Kali Linux Terminal Komutları

Gülşah Atıcı
Oyun ve Uygulama Akademisi
3 min readMay 12, 2022

Çerezlik bir yazı olsun istedim bu sefer. Özellikle siber güvenlik alanına yeni adım atanlar için başına dert olan bir konudan bahsedeceğim. Evet, terminal komutları! Terminal de terminal dedikten sonra ne olduğunu açıklamadan başlamak olmaz. Windows kullanmayan bilgisayar bulmanın böylesine zor olduğu bir devirde kurtarıcılar var elbet. Biz windowslular sanal makine aracılığı ile linux işletim sistemini bilgisayarımıza kurduktan sonra terminale uğruyor yolumuz. Çeşitli komutları, işlemleri ve uygulamaları başlatmak, sona erdirmek ve dosyaların içinde oradan oraya gezebilmek için gerekli :) şu terminal dünyası. Yazılımın, bilgisayarın her alanında olduğu gibi elbet onun da kendine ait bir dünyası, bir dili var.

Komutlara geçmeden önce bir şeyden daha bahsetmek istiyorum. 2020.1 versiyonundan önce ilk açtığınız anda ekrana root terminali yani yönetici yetkisi geliyordu. Ancak sonraki versiyonlar ile birlikte artık root yetkisi ilk aşamada kalktı. Bireyselleştirilerek hata payını azaltan bu yenilik benim açımdan gayet iyi karşılanmış durumda. :) Artık root yetkisine sahip olabilmek için her seferinde parola giriyoruz. Root terminaline ulaşmak için sol üst köşedeki paneli kullanabilirsiniz, bir diğer yöntemi de komutlarda anlatacağım.

Not: İlk zamanlar için en gerekli komutlardan başlayabiliriz, sonraki yazılarda temelden devam edecek ve komutları çeşitlendireceğiz.

setxkbmap tr : Bizler için en önemlisi sayılabileceklerden biri sanırım. Kali Linuxta yaşayabileceğiniz en büyük ve ilk zamanlar için içinden çıkılmaz durum klavyenin dilidir. Klavyeyi Türkçe yaparsınız x yazmaz, ingilizce yaparsınız ç yerine nokta koyar gibi gibi bir sürü sorun çıkar karşınıza. Bu yüzden klavyenizi İngilizceye ayarlayıp makinenizi açtığınız ilk anda bu kodu terminale girerseniz bütün bu sorunları ortadan kaldırabilirsiniz.

pwd : Bu komut o an hangi klasörün içinde olduğunuzun bilgisini verir.

ls : Klasörlerin içinde bulunan dosyaları yazar.

cd : cd komutunun ardından hangi dosya veya klasöre gitmek istiyorsanız doğru bir şekilde ismini yazdığınızda sizi oraya götürecektir.

cd .. : Bir önceki klasöre döndürür.

clear : Yazdığınız tüm komutları ekrandan temizler.

touch : Bu komutun da ardından oluşturacağınız dosyanın ismini eklerseniz yazdığınız isimde bir dosya oluşturacaktır.

cat : Yine ardından hangi dosyanın ismini yazarsanız o dosyanın içinde bulunanları gösterir.

rm : Remove’dan yani kaldırmadan gelir kısaltması ve hangi dosyayı yazdıysanız arkasından onu siler.

cp : Dosyanın içeriğini kopyalamak amaçlanır. Bu komutu kullanırken mutlaka sırayla gitmelisiniz, kopyalayacağınız yeri tam anlamıyla göremezseniz bir şeyler mutlaka yanlış gidecektir.

mv : Yine aynı sıralamayı kullanmalı ve isimleri doğru yazmalısınız aksi takdirde amaçlanan taşıma gerçekleşmeyecektir.

mkdir : Klasör yapmak için kullanılır.

rm -rf : Ardından yazdığınız klasörü siler ancak dikkat etmeniz gereken klasörü sileceğidir, dosyaları bu komutla silemezsiniz.

rm — help : Bunların hepsini bulacağınız kısım da burası işte. Kullandığınız komutun sonraki eklenen kısmını ya da ne amaçla kullanıldığını unuttuysanız bu komut ile yardım alabilirsiniz.

Önemli Not:

Dosyalarınızın içerisinde önemli bilgileriniz var ise yaptığınız değişikliklerin ardından silinmemesine özen göstermelisiniz. Değişiklik yaptıktan sonra sanal makinenizi kapatırken çıkan yönergelere dikkat etmeli veya sonrasında değişiklikten bir önceki hali tutmalısınız. Yalnız bunu yaparken de şuna dikkat etmelisiniz ki aldığınız her kayıt belli bir süre sonunda kafa karışıklığına yol açacak, içinden daha çıkılmaz hale gelecektir. Mutlaka önemli gördüğünüz anlarda kayıtlarınızı tutmalısınız.

--

--