NEVER ENOUGH

Papazınçayırı
papazincayiri
Published in
4 min readJun 15, 2018

Fenerbahçe Doğuş, 2017–2018 sezonunu bir lig şampiyonluğu, bir Cumhurbaşkanlığı Kupası, bir de Final-Four finali ile tamamladı.

Fenerbahçe Basketbol Takımı bizlerde nasıl bir tat bıraktıysa, bundan 5–6 yıl önce hayal bile edemediğimiz nokta olan Euroleague finalini kaybetmenin hayal kırıklığını yaşıyoruz.

Öncelikle şunu söylemek lazım, Fenerbahçe Basketbol takımı, yıllarca sadece televizyondan gıpta ile baktığımız, kendi aralarında karşılaştıklarında internetten link bulmak için koşuşturduğumuz takımların yanında, onlarla beraber anılan bir takım haline geldi. Bunu sadece para koyarak değil, organizasyonunu doğru kurup, doğru insanlara emanet ederek başardı.

Fenerbahçe Basketbol organizasyonu bu kadar tapılırken, hiç mi yanlışları ve eksikleri yok. Şöyle anlatabiliriz aslında, yanlışları kapayacak kadar, eksikleri de göz ardı etmemizi sağlayacak kadar doğru bir organizasyon. Bunu sadece saha içindeki takım organiasyonu olarak söylemiyorum. Saha içinde ve dışındaki Fenerbahçe basketbol organizasyonu adına söylüyorum.

Yine de bu organizasyonun özellikle taraftar desteği konusunda daha ileriye götürülebileceğini düşünenlerdenim. Zaten Basketbol takımının “Never Enough” slogan da bunu destekliyor.

Fenerbahçe Koçu Zeljko Obradovic taraftarlarla ilgili sitemini Fenerbahçe için sadece 3 defa dile getirdi(*). İlki Fenerbahçe’nin ilk kez Euroleague Final-Four’una kalmayı başardıktan sonraki Ligdeki Efes maçıydı. Taraftar salonu doldurmamıştı. İkincisi aynı sezon Galatasaray Play-off ilk maçıydı. Taraftarlar vardı fakat futbol takımının şampiyonluğu kaybetmesinden dolayı maç sırasında uzun süre yönetime tepki göstermişti. Üçüncü için hafızalar daha tazedir, yine final-four sonrası Banvit yarı final ikinci maçından sonra maçlara iştirak etmeyen taraftar için konuştu. Özellikle kombinesi olup da gelmeyenler için konuştu.

Burada salona gelebilen taraftar sayısını arttırmak bir hedef gibi görünmekte. Sonrasındaki hedef ise gelen taraftarın oyun içindeki etkisini arttırmak. Bazıları için hiç susmadan bağırmak bir destek gibi görünse de, ıslıklamak, alkışlamak, doğru zamanda tepki göstermek, yeri geldiğinde anlık tezahürata katılmayı sağlayabilmek takım için önemli hale gelebiliyor. işte o zaman sadece sayı olarak değil, etki olarak da istenilen seviyeye tribünleri çekebilirsin. Burada Fenerbahçe’nin anonsunu yapan kişiye de taraftarı yönlendirme konusunda ciddi derecede iş düşmektedir.

Neyse asıl konumuza geri dönelim. Fenerbahçe Doğuş bu sezon birkaç maç hariç, Euroleague’deki maçlarını on binin üzerinde seyirci ile oynadı. Aslında Euroleague özelinde büyük sıkıntı görünmemekte. Ama lig ortalaması, sayı olarak yüksek ihtimalle en fazla taraftara sahip takım olabiliriz. Fakat salonun doluluk oranı çok düşük. Bunu arttırmak için ne yapılabilir?

Maddeler halinde kendi kişisel görüşlerimi yazmaya çalışacağım.

Öğrenci Bileti ve kombinesi:

Fenerbahçe Spor Kulübü herhangi bir branşı için kombine ve tek maçlık bilet satarken öğrenci bileti çıkarmalı ve bu bilet diğer biletlere nazaran daha cuzi bir fiyattan satılmalı. Öğrenci bileti sadece öğrenci kimlik kartı ile değil, bir yaş sınırı ile belki Fenerbahçe Kart daha aktif olarak kullandırılarak yapılabilir. Fenerbahçe Kart da öğrencilere daha ucuz fiyattan satılabilir. Öğrencilerin biletleri belki de bu karta yüklenerek maçlara girmeleri sağlanabilir. Ama Fenerbahçe salonunda en az 1–2 blok öğrenci bileti satılmalı. Fenerbahçe’nin her branşında öğrenci bileti olmalı.

