Nedir bu Oyun ve Uygulama Akademisi?

Khadija Mammadova
Oyun ve Uygulama Akademisi
4 min readJul 22, 2022

Merhaba. İlk blog yazıma hoş geldiniz🥳. Bu yazımda sizlere uzun zamandır anlatmak istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım Oyun ve Uygulama Akademisi’ni anlatacağım.

Oyun ve Uygulama Akademisi logo
Oyun ve Uygulama Akademisi logo

Öncelikle kendimi tanıtayım 👽. Ben Hatice, Oyun ve Uygulama Akademisi’nin 2021–2022 dönem mezunlarındanım (yani ilk mezunlarından biriyim 👩‍🎓). Bu yazımda sizlerle Oyun ve Uygulama Akademisine genel bir bakış yapmak, süreci baştan sona anlatmak istiyorum.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki hayatımda çok güzel anılar ve deneyimler bırakan Akademi hakkında düşünce ve tecrübelerimi sadece bir yazıya sığdırabileceğimi hiç sanmıyorum 📚. Muhtemelen şuan okuyor olduğunuz yazıyı da bir günde bitirememişimdir. Bu sebeple bu yazımı genel süreç, Akademi hakkında genel bir bilgilendirme, eğer başvurmak istiyorsanız nelerle karşılaşacağınız hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacak şekilde yazmaya çalışacağım. Daha sonrasında ise kendi deneyimlerimi (karşınıza çıkabilecek fırsatlar) ve etkinlikler (içerikler, faaliyetler ve katılımcılar) hakkında ayrıntılı ayrıca iki blog daha yazmayı planladım şimdilik.

Öyleyse başlayalım!
Öncelikle Akademinin resmi web sitesindeki tanıtımına bir göz atalım:
“Oyun ve Uygulama Akademisi, Google Türkiye, Girişimcilik Vakfı ve T3 Girişim Merkezi işbirliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destekleriyle hayata geçen, Türkiye’de oyun geliştirme, uygulama yazılımcılığı ve bu iki alanın girişimcilikle bir araya gelmesini destekleyen bütüncül bir yetkinlik kazandırma programıdır. Program kapsamında bursiyerler kariyer hayatları boyunca faydalanabilecekleri yetkinlikler kazanarak, tamamladıkları eğitimler için sertifika almaya hak kazanacaktır.”

Tanıtımdan da anladığımız üzere, Oyun ve Uygulama Akademisi’nin esas amacı oyun ve uygulama geliştiriciliği alanlarında girişimciler yetiştirmektir. Eğitimler tamamen çevrimiçi şekilde ilerlemektedir. Burada bursiyerler kendi seçimlerine göre iki branşa ayrılıyor: Unity ile oyun geliştiricileri ve Flutter ile uygulama geliştiricileri. Bu iki alandan birini seçmek zorunlu olmakla beraber, eğitimlerin her ikisi bütün bursiyerler için açık oluyor ve her bir bursiyer kendi seçtiği eğitimi bitirdikden sonra isterse diğer eğitimi de bitirebilir. Peki Akademideki eğitimler sadece Flutter ve Unity ile mi sınırlı? Tabi ki hayır! Unity ve Flutter daha başlangıç 🤩. Akademinin kendi sitesindeki eğitimler sayfasında dört ana eğitim yer almakta: Unity, Flutter, Teknoloji Girişimciliği ve Oyun Sanatı eğitimleri. Bunlardan Unity veya Flutter eğitimlerinden biri ve Girişimcilik eğitimleri zorunlu, Oyun sanatı eğitimleri ise seçmelidir. Her eğitim belirli sayıda modülden oluşuyor ve bursiyerlere bu modüllerin bitirme tarihi önceden iletiliyor. Verilen diğer zorunlu eğitim ise Google Career Certificates tarafından hazırlanan ve Coursera platformunda yayınlanan Proje Yönetimi eğitimidir.

Eğitimlere ek olarak yapılan birçok etkinlikler de var. Örneğin, Kariyer etkinlikleri, İlham buluşmaları, Kariyer Hızlandırma ve Networking etkinlikleri vs. Bir sonraki yazılarımdan birinde bu etkinlikleri daha ayrıntılı ve kapsamlı şekilde anlatmayı düşünüyorum, çünkü ayrıca bir yazıyı hak ediyorlar 😅.

