıyor.

Sismopolis

Yeryüzü İnsanları takımından Doğukan Tufan, Rabia Çalıkü Ardahan Çelikkol, Leyla Ceren Boncukcu tarafından Unity kullanılarak “Planlama ve Hazırlık” temasında hazırlanan bu oyunun amacı şehir planlama, yapısal mühendislik ve afet yönetimi gibi konularda oyunculara bilgi vermek. Şehir kurma simülasyonu olarak çalışan oyun, oyunculara doğal afetlere karşı nasıl hazırlıklı olacakları, depreme dayanıklı şehirlerin nasıl planlanacağı, binaları depreme dayanıklı hale getirmek için hangi yapı malzemelerini kullanmaları gerektiği, acil durumlarda nasıl tepki vermeleri vb. hakkında bilgiler sunuluyor.

Afet Konulu Uygulama Fikri Geliştiren Takımlarımız

Create Change for Animals

Hazal Özer, Levent Keleş, Eda Yalçın, Sinem Taşkın ve Yağmur Dağ’ın oluşturduğu Elpis takımı tarafından geliştirilen bu uygulama “Evcil Hayvan Sağlığı” temasında çözüm üretiyor. Deprem, yangın, sel gibi birçok afette, afetzede hayvanlar için gerekli tüm bilgileri tek bir platformda toplayıp, bölgede bulunan hayvanseverlerin bilgisine sunan bir uygulama olan “Create Change for Animals”; gönüllü veteriner bilgileri, beslenme ve barınma noktaları, kayıp ve bulunan can dostlarımızın yer aldığı bölümler ile yardıma ihtiyacı olan bir hayvanı bulan veya kaybını arayan hayvansever kullanıcıların ihtiyacı olabilecek bilgileri tek bir uygulama ile kullanıcıların hizmetine sunuyor.

DiApp

Alperen Çelebi, Dilan Özerü, Mertcan Eligüzel, Yusuf Uslan ve Enes Bozkurt tarafından “Barınma ve Altyapı” temasında oluşturulan bu uygulama telekomünikasyon servislerinin çalışmadığı durumlarda dahi, enkaz altında kalan bireylerin tespiti ve iletişimin sağlanmasını hedeflemekte. Afetzedelere ulaşılmasının yanı sıra kurtarma ekiplerinin koordinasyonunun kolaylaşması ve insanların enkazdaki yakınları ile kolayca iletişime geçebilmesi de hedefler arasında. Uygulama, Bluetooth Low Energy teknolojisi kullanarak iki cihazın eşleşmesi ile haberleşmesini sağlıyor.

Disa

Ali Renan Uyanık, Cemre Uysal, Elif Öztürk ve Hüseyin Asan tarafından “Planlama ve Hazırlık” temasında geliştirilen bu uygulama yaşam alanlarındaki güvenli alanları, riskli bölgeleri, tahliye rotalarını, hayat üçgenlerini, sabitlenmemiş mobilyaları yapay zeka ve AR teknolojilerini kullanarak tespit eder. Ayrıca uygulama üzerinden düzenlenen tatbikatlarla kullanıcıları hazırlıklı bulundurmayı hedefler.

Perceptron

Halime Koç, Zelal Kaymaz, Mustafa Gültekin, Esma Zeynep Sayılı ve Özge Onal tarafından geliştirilen bu uygulama “Dayanıklılık ( Binaların Sağlamlığı)” kategorisinde çözüm sunmaktadır. Uygulama yapay zekâdan faydalanıp yaşam üçgenini oluşturup gösterir, evlerde ve çevredeki unsurları -örneğin toprak yapısı, kolon sayısı, kroki raporu- göz önünde bulundurarak risk raporu ve istatistikleri oluşturup pratik ve anlaşılır şekilde sunuyor.

QuakeTech

Ömer Yılmaz, Ayşegül Karaköse, Berat Çetin, Berfin Aykal ve Buğrahan Patır’ın oluşturduğu 5N1App takımı tarafından “Planlama ve Hazırlık” temasında tasarlanan uygulama bina kollarına yapım aşamasında ya da sonradan yerleştirilebilen fiber optik kablolar aracılığıylahasar tespit yapmayı amaçlamakta. Uygulama yapay zekayla entegre bir şekilde çalışacak olup, arama kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek simülasyon ve en iyi yol hesaplamalarını da içeriyor. Verilerin analizi ile binanın genel tahmini hasar durumu ve hasar onarım maliyeti hesaplanacak, bina için onarım mı yoksa yıkım emri mi verilmeli noktasında çalışanları uygulamadaki yapay zeka destekleyecektir.

Desteklenecek olan bu proje fikirlerini geliştiren tüm takımlarımızı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

Afet gibi önemli ve hassas bir konuda çözüm fikri geliştiren, çözümün parçası olmak için günlerce emek veren tüm katılımcılarımızı tebrik ediyoruz. Akademi’nin başka etkinliklerinde yeniden bir araya gelmek dileğiyle.

Geleceğini Tasarlayan Akademi

Oyun ve Uygulama Akademisi

--

--

Oyun ve Uygulama Akademisi
Oyun ve Uygulama Akademisi

Oyun ve Uygulama Akademisi katılımcılarının içerik, ilham ve paylaşım alanı.