Yapay Zeka Nedir?

Hâle
Pamukkale YBS
4 min readOct 18, 2020

--

Yapay zeka, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir.
Yapay zeka programları karmaşık verilerdeki kalıpları tanıması, tecrübelerinden faydalanması ve insanlar tarafından alınan kararları uygulaması için insan bilgisine ihtiyaç duymaktadır. Yapay zeka sistemleri bir şeyler gözlemlemekte ve daha sonra önceden belirlenmiş parametreler temelinde onu tanımaya çalışmaktadır. Dolayısıyla, belirli bir duruma göre yapay zeka sistemleri, sorunu çözmek için görev yapmakta ve buna tepki vermektedir.
Kısacası yapay zeka, insan zekasını taklit eden yazılımlar olarak adlandırılabilir.
Yapay zekanın amacı, insanlardan bağımsız olarak çalışan zeki sistemler yaratmaktır.

Yapay Zekanın Yetenekleri Nelerdir?

Yapay zekanın yetenekleri arasında insan konuşmasını tanıma ve anlama, içerik sıralaması gerektiren ağ dağılımı, yüksek strateji gerektiren oyunları oynayabilme kabiliyeti, otonom otomobiller, karmaşık veri çözümleme, askeri simülasyon ve fotoğraf-video çözümleme bulunmaktadır. Bu teknoloji, nöral ağlar, ekonomi, istatistik, olasılık ve matematiksel optimizasyon araçlarını kullanmaktadır.

Yapay zekaya örnek verecek olursak:

• Sosyal medya hesaplarındaki arkadaş önerileri.
• Yüklenen bir fotoğrafta isim etiketlemelerinin otomatik olarak yapılması.
• Sosyal medyada ilgilendiğimiz içeriklerin benzerlerinin sürekli olarak karşımıza gelmesi. (Hedefli içerik pazarlama)
• Yazdığımız mesajların otomatik olarak tamamlanması.

•Evde ailemizle veya arkadaşlarımızla konuştuğumuz bir konuyla alakalı çeşitli ürünlerin şaşırtıcı bir şekilde sürekli karşımıza çıkması. (Hedefli ürün pazarlama)
• Alışveriş sitelerinde bir ürüne baktığımızda altta çıkan “Bu ürünü alan bunları da aldı.” veya “Birlik bakılan ürünler” şeklindeki tavsiye sistemleri de yapay zekaya girmektedir.

Yapay Zeka Nasıl Çalışır?

Yapay zeka, büyük miktarda veriyi hızlı, yinelemeli işleme ve akıllı algoritmalarla birleştirerek çalışır ve yazılımın verilerdeki desenlerden veya özelliklerden otomatik olarak öğrenmesini sağlar. Yapay zeka, birçok teori, yöntem ve teknolojinin yanı sıra aşağıdaki ana alt alanları içeren geniş bir çalışma alanıdır:

  • Makine öğrenimi analitik model oluşturmayı otomatikleştirir. Nerelere bakması ya da hangi sonuçlara varması açıkça programlanmadan, verideki gizli iç görüleri bulabilmek için sinir ağlarından, istatistik biliminden, yöneylem araştırmalarından ve fizikten yöntemler kullanır.
  • Derin öğrenme çok sayıda veri birimindeki karmaşık modelleri öğrenmek için hesaplama gücündeki gelişmelerden ve gelişmiş eğitim tekniklerinden yararlanarak, birçok işlem birimi katmanıyla büyük sinir ağlarını kullanır. Yaygın uygulamalar arasında görüntü ve konuşma tanıma yer alır.
  • Bilgisayarlı görme bir resim veya videoda ne olduğunu tanımak için desen tanıma ve derin öğrenmeye dayanır. Makineler görüntüleri işleyebildiği, analiz edebildiği ve anlayabildiği zaman, görüntüleri veya videoları gerçek zamanlı olarak yakalayabilir ve çevrelerini yorumlayabilir..
  • Doğal dil işleme(NLP) bilgisayarların konuşma da dahil olmak üzere insan dilini analiz etme, anlama ve üretme yeteneğidir. NLP’ nin bir sonraki aşaması, insanların görevleri yerine getirmek için normal, günlük dil kullanan bilgisayarlarla iletişim kurmasını sağlayan doğal dil etkileşimidir.

Yapay Zeka Neden Önemlidir?
Yapay Zeka, verilerin programlamayı yapmasına izin vermek için aşamalı öğrenme algoritmaları aracılığıyla uyum sağlar.
Yapay zeka, birçok gizli katmana sahip sinir ağlarını kullanarak daha fazla ve daha derin verileri analiz eder.
Yapay Zeka, derin sinir ağları sayesinde önceden imkansız olan bir doğrulukla çalışıyor. Örneğin Tıp alanında, derin öğrenme, görüntü sınıflandırma ve nesne tanıma gibi yapay zeka teknikleri, artık yüksek eğitimli radyologlarla aynı doğrulukla MRI’larda kanseri bulmak için kullanılabilir.
Yapay Zeka, verilerden en iyi şekilde yararlanır.
Algoritmalar kendi kendine öğrenirken, verinin kendisi fikri mülkiyet haline gelebilir. Cevap veride saklıdır; size sadece yapay zekayı kullanarak onu ortaya çıkarmak düşer.

Stratejik Zorunluluk ve Rekabet Avantajı Olarak Yapay Zeka

Yapay zeka, daha fazla verimlilik, yeni gelir fırsatları ve daha yüksek düzeyde müşteri sadakati elde etmek isteyen tüm işletmeler için stratejik bir zorunluluktur. Pek çok kurum için hızla bir rekabet avantajı haline geliyor. Kuruluşlar, Yapay zeka sayesinde çok daha kısa sürede çok daha fazla işlemi gerçekleştirebilir, kişiselleştirilmiş ve cazip müşteri deneyimleri oluşturabilir ve daha yüksek düzeyde kârlılığı desteklemek üzere iş sonuçlarını tahmin edebilir.
Ancak yapay zeka halen yeni ve karmaşık bir teknoloji. Bundan en iyi şekilde yararlanabilmek için büyük ölçekte yapay zeka çözümlerinizi oluşturma ve yönetme konusunda uzmanlığa ihtiyacınız var. Başarılı bir yapay zeka projesi, bir veri uzmanını işe almaktan çok daha fazlasını gerektirir. Kuruluşlar yapay zekanın başarılı olmasını sağlamak için doğru araçları, süreçleri ve yönetim stratejilerini uygulamalıdır.

Yapay Zeka İçin Hangi Programlama Dillerini Tercih Etmeliyim?
Veri biliminde en çok kullanılan 5 programlama dili:
• Python
• C / C++
• Java
• R
• JavaScript

Özellikle Python birçok derin öğrenme kütüphanesinin arka planında kullanılmasından dolayı en çok tercih edilen programlama dili iken veri görselleştirme içinse en tercih edilen dil R’dır. Python programlama dilinin bir diğer avantajı da hem akademik hem ticari uygulamalar için kullanılabilmesidir.

Kaynakça:
https://khosann.com/yapay-zeka-nedir-ve-nasil-calisir/
https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/yapay-zeka-nedir-40806356
https://www.stendustri.com.tr/bilim-teknoloji/yapay-zeka-nedir-ne-demektir-nasil-calisir-h99459.html
https://www.oracle.com/tr/artificial-intelligence/what-is-artificial-intelligence.html
https://www.sas.com/tr_tr/insights/analytics/yapay-zeka-nedir.html#world

--

--