Yurtdışı Yazılım Vergi Avantajları ile ilgili Bilinmesi Gereken 4 Temel Konu

Güncelleme: 22 KASIM 2023 Yurtdışına Verilen mimarlık, Mühendislik, Yazılım, Tasarım ve Diğer hizmetlerde kazanç istisnası oranını % 80'e çıkarılıyor. Daha önce bu oran %50 olarak uygulanıyordu.

Yurtdışına uzaktan-remote olarak yazılım hizmeti verilmesi durumunda vergilendirmenin nasıl yapılacağı, vergi avantajlarının nasıl uygulanacağı ve bu vergi avantajlarının kaybedilmemesi için dikkat edilecek konular ile ilgili olarak kanun değişiklikleri ve güncel vergi incelemeleri ışığında değerlendirme yapmanın faydalı olacağını düşünüyorum.

özmen

Yurtdışına uzaktan çalışma sürecinde vergisel olarak dikkat edilecek temel konular nelerdir?

1-Sözleşme Aşaması: Independent Contractor veya Developer sözleşmesinin vergi avantajlarına uygun şekilde kurgulanması gerekiyor.

  • Sözleşme aşamasında danışma: Genelde bilinmeyen veya sözleşme aşamasında bir mali müşavirlik firması ile iletişime geçilmesine gerek olmayacağının düşünülmesi bu noktada vergisel avantajların kaybedilebilmesi noktasında önemli bir risk
  • Scope of work ve Service Provider/Consultant Konusu: Çünkü bizim vergi kanunlarımıza göre yurtdışına verilen yazılım-tasarım-veri analizi gibi hizmetlerde %80 vergi avantajı var. Ancak bu avantajın uygulanması noktasında bazı kısıtlamalar var. Örneğin consultant veya service provider olarak sözleşmenizde yer alıyorsanız veya scope of work kısmı yeterince net değil ise sözleşmenin revize edilmesi gerekiyor.

22.Mayıs.2023 Tarihli Özelge: Danışmanlık hizmeti faaliyeti olarak beyan edildiği ve … Technologies Inc. ile yaptığınız sözleşmenin danışmanlık sözleşmesi olduğu anlaşıldığından, söz konusu danışmanlık faaliyetiniz nedeniyle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (13) numaralı bendinde yer alan indirimden faydalanmanız mümkün bulunmamaktadır.

Sözleşmede Vergisel Konular Dışında Hangi Konulara Dikkat Edebilebilir?

Birçok yurtdışı yazılım-tasarım veri analizi veya benzer sözleşme incelediğim için hangi sözleşmelerin contractor’lar açısından daha “olumlu” sözleşmeler olabileceği ile ilgili olarak bence; (her iş özelinde ayrı durumlar olabilir çünkü)

  • Equipment: Bilgisayar veya I-pad alımı için ödemenin yapılacağı sözleşmeler mevcut. Daha çok UX designerlarda tasarım tarafında görüyorum ama yazılımcı sözleşmelerinde de bazen var.
  • Termination of the Contract noktasında belli bir dönem daha ödeme yapma zorunluluğu yazan sözleşmeler var. Yani contractor ben sadece size çalışıyorum, siz benimle devam etmeyecek iseniz bir süre kıdem benzeri bir ödeme istiyorum diyor. Kabul eden şirketler gördüm.
  • Benefits-Stock Option-Annual Leave: Ara ödeme yapılıp, yapılmaması konusu. Ayrıca yıllık artış ve izin konuları da yazılmalı veya netleştirilmeli. Bazı sözleşmelerde çalışılmayan günlerde ödeme yapılmaz vb. şeyler yazabiliyor çünkü. Ek olarak Stock option vb. imkan var ise bu durum da son derece net yazılmalı

Daha başka birçok konu vardır aslında ama şu anda ilk aklıma gelenler bunlar arkadaşlar.

2-Doğru Nace Kodu ve Ana Sözleşme Konusu: Şirket açılışı yapılırken vergi avantajını kaybettirmeyecek şekilde nace kodu seçilmesi gerekiyor.

