Kitap ve Kütüphane

Samed Ertugrul
5 min readOct 30, 2023

--

[English Below]

Veri Analisti Olmak konulu bir önceki yazımı okuduysanız ve şu an bu yazımı da okuduğunuz gerçeğini de hesaba katacak olursak, sanırım veriye dayalı yapılan işler biraz ilginizi çekmiş olmalı. Bu yazımda veri ve veritabanı kavramlarına biraz bakmak istiyorum.

O zaman kahveler de hazırsa serinin ikinci yazısına başlayalım…

Photo by Brett Jordan on Unsplash

Veriye dayalı yapılan çalışmalarda temelde cevabı en bilinmesi gereken ama en çok atlanan soru…

Veri nedir?

Teorik cevaplamak istersek veri, ölçüm ya da sayım yolu ile toplanan ve bir değer bildiren bilgiler bütünüdür. Sayısal olan bilgilere nicel, sayısal olmayan bilgilere nitel veriler denir. Gelin bunu bu şekilde değil de bambaşka bir açıdan ele alalım. Neticede akademik bir makale yazmıyoruz değil mi? Daha teknik olmayan bir perspektiften yaklaşalım konuya.

Duyularımızla algıladığımız ve beynimizce anlamlı hale getirdiğimiz her bilgi özünde birer anıdır. Ve bu anılar, beyniniz onları hatırlamaya devam ettikçe, hayatınızda karşılaşacağınız benzer durumlarda karar vermek için kullanacağınız mihenk taşlarıdır. Kilit nokta ise şu, bu anıları hatırlamaya devam edebiliyor olmanız gerekli. Eğer anılarınızı düzenli olarak bir yere kaydediyorsanız, örneğin bir günlük tutuyorsanız, işte o zaman artık anılarınız değil verileriniz var demektir. İhtiyaç duyduğunuzda başvurabileceğiniz ve unutmaya karşı korumaya aldığınız bilgileriniz, yani verileriniz, karar vermeniz gerektiğinde size yardımcı olacaklardır.

Peki verileri tutmak neden kritiktir?

Bunu da şöyle açıklayayım isterseniz; diyelim bir akşam dışarı çıktınız ve çok güzel sohbeti olan biriyle tanıştınız. Arkadaşlığınızı sürdürmek için birbirinize telefon numaralarınızı verdiniz ancak karşınızdakinin söylediği numarayı bir yere yazmak yerine aklınızda tutabileceğinizi düşünüyorsunuz. Ertesi sabah uyandığınızda dün gece güzel sohbet ettiğinizi hatırlayabilirsiniz, tebrikler güzel bir anınız oldu ama size verilen telefon numarasını bir yere kaydetmediğiniz için ilerleyen zamanda kullanabileceğiniz bir verinizin olmayacağına emin olabilirsiniz.

Kaydedilmeyen veriler anı olarak kalmaya mahkumdurlar. Bilgisayarların geçici belleklerine RAM (random access memory) denilmesinin bir sebebi sebebi var. Elektrik gider, RAM’dekiler gider…

Bellek ve hafıza

Bu aşamada konuyu biraz “teknik” olarak da almanız adına bir tavsiyem olacak. Bilgisayarlarda veri depolama alanları ve teknikleri konusunda ufak bir araştırma yapın derim. Size bir yol göstermesi açısından, kısaca belirtmek gerekirse iki çeşit veri depolama alanı vardır. Birincisi geçici verilerin tutulduğu bellekler, diğeri ise kalıcı verilerin tutulduğu hafızalar. Yeri gelmişken, veri saklamada kalıcılık kavramına başka bir yazımda daha uzun değinmeyi planlıyorum. Ayrıca veri depolama teknikleri ile ilgili de yazacak bir çok şeyim olduğunu size garanti edebilirim.

Kitap ve kütüphane

Gelelim yazımızın başlığı olan kitap ve kütüphane ile neyi anlatmaya çalıştığım konusuna. Bir kişinin anılarını veriye dönüştürmesi işini günlük tutmak olarak anlatmıştık, ancak bir insanın ömrü boyunca birçok günlük tutmuş olabilir. Bu durumda o insanın tüm hayatı boyunca elde ettiği bu verileri bir araya toplamak için bir kütüphaneye ihtiyacınız olacaktır. Bunun bilişim sektöründeki karşılığı veritabanlarıdır. Günümüzde dört farklı tipi bulunan veri tabanlarını ilerleyen günlerde her bir tipi için bir yazı olacak şekilde detaylandıracağım. Yine de şimdilik ilişkisel, zaman serileri, coğrafi ve ilişkisel olmayan (NoSQL) veritabanları konusunda araştırma yapabilirsiniz.

Okuyucunun sıkılmaması adına buraya kadar yazdıklarımla girizgahı yapmış olayım. İlerleyen günlerde yukarıda bahsettiğim kavramları, yine kendimce, daha detaylı bir şekilde anlatıyor olacağım.

The Book and The Library

If you have read my previous article Becoming a Data Analyst and since you are now reading this one, it seems that data-driven work has caught your interest. In this article, I would like to take a look at the concepts of data and databases.

So, if the coffee is ready, let’s start with the second article of the series…

In data-driven work, the most important but often overlooked question is:

What is data?

If I answer this theoretically, data is a collection of information obtained through measurement or counting, which conveys a value. Numeric information is called quantitative data, while non-numeric information is called qualitative data. Let’s approach this from a different perspective rather than in a technical way. After all, we are not writing an academic article, right? Let’s approach the subject from a less technical perspective.

Every piece of information that we perceive with our senses and make meaningful through our brains is essentially a memory. And these memories, as long as your brain continues to remember them, become milestones that you will use to make decisions in similar situations you encounter in your life. The key point here is that you need to continue to remember these memories. If you regularly record your memories in a place, for example, if you keep a diary, then you have data. Your data, that you protect against forgetting and you can refer to when needed will help you make decisions when necessary.

Why it is critical to keep data?

Let me explain it like this: Let’s say you went out one evening and met someone you had a great conversation with. To maintain your friendship, you exchanged phone numbers, but instead of writing down the number somewhere, you thought you can remember it. When you wake up the next morning, you may remember that you had a great conversation last night, congratulations, you have a nice memory. But because you didn’t record the phone number somewhere, you can be sure that you won’t have data that you can use in the future.

Unrecorded data remains as memories. There is a reason why computer’s temporary storage is called RAM (random access memory). When the power goes out, what’s in RAM goes away…

Memory and storage

At this point, I have a suggestion for you to take the subject a bit “technically”. I suggest you to conduct some research on data storage and techniques in computers. As a guide for you, briefly, there are two places to store data on computers. The first is memory, where temporary data is stored, and the second is storage, where permanent data is stored. I will discuss the concept of permanence in data storage in another article. I can guarantee you that I have a lot to write about data storage techniques as well.

The book and the library

Let’s talk about the subject of our article, the book and the library, and what I’m trying to convey. We previously discussed how journaling is a way for a person to convert their memories into data. However, a person may have kept many diaries throughout their lifetime. In this case, you would need a library to gather all the data they have accumulated throughout their life. In the field of information technology, the equivalent of this is databases. There are four different types of databases in today’s world, and I will detail each type in separate articles in the coming days. However, for now, you can research relational, time series, spatial, and non-relational (NoSQL) databases.

In order not to bore the reader, let this be an introduction what I have written so far. In the coming days, I will be delving the concepts I mentioned above in more detail, in my own style.

--

--