High Fidelity Prototype

Can it be done?

Boyke Dalmeijer
7 min readJan 24, 2014

Afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met het ontwerpen van de auto voor 2025: Carable. Hoewel een nieuwe soort auto op papier leuk is, is het nog leuker als je de auto daadwerkelijk kan zien. Daarom heb ik voor het prototype Carable proberen na te maken.

Prototype

Het prototype is gemaakt van meerdere materialen. Het chasis, de motor, het differentieel en de accu zijn gemaakt van Meccano onderdelen. Het model hiervoor heb ik bedacht en in elkaar gezet (geen handleiding gebruikt o.i.d.). Het carrosserie is gemaakt van dik golfkarton en dunner karton (verpakkingsmateriaal). De kleuren zijn aangebracht door middel van verschillende soorten tapes. Hieronder volgt een fotoreportage van de ontwikkeling van het prototype waaraan ik in totaal 25 uur aan heb besteed. 25 uur?! Ja. Het bedenken en tegelijk maken van een model in combinatie met de tientallen trials en errors, is nogal tijdrovend te noemen. Onderaan de pagina zijn meer foto’s en filmpjes te vinden over dit prototype.

Carable 1
Schuifmechanisme
Motor, accu, differentieel, cabine en achterbak.
Opruimen komt later!

Waarom een Carable model?

Met de techniek van tegenwoordig kan vrijwel alles, maar is dat ook echt zo? Een modulaire auto klinkt goed mogelijk en zeker tof, maar kan het? Als ik het kan maken met minimale middelen dan moet het ook op ware grootte kunnen!

Met het prototype kan ik samen met mijn interpreters, stakeholders en eindgebruikers kijken tegen wat voor problemen we aanlopen en wat er nog veranderd moet worden om Carable daadwerkelijk op de weg te kunnen krijgen.

Hoe wil ik het model testen?

Het model wil ik gebruiken bij een aantal kleine interviews. De belangrijkste vraag die ik mijn interpreters wilde stellen was: Zou dit, het model, op ware grote kunnen? Kan de mechanica los van de cabine omdat we niet meer hoeven te rijden? Kan de stroom van voor na achter gebracht worden of andersom? Zo niet, wat voor aanpassingen moeten er gedaan worden om dit wel mogelijk te maken?

Voor de stakeholders wilde ik nagaan wat er precies voor nodig zou zijn om Carable als bedrijf op te zetten. Een eigen productielijn opzetten, wordt een lastige zaak voor een kleine ondernemer. Als het geen succes wordt, ben je als bedrijf heel snel klaar. Wellicht dat er een dochteronderneming valt op te zetten bij een automerk.

Voor mijn eindgebruikers wilde ik vooral de vraag stellen of ze van hun eigen auto af zouden willen of kunnen. Ter vervanging kunnen ze dan gratis een Carable uitproberen. Deze test zou dan ook in 2025 gedaan kunnen worden om het woord te verspreiden over Carable. De nieuwe gebruikers vormen dan connectors voor Carable.

Interpreter Jan Heymans
“Carable is eigenlijk een versimpeling van de bestaande auto. Ervan uitgaande dat auto’s zelf gaan rijden en communiceren onderling, zijn een hoop onderdelen logischer wijs niet meer nodig. Veel mensen zullen deze versimpeling als een verademing zien in vergelijking met alle high -tech auto’s waar geen touw meer aan vast te knopen is. Gelukkig is mijn Jeep Wrangler (zie foto) zo simpel als het maar kan. High -Tech en off-road rijden gaan niet samen!

Is het modulaire schuifsysteem technisch haalbaar? Ja, ik denk het wel. Al wordt het nog wel even puzzelen hoe je dit ook stevig krijgt. Het moet allemaal naadloos op elkaar aansluiten anders gaat de auto naar verloop van tijd rammelen en dan gaat het van kwaad tot erger. Houd er ook rekening mee dat als een auto meerdere functies gaat vervullen, hij ook op het zwaarst berekend moet zijn. Misschien rijdt hij prima met 2 personen, maar wat gebeurt er met 6 personen en bagage? Trekt de auto dan nog een beetje op of haalt hij de maximum snelheid dan nog? Ook denk ik dat je de plek van de motor, airco en dergelijke te klein hebt gemaakt. Hoe groter de motor, hoe meer vermogen. Nu zal die auto waarschijnlijk nergens heen gaan. Overigens loopt de vooruit over de plek van de motor heen en vraag ik me af hoe mensen instappen, maar dat zijn details voor de echte autodesigner denk ik.”