  • Doğru Nace Kodu Seçimi: Olası bir vergi incelemesinde faaliyet kodunuz hatalı seçilmiş ise vergi avantajlarınız geriye doğru iptal ediliyor. Nace kodunu değiştirdiğiniz tarihten itibaren vergi avantajlarını uygulayabiliyorsunuz. Baştan doğru seçmek lazım.
  • Doğru Ana Sözleşme Hazırlanması: Şahıs şirketi yerine anonim veya limited şirket kurarak yurtdışına yazılım hizmeti satmayı/ vermeyi planlıyor iseniz şirketin ana sözleşmesinin vergisel avantajların kazanabileceği şekilde hazırlanması gerekiyor.
  • Kurumlar Vergisi Tebliğine Dikkat Edilmesi: Kurumlar vergisi tebliğinde bu vergi avantajı ile ilgili bölümde yurtdışı gelirleri ile ilgili vergi istisnasının kullanılabilmesi için ana sözleşmede hangi hükümler olması gerektiği son derece net yazıyor. Eğer yazmazsanız %80 vergi avantajını uygulayamaz ve maalesef gereksiz yüksek vergi ödemek zorunda kalıyorsunuz.

3-Yurtdışına düzenlenecek yazılım ihracatı faturasının düzenlenmesi ve tahsilatı: Yurtdışına düzenlenen faturanın doğru şekilde düzenlenmesi ve tahsilatın doğru kanallar üzerinden yapılması gerekiyor. Tahsilatı yapmaz ise KDV avantajınız riske girer

Hatırlatma: Yurtdışına düzenlenen faturalarda KDV yok. %20 KDV yükünüz bulunmuyor.

  • Swift banka kanalı ile yani banka üzerinden gelirinizi tahsil etmek en güzeli ama bu noktada Swift masrafına dikkat etmek lazım. 90 USD masraf kesen banka gördüm. O yüzden önceden banka ile konuşmak gerekli.
  • Enpara iyi tabii ama bir şey olduğunda muhatap yok orada da. Mesela ihracat bedellerinin bozdurulması ile ilgili Enpara mail atıyor, iletişime geçip birine ulaşıp soru soramıyorsunuz.
  • Wise, Mercury, Payoneer vb. ile tahsilat kabul ediliyor ama artık wise hesap açmıyor sanırım.
  • Deel üzerinden veya Upworkten de oluyor sanırım binance’e göndereyim oradan da kripto tahsilat yapayım diyorsanız olmaz arkadaşlar. O şekilde tahsile edip vergi avantajlarından faydalanamazsınız.

4-Güncel durumda şirket türü seçimi: Yurtdışına yazılım ihracatı yapan limited veya anonim şirketlerde ek 5 puan vergi indiriminin uygulanması durumunda hangi tip şirketin yurtdışına yazılım hizmetleri verilmesi durumda daha avantajlı olduğu konusunun değerlendirilmesi.

2024 yılı başında bu konuda detaylı hesaplama yapacağım ama 2023 yılı içinde vergi oranlarında değişiklikler oldu.

  • Limited ve Anonim şirketler açısından kurumlar vergisi oranı %20'den %25'e çıktı.
  • Şahıs şirketlerinde ise vergi dilimlerinde veya vergi oranlarında bir değişiklik olmadı
  • Ama ihracat yapan limited ve anonim şirketlere ayrıca 5 puan daha indirim geldi. Şahıs şirketlerinde bu indirim yok!
  • Yani ihracat yapan yurtdışına yazılım hizmeti satan bir limited veya anonim şirket %10 oranında kurumlar vergisi ödüyor.

Bütün bu bilgiler ışığında 2024 yılı gelir vergisi dilimleri açıklanınca oturup tekrar bir hesap yapmak gerekebilir. Şahıs şirketinde en yüksek vergi diliminde olan yazılımcılarda limited veya anonim şirkete dönüş(şirketten para çekme konusu da) dikkate alınarak tekrar hesaplanması faydalı olabilir.

Görüşmek üzere 👋

Biz önemli konuları, vergi-sigorta ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

--

--

Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul