Bu Ne Kurumsallık?
Porje yöneticisi, program yöneticisi, portföy yönetici… Kulağa gelen tüm bu kurumsal pozisyonlar ne ifade eder, yahu ne yapar bu yöneticiler? Kulağa çokça beyaz yaka gelen bu meslekleri kursiyeri olduğum Oyun ve Uygulama Akademisinin sunduğu fırsatlardan olan Google Coursera tarafından verilen Proje Yönetimi derslerinde öğrendim ben de açıkçası. Okuyuculara da bildiğim kadarıyla açıklamak ve bu yolda ilerlemek isteyenler için bana eğitim boyunca yardımcı olan kitaplardan bahsetmek istiyorum.
Proje yöneticisi; tüm proje süresi boyunca ekip içi koordineyi sağlayan, bir projenin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için organizasyon sorumluluğunu üstlenen kişidir. Bu konuda beni en çok etkileyen görevi ise proje süresince olası risklerin tahmini ve olması halinde sürecin yönetimi. Bütçe planları, takvim yönetimi, sorunların üstesinden gelme, ekip içi motivasyon ve ekip, müşteri, paydaşlar arası köprü görevi proje yöneticisinin tam da işi diyebiliriz. Proje yöneticiliği yapabilmek için bir bölüm şartı aranmasa da kurumların geçerli gördüğü PMI gibi bir sertifika almak gereklidir ancak en sevdiğim kısmı da sizin teknik olarak hangi meslekte olduğunuza göre şekillenmez. Yaratıcılığınız ve organize gücünüz bir nevi çalışacağınız alanı belirler. Yani bir inşaat mühendisliği diplomasına sahip olsanız da elinizde olan PMI sertifikası ile bir hukuk bürosunda proje yöneticiliği yapabilirsiniz.
Bu birbirine benzeyen ve isimlerinin de benzerliğinden dolayı kafa karıştıran mesleklerden bir diğeri ise program yöneticiliği. Aynı çizgide olan birçok projenin bir programda birleştirilmesi ile aynı süreç yöneticisine program yöneticisi denir. Proje yöneticisi ile benzer tanımlara ve gerekliliklere sahip olan program yöneticiliğinin görülür tek farkı proje yöneticisinin sorumluluğu tek bir proje üstünden olurken program yöneticisinin sorumluluğu baktığı projelere göre daha geniş kapsamlıdır.
Portföy yöneticiliği iş tanımı olarak biraz daha farklı olsa da sizden aynı yetenekleri ister. Kurumların daha iyi yatırımlarda bulunması için önerilerde bulunur, mevcut portföyleri analiz eder ve hedef kitleye uyan müşteri arayışı içerisindedir. Yani bir nevi kurumların finans danışmanıdır. Portföy yöneticisi olmak için ise koşullar bir miktar daha farklıdır. En az iki yıllık iktisat, ekonomi, bankacılık ve sigortacılık gibi alanlarda bir lisans eğitimi gerekmekle birlikte SEGEM ve BES sertifikalarına sahip olmak gerekir. Eğer güçlü bir analiz ve yorumlama yeteneğiniz var ise bu iş tam da size göre diyebiliriz.
YARDIMCI OLABİLECEK KİTAPLAR
- Proje Yönetimi / İ.Mete Doğruer
“Proje Yönetiminin sayısal kısımlarında eksikliği hissedilse de teorik kısmında yeterli düzeyde faydalı bir kitaptır.”
2. Proje Yönetiminde Planlama ve Kontrol Teknikleri / Dr. Yusuf Türkan
“Bu kitapla birlikte proje yönetiminin ne kadar etkili bir alan olduğunu bir kez daha farkına varacaksınız.”