Kombine Devir:

Fenerbahçe kombinelerinde kulübe ve kişiye devir özelliği gelmeli. Geçtiğimiz sezon Euroleague maçlarının özelinde bu özellik manuel süreçle gelmişti. Bu özelliği ligi de kapsayacak şekilde, daha dinamik ve teknolojiyi kullanarak yapabiliriz. Küçük bir Web sitesi, Mobil uygulama, Sms gibi kanallar kullanılarak basit ve aktif bir şekilde taraftar sayısı arttırılabilir. Kombinesini kulübe devir eden taraftarın bileti satıldığı takdirde, Fenerium’da kullanılmak üzere bir biletin bedelinin bir kısmı bonus olarak tanımlanabilir.

Maça gelmeyen kombine sahibinin kombinesinin ön satışta yenilenmemesi:

Bu düşündüğümde kuralda biraz acımasızlık var ama Mart ayının ortasında Fenerbahçe salonuna kombine almaya gelen veya kombineyi teslim almış ilk kez şampiyonluk maçına gelen biri de sezonluk bilete sahip olmasın. Burayı biraz da üstteki maddeyle beraber düşünmek lazım. Çok kompleksleşmeyen küçük hesaplamalarla maça gelen, kombinesini kulübe veya kişilere devreden taraftarların sadakati ödüllendirilebilir veya başkasının hakkını hiç hak etmeden dolduran biri de bir sonraki sezon kombinesi ön satışta o kişiye satılmayabilir. Bu sezon kombine satılırken taraftara bu şekilde bilgi verilebilir.

Ulaşım:

Ülker Sports Arena, ulaşım olarak salonun açıldığı ilk günden bu yana toplu taşıma için çok uygun konumda bir salon değil. Özellikle son bir yılda metro inşaatı, salonun önünün güvenlik sebebiyle kapatılmasıyla birlikte aracı olmayan insanlar için ciddi bir yol yorgunluğu haline gelmiş durumda. Burada kulübün IETT ile ortaklaşa bir işe imza atarak maç günleri özelinde Ataşehir rotasındaki otobüslerin maç önü veya maç sonunda sefer sayısının arttırılması sağlanabilir.

Bilet ve Kombine Fiyatları:

Bu konu biraz tartışmaya açık. Ben bilet fiyatlarının ülkedeki insanların kazançlarına göre yüksek olduğunu düşünen taraftayım. Buna farklı bir bakış açısıyla bakan kişiler böyle bir takımı izlemek için bu fiyatların normal olduğunu söylüyorlar. Burada fiyatlar belki düşmez ama bu sezon özelinde zam yapılmayabilir. Farklı kaynaklardan kazanç sağlatılabilir. Kombine devir sistemiyle, biletin satışı, daha aktif kullanıma yönlendirilen Fenerium ürün satışı, çevre Avm veya Restaurantlarda kombine veya bilet sahiplerine maç günlerinde indirim, belli noktalardan ulaşım indirimi, belki de diğer amatör branşlarda kombine sahiplerine özel, erken veya indirimli bilet satışı yapılabilir. Bu fikirler üzerine düşündükçe arttırılabilir.

Fenerbahçe yönetimi yeni, işleri hiç kolay değil. Öncelikleri bu konular olmadığına eminim. Yarın bunlar yapılsın diye yazılmadı bu yazı. Zaten doğrusunun bu olup olmadığı da meçhul. Bu konunun üzerinde tartışmak daha iyisini bulmak daha çok, daha istikrarlı taraftar desteğini sağlamak için ne yapılabiliri konuşmak gerekiyor. Umarım önümüzdeki yıllarda Zeljko Obradovic veya bir oyuncu maç önünde taraftara seslenerek maça gelin demek zorunda kalmaz. Koç herhangi bir maçta taraftarın gelmemesi üzerine hayal kırıklığı yaşamaz.

Bonus: Fenerbahçe kombinelerinde koşulsuz iptal edilebilir gibi bir madde var. Geçtiğimiz yıllarda bunun keyfi örneklerini önceki yönetim döneminde görmüştük. Bu yönetimin böyle keyfi uygulamalar yapmayacağından eminim fakat yine de böyle bir maddenin bulunuyor olması Fenerbahçe’ye yakışmadığını düşünen taraftayım.

Fatih Dilber

27 Nisan 2015: http://www.hurriyet.com.tr/zeljko-obradovic-25-milyon-taraftar-soylentisi-hikaye-28844723

21 Mayıs 2015: http://basketdergisi.com/obradovic-en-buyuk-avantajimiz-agresifligimiz.html

31 Mayıs 2018: http://www.basketball.com.tr/zeljko-obradovicten-taraftara-sitem/

--

--