Genç Girişimci Yasası nedir? Kimler faydalanabilir?

Startupçılar buraya..

NurBerfin Çiroğlu

--

Bu yazıda size Genç Girişimci yasası sayesinde yararlanabileceğiniz vergi istisnasından ve bağkur prim desteğinden bahsedeceğim.

Yeni bir iş kuruyorsanız ya da serbest meslek erbabı olarak ilk kez vergi mükellefi olacaksanız mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Eveeet benim de şans eseri öğrendiğim, araştırdığım, aşırı avantajlı bir şekilde yararlandığım ve herkesle de paylaşmak istediğim bir konu oldu bu genç girişimci yasası.

Öncelikle Genç Girişimci Yasası nedir direk yasadaki halini buraya bırakayım. Yasa diyor ki: “Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır”

Yani bir şahıs şirketi kuruyorsanız, şahsi işletme sahibi olacaksanız ya da serbest meslek erbabı olarak ilk kez vergi mükellefi olacaksanız ve 29 yaşın altındaysanız bu yasadan faydalanabiliyorsunuz.

Gerekli şartlar :

  • İlk kez vergi mükellefi olacak olmak: yani ilk defa bireysel olarak vergi verecek kişi olmanız gerekiyor. Daha önce vergi mükellefi olduysanız, örneğin işletmenizi kapatıp tekrar açtığınızda bu yasadan faydalanamıyorsunuz.
  • Daha önce hiç defter açmamış olmak: bu da yukarıdakinin aynısı, zaten ilk kez vergi mükellefi olmak ilk kez defter açacak, ilk kez makbuz kesecek olmak demek.
  • Tam vergi mükellefi olmak: Türkiye’de ikamet etmeniz gerekiyor. Yurt dışında ikamet edenler tam mükellef sayılmıyormuş.
  • Bizzat işin başında işi icraat eden kişi olmak: anonim veya ltd şirketi kurunca olmuyor, ya şahıs şirketi kuracaksınız ya da serbest meslek erbabı olcaksınız.
  • 30 yaşından gün almamış olmak: 30 yaşını doldurmuş kişiler bu yasadan faydalanamıyor, ancak 29 yaşın içindeyseniz ve yararlanmaya başladıysanız, yasa 3 yıllık olduğu için yasadan yararlanmaya devam edebiliyorsunuz.
  • Tüm ortakların şartları sağlaması: eğer şahıs şirketi kuracaksanız ve adi ortaklık denilen bir formda şirketinize ortak gösteriyorsanız, tüm ortakların şartları sağlaması gerekiyor. Yani co founderlarınızı 29 yaş altı seçin :)
  • Daha önce hiç Bağ-Kur (sigorta kapsamında 4b olarak geçiyor) kaydına sahip olmamak: bu da şöyle, bir yerde çalışıyorsanız sigortanız genel sağlık sigortası kapsamında, ilgili kanunun 4a maddesine göre düzenleniyor. Ama bireysel vergi mükellefi olduğunuzda sigortanızı kendiniz yapmanız gerekiyor. Yani Bağ-Kur priminizi kendiniz ödüyorsunuz. Bu da ilgili kanunun 4b kapsamına göre düzenleniyor. Yani ilk kez bağkurlu olacak olmanız gerekiyor. Ayrıca sigortanızın hangisi olduğuna e-devletten bakabilirsiniz.

Genç Girişimci Yasasının avantajları:

  • Bu yasa sayesinde ilk kez vergi mükellefi olacak kişiler 3 vergi dönemi boyunca, kazançlarının 75.000’ si için vergi ödemeyeceklermiş. Yani diyelim ki yıllık kazancınız 100.000₺, bunun 75.000₺si için vergi istisnanız oluyor. 100.000–75.000= 25.000₺ lik kazancınız için, ait olduğunuz gelir yüzdesine göre verginizi ödüyorsunuz.
  • 3 vergi dönemi demek, işe başladığınız tarihten itibaren 3 yıl demek oluyor.
  • Genç Girişimci yasasından faydalanabilen kişilerin, 1 senelik Bak-Kur primini de devlet karşılıyor: yani genç girişimci oldunuz diyelim. 75bin₺lik vergi istisnasından faydalanabiliyorsunuz, yetmiyor devlet 1 sene de sizin BağKur sigorta priminizi ödüyor.

Yani hemen gidin iş kurun… hdhdhsjja.

Yazının başında startupçılar buraya dedim ama ben şuan oyunculuk yapıyorum. Yani “sanatçı” sıfatıyla, çalıştığım yapım şirketlerine, icraatım karşılığında fatura kesmem gerekiyor. Eğer sizin de böyle bireysel icraat içeren bir işiniz varsa hemen gidip tanıdık bir muhasebeci bulun :) ve kendi bireysel şirketinizi kurun. Çünkü çoğu kişi sırf bu defter masrafları, sigorta primleri, gelir vergisi gibi sebeplerden dolayı defter açmıyor. Ama olur da geliriniz bir artarsa ya da hesabınıza yatan paralar birilerinin dikkatini çekerse vergi kaçırmak suç olduğu için baya sıkıntı yaşarsınız. Zaten bu kadar avantaj varken bence tam zamanı. Yasa değişmeden bi an önce bu işlerinizi halledin, hiç değilse bağkurlu olursunuz (emeklilik kaygınız varsa tabii…) sonra bana dua edersiniz :)

Ya da bir fikriniz veya çalışan bir sisteminiz varsa bence bi an önce bu yasadan faydalanın. En azından 3 sene hayvan gibi vergi ödemenize gerek kalmıyor.

Bilgilendirmek istedim. Sevgiler..

--

--