challenge accepted

Shopinomi — Başlangıç

Girişimciliğe giriş

Baris
Path to Entrepreneurship
2 min readDec 17, 2013

--

Bu yazıyı medium’da türkçe yazmak çok akıllıca olmayabilir ama kendimi hala, umarım en iyi ifade edebildiğim dilde yazmak istedim.

Türkiye farkında değil ama girişimcilik, ekonominin en büyük ihtiyaçlarını karşılayabilir.

Katma değer yaratmayan, proje çöplüğüne dönüşmüş şirketler yerine katma değer yaratmayı vaadeden girişimciler, ülke ekonomilerine büyük katkıda bulunuyorlar. Örnek, tabi ki Amerika.

Sina Afra’nın seri tweetleri bu konuda beni düşündürdü.

Sina Afra’nın Amerika girişim ve yatırım ortamı ile ilgili tweetleri

Yukardaki tweetlerdeki gibi Türkiye’de girişimci olmak havalı duyulmasına rağmen Amerika’daki gibi gelişmiş değil. Bu gelişmemişliğin ilk sebebi, daha, büyük paraların yatırılmamaya başlanmış olması olarak söyleniyor. Bu yüzden Sina Afra bile girişimcileri Amerika’ya yönlendiriyor.

Aslında ülke ekonomisini düzeltebilir dediğimiz çözüm için, yine dışardan medet umuyoruz. Paradoksal bir ilişki gibi gözüküyor.

Biz, özgüveni düşük ve bilgisi az bir halkız. Kapitalist olanların sayısı da Amerika ile kıyaslanamayacak kadar az. Birbirimize güvenmiyoruz. Örnek alınabilecek, exit etmiş girişimci sayısından çok, hiç elini taşın altına koymamış startup mentorleriyle dolu etrafımız.

Yukardaki paragrafı, bahaneler topluluğu olarak görüp hiçbir zaman aksiyona geçmeyecek bir çok insan olduğuna eminim.

Bunların yanında ayrıca girişim dünyasının normalleştirdiği ve hatta gerekli hale getirdiği başarısızlık öğesi var. İnce nüansın farkedilmesini isttiyorum. Türkiye’deki girişimcilik ile Amerika’daki girişimcilik aynı değil.

Demek istediğim, Türkiye’de başarısızlığı iş haline getirmiş, katma değer yaratmayan bir çok şirket var. Bir girişimci, tabi ki işini düzgün yaparak yine başarısız olabilir ama Türkiye’deki bir girişimci, kendini başarısızlığın normal olabileceğini düşünmek yerine işini düzgün yapmaya odaklanmalı. Amerika’da başarısızlığın değeri hem girişimci hem yatırımcı tarafından biliniyor çünkü orada yapılan iş sonucu başarısız bile olunsa, iş düzgün yapıldığı için, bir değer ortaya çıkıyor.

Ben burada bir fırsat görüyorum.

Shopinomi, Türkiye’de kurulacak ve dünya’da internetin olduğu her yere yayılacak bir şirket olacak.

Biz, işimizi düzgün yapacağız ve başarısızlık ile ilgili düşünmeyeceğiz. Bahanelere sığınmadan deneyeceğiz. Aklımızda ilk günden şirketi satmak olmayacak. Katma değer yaratacağız. İnternet’te iş yapan herkesin bizden faydalanması için uğraşacağız. Ülke dışında da deneyeceğiz.

Shopinomi Logo

Beni bu yolculukta takip edin https://twitter.com/Kocdur

--

--