Stakeholder Albert Dalmeijer
“Ik vind het een fascinerend systeem en ik denk dat het technisch zeker haalbaar is en dat dit aanbod een zekere vraag creëert. Alleen om hiervan een bedrijf te maken ben je wel even bezig. Je zou natuurlijk de auto samen met een aantal kennissen o.i.d. in elkaar kunnen sleutelen, maar dan ben je maanden bezig voor 1 auto. Een eigen productielijn opstarten is zeer kapitaalintensief en riskant. Geen enkele investeerder zal daarmee akkoord gaan, want dat verdient zich op de korte termijn niet terug. Kickstart? Daarmee haal je een leuk starttarief op, maar ik denk bij lange na niet genoeg om de auto massaal te produceren en voor al die mensen gelijk mogelijk te maken. Ik denk dat je beste kans is om dit idee te verkopen aan een al bestaande autofabrikant en er zelf allicht een rol in mee te spelen. Anders zou je kunnen kijken wat er tegenwoordig gebeurd in de fabriek van Saab die in 2010 niet meer wordt gebruikt. Wellicht is die voor een ‘schijntje’ over te kopen.”

Eindgebruikers
Marije Overdevest
“Ik vind het een tof idee. Ik weet toevallig dat Hyundai ook aan het experimenteren is met een soort van abonnement op auto’s. Ik ben nu bezig met mijn rijbewijs en kan niet wachten totdat ik in een auto zelf mag rijden. Dat het rijden dan van mij afgepakt wordt, vind ik jammer. Aan de andere kant is ergens naartoe gebracht worden eigenlijk ook best wel prettig. Ik zou het zeker met enige regelmaat gebruiken.”

Estabrak Al Ashtari
“Ik hecht samen met mijn man nog veel aan onze eigen verdiende auto. Rijden vind ik leuk, maar in de file staan niet. Dat de auto zelf kan rijden is zeker prettig voor mijn familie. Dat scheelt een hoop heen en weer rijden en stres.”

Maureen Schoonheyt
“Ik heb nog nooit een auto gereden en ook geen rijbewijs, dus ik weet niet hoe het is om te rijden. Maar het lijkt me heerlijk om met vrienden ergens in te stappen en er gelijk naartoe te gaan zonder overstappen of gedoe met de trein en dure taxi’s. Ik kan dronken in slaap vallen zonder dat mijn telefoon gejat wordt! Heerlijk!”

Patrick Kruithof
“Volgens mij kan je Carable het best vergelijken met een dure auto en de bijbehorende chauffeur, alleen dan beschikbaar en betaalbaar voor iedereen. Met name in grote steden is vervoer een probleem en daar kan Carable zeker een rol in spelen. Het modulaire systeem is daarbij mooi meegenomen.’’

Lisa Spruit
“Ja, ik denk dat dit de toekomst wordt. Niet zozeer zal dit de auto vervangen, maar wel het openbaar vervoer. De auto als statussymbool en de lol in het rijden blijven voorlopig nog belangrijk. De nadelen van het openbaar vervoer zijn mooi weggewerkt en dat maakt Carable voor veel mensen aantrekkelijk.”

Conclusie

Carable is technisch gezien haalbaar al moet er nog wat gesleuteld worden aan de specifieke eisen. Hier kan ik zelf weinig meer aan doen en laat ik verder aan de techneuten over. Het kan met een bijbehorend prijskaartje en dat is voor mij het belangrijkst.

Voor het businessmodel moet ik nog even verder kijken naar de mogelijkheden. Aangezien Carable een benadering heeft vanuit de software kant (we kopen het niet, maar gebruiken het wel), zou ik eens kunnen kijken naar IT verdienmodellen en die proberen te combineren met Carable.

Betreffende de eindgebruikers wil het me op dat vooral het zelfrijdende aspect werd benadrukt. Het modulaire aspect werd gezien als welkom, maar werd niet of nauwelijks benadrukt. Het is mooi dat het kan en als het er eenmaal is, zal het zeker gebruikt worden. Een handigere, makkelijkere of goedkopere oplossing is er namelijk niet.

Low fidelity prototype

Low fidelity prototype
Low fidelity prototype
Low fidelity prototype

High Fidelity Prototype

Filmpje: Hij rijdt!

Na het rijdende chassis was het carrosserie aan de beurt
Wieloverkappingen en de voorste cabine zijn geplaatst
Sideskirts, achterste cabine en vooruit aangebracht. Tevens het geheel voorzien van een kleurtje.
Schuifmechanisme aangebracht

Filmpje: Carable 1. It works.

--

--