“Hatice, eğitimleri beğendik. İyi, güzel de nasıl başvuracağız? Başvuru koşulları neler? Bizi neler bekliyor?” dediğinizi duyar gibiyim😜. Öyleyse anlatayım.
Öncelikle, şunu belirtmek isterim ki, Akademiye istediğiniz zaman kayıt yaptırıp eğitimlerden yararlanamıyorsunuz. Burası adeta bir okul gibi. Belirli eğitimleri bitirmeniz için size süre tanınır ve önceden tarihleri size iletilmiş etkinliklere katılımınız beklenir - ki, bu etkinlikler de tamamen çevrimiçi şekilde gerçekleşmekte. Mezun olabilmeniz için de Mezuniyet Bootcampinde bir ürün sunmanız beklenir. Başvuru koşulları ise 18–29 yaş arası olmak ve Üniversite öğrencisi veya mezunu olmak.

Akademiye kabul almak için bir başvuru ve değerlendirme sürecinden geçiliyor. Oyun ve Uygulama Akademisi bu yazıyı yazdığım şu anda henüz ikinci dönem kabullerine başlamış değil, ancak başvuru tarihlerini kaçırmamak ve ilk başvuranlardan olmak için sosyal medya hesaplarını takip etmenizi öneriyorum. (Oyun ve Uygulama Akademisi’ni İnstagramdan takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz).

Eğer Oyun ve Uygulama Akademisi mezunu olmak istiyorsanız sizi aşağıdaki gibi bir süreç bekliyor demektir.
1. Başvuru: Çeşitli sorular bulunan, genelde motivasyonunuzu ölçen sorular olan bir başvuru formu doldurmanız bekleniyor.
2. Değerlendirme🤓: Başvurunuzu güzelce yazıp gönderdikten sonra tek yapabileceğiniz şey sabırla beklemek olacaktır🤪, çünkü değerlendirme süreci biraz uzun sürebilir.
3. Kabul veya yedek listesine alınma: Bu aşamada tabi ki red de alabilirsiniz ama biz bu ihtimali eliyoruz ve kabul aldığınızı varsayıyoruz. Uzun (veya kısa olmasına rağmen uzunmuş gibi hissettiğimiz🤣) bekleyiş sonunda size aşağıdakine benzer bir mail gelecektir, eğer bu mail gelerse sizi şimiden tebrik ediyorum 💫 ⭐ ️çünkü siz artık Oyun ve Uygulama Akademisi bursiyerisiniz 🌟 ✨. İkinci bir ihtimal ise yedek listesine alınmanızdır. Bu durumda ise beklemeniz gerekecektir, çünkü deadlinelara uymayan veya ayrılan öğrenciler olması durumunda size ulaşacaklardır.

Oyun ve Uygulama Akademisi kabul maili (2021–2022 dönemi)

4. Eğitimler: Akademi bursiyeri olduğunuza göre artık eğitimlere başlama vakti geldi demektir👩🏼‍💻. 2021–2022 dönemi bursiyerleri olarak biz 6 ay boyunca eğitimler aldık, etkinliklere katıldık, bunlara ek olarak İdeathonlara katıldık ve çeşitli etkinlikler düzenledik. Hatta Akademi bu süreçte bizlere hoş geldin hediyesi de göndermişti🎁.

Hediyeler ve Hoş Geldin mesajı
Akademinin gönderdiği hediyeler ve hoş geldin mesajı

5. Mezuniyet Bootcampi👩‍🎓: 6 aylık eğitim sonrasında mezun olabilmek için Bootcampte bir ürün teslim etmek gerekiyor. Unity seçenler bir oyun geliştirerek, Flutter seçenler ise bir uygulama geliştirerek ürün teslim ediyor ve jüri tarafından değerlendirilmeye alınıyor. Değerlendirme sonrasında ve eğitimleri de tamamladıktan sonra tebrikler, artık Akademi mezunusunuz🎊 🎉.
6. Sertifika & Mutlu Son🥳: Mezuniyet sonrasında ise sertifikalar iletiliyor ve böylece 7 aylık serüven bitmiş oluyor.

Eğer Akademi bursiyeri olmayı düşünüyorsanız sizi aşağı yukarı böyle bir süreç bekliyor olacaktır. Akademi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz bu yayına da göz atmanızı öneririm.

Bugünlük bu kadar😄. Eğer sorularınız, eklemeleriniz veya içerik önerileriniz olursa lütfen Instagram üzerinden benimle iletişime geçmeye, LindkedIn üzerinden bağlantı kurmaktan çekinmeyin🙃. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere👋, mutlu ve sağlıklı kalın🤸🏾‍♂️.

--

--