Online alışveriş yapmak
Türkiye’de internetten alışveriş yapmak için birçok sebep var, peki neden hala online alışverişe güvenilmiyor?
Online alışveriş, 90'ların başında dünyanın tanıştığı, yeni nesil bir alışveriş yapma yöntemi. 2000'lerin başında ise Türkiye’de çeşitli online alışveriş yapılacak online mağazalar açıldı ve Türk halkı da bu yeni nesil yöntemle tanışmış oldu. son 10 yıldır da diğer çoğu sektörden çok daha hızlı büyüme gösteren bu sektörde hala beklenen noktaya gelinmemiş olmasının sebebi ne olabilir?
Online alışverişi tanımlamak gerekirse, herhangi bir mağazaya gitmeden, istediğiniz ürünü, kredi kartı, kapıda ödeme, mail order, havale, debit kartı ve mobil ödeme ile ödeyerek alabileceğiniz ve istediğiniz adrese paketlenerek gönderilecek yeni nesil bir alışveriş yöntemidir.
Online alışverişin çift taraflı avantajlar vardır.
- Satış yapan mağaza için, mekan kirası ve mekanda çalışacak insanların maliyetleri olmadan satış yapabilmek anlamına gelmektedir. Maliyetlerin azaldığı bu ortamda, online satış yapmak kolay ve efektif bir hale gelmiştir.
- Satın alan müşteriler için, mağazadaki kısıtlı ürün çeşitliliğinden etkilenmeyerek, dışarıda ürün gezerek harcadıkları vakti azaltarak ve göz atılmış ürün başına harcanan zamanı dramatik oranda düşürerek (zamanın daha efektif harcanmasını sağlayarak) çok daha efektif bir alışveriş süreci geçirmelerini sağlamaktadır.
Bunların yanına, müşterilerin istedikleri yere birçok ürünü kargolatma kapasitelerini de ekleyebiliriz. Sokakta alışveriş yaparken, taşınabilecek paket sayısı bellidir fakat online alışverişte bu kapasite mağazanın gönderi kapasitesiyle sınırlıdır.
Peki bu avantajlara rağmen Türkiye’deki online alışveriş siteleri neden hala Avrupa veya Amerika standartlarına gelememişlerdir?
Alışveriş süreci çok uzun ve karmaşık bir süreçtir. İçerisinde birçok değişken bulunur. Bu değişkenler arasında en önemlisi güvendir. Bir insanın alışveriş yapması için öncelikle, ürünü alacağı yerle arasındaki güvenin üst düzeyde olması gerekir.
Online alışverişte de bu farklı değildir. Güven, insanın en ilkel dürtülerindendir. Fiziksel olarak görmek, dokunmak, tatmak olmadan güven oluşturmak daha da zor hale gelmiştir.
Bir ürünü ucuza satmak, güven oluşturma sürecinde belki bir step olabilir ama kesinlikle tüm kararı etkileyen değişken olamaz.
Zaten satış yapanların, fiyat kırma yoluyla satış yapmaya odaklanmaları, uzun dönemde kendilerine de zarar vereceğinden, olabildiğince bundan kaçınmaları gerekmektedir. Düşük fiyatlar ve düşen kar oranları sonucunda, ürünler olabilecekleri en ucuz seviyede ama müşteri ile satıcı arasındaki güven ilk günkü seviyesinde olacaktır. Bu durumda yine güven oluşturmak satış yapmak için gereken en önemli değişken olacaktır.
Online satış yapmanın güvene bu kadar bağlı olduğu bu dönemde, güven oluşturmak için ne yapmak gerekir?
Satıcılar ve markalar, bu dönemde sanki 1950 yılındaymışız gibi tüm eforlarını görünürlüğe ve bilinirliğe harcıyorlar. Türkiye’de satış yapmak için kullanılabilecek birkaç marketing kanalı vardır. Bunlar başlıca Google reklamları, Sosyal medya reklamları, Display ve Banner reklamlar, Gelir ortaklığı ağlarıdır. Bu dönemde artık, bir sitede satılan ayakkabının fiyatı, rengi, numarası gibi özelliklerini müşteriye göstererek satış yapmayı beklemek sanki TV’nin ilk çıktığı dönemdeki reklamlar yoluyla satış yapmaya benzer.
Ürünü müşteriye göstermek ve bunu çok sık yapmak ne yazıkki artık çalışmayan bir yöntemdir. Bu yolla eski müşterilerinize belli bir oranda satış yapabilirsiniz ama yeni müşteri kazanmak mümkün olmayacaktır.
Önceden de bahsettiğim gibi Alışveriş uzun ve karmaşık bir süreçtir. Güven bu süreçte başrol oynar. Satıcıların ürün göstermek yerine insanlara ulaşabildikleri kanallar yoluyla iletişim kurmaları ve güven oluşturmaları gerekmektedir.
Shopinomi bu eksikliği çözmek üzere kurulmuş bir sitedir. Müşterilerin satın alma kararlarında en çok dikkat ettikleri unsur etraflarından aldıkları tavsiyelerdir. Bu tavsiyeler sonucunda, müşteriler etrafındakilerin hissettiği güveni kendileri de hissederek alışveriş kararlarını alırlar.
Shopinomi online alışveriş yapmış müşterilerin tavsiyelerini bir platformda toplayarak bunları tüm online alışveriş yapmak isteyenlerin önüne sunuyor. Alışveriş yapma sürecinin en kritik noktasında müşteriler Shopinomi’ye bakarak, hangi alışveriş sitesinden alışveriş yapacaklarına karar verebilecekler.
Satıcılar ve markalar ise Shopinomi’yi en iyi şekilde kullanarak, kendilerini bu sürecin içine çok iyi bir şekilde sokmaları gerekecek. Bunu yapmayı başaran satıcılar ve markalar, sadece ürünlerini göstermektense güven sürecinin içinde yer alıp, müşterilere, iletişime geçilebilecek, sorun çözebilecek yerler olduklarını gösterecekler.
Shopinomi Türkiye’de operasyonuna başlayacak ve online satış yapılan tüm pazarlara açılacak. Hem tüketiciler hem de satıcılar için çok faydalı bir platform olacak.
Beni Twitterda takip edebilirsiniz https://twitter.com/Kocdur
Shopinomi’nin de bir twitter hesabı var https://twitter.com/Shopinomi