Shopinomi’ye neden ihtiyaç var?
Shopinomi’nin amacı
Shopinomi ile ilgili ilk yazımı “Girişimciliğe giriş” başlığıyla yazmıştım. Türkiye’de bu işe nasıl bir heves ve farkındalıkla başladığımızı anlattım. Bu yazıda ise Shopinomi’nin hangi sorunu, nasıl çözeceğinden bahsedeceğim.
Shopinomi, e-ticaret sitelerini değerlendirebileceğiniz, online alışverişlerinizin videolarını yükleyebileceğiniz ve izleyebileceğiniz bir platformdur.
Bu tanım Shopinomi’yi basitçe açıklasa da detaylı şekilde anlatmak isterim.
Shopinomi,
- Sadece e-ticaret sitelerinden yapılan online alışverişlerin değerlendirildiği bir platform olacak.
- E-ticaret sitelerinden yaptıkları alışverişleri gelmiş olanlar video çekip, yükleyebilecekler. Ürünü aldıkları sitenin Ürün paketlemesi, Ürün fiyatı, Ürün kalitesi, sitenin Teslimat hızı ve Kullanışlılığını oylayacaklar.
- Video esas içerik aracı olacak. Videolara yorum yapma ve mesajlaşma dışında metin alanı olmayacak.
- Videolarda gelen paketin açılış anının olması gerekecek. Bu hem markayı hem de kullanıcıyı koruyacak. Kullanıcının paketi açtığı anı gördüğümüz için, ürünün siteden gerçekten nasıl geldiği görülebilecek.
- Video izleyenler, videonun Bilgilendirmesi’ne, Güvenilirliği’ne ve Kalitesi’ne oy verebilecekler. Video içeriğini oluşturan kullanıcının söylediklerinin, ne kadar işe yarar olduğu ve ne kadar doğru olduğu bu şekilde izleyiciler tarafından değerlendirilecek. Ayrıca çekilen videonun ses, ışık ve ortam kalitesi de izleyiciler tarafından değerlendirilebilecek.
Sonuç olarak iki farklı data ortaya çıkacak;
- E-ticaret sitelerinin puanları
- Video yükleyen kullanıcının puanları
Bu şekilde,
- Türkiye’deki e-ticaret sitelerinin, beş farklı kritere göre puanları ortaya çıkacak ve ürünlerini online satan şirketler artık karşılaştırılabilir hale gelecekler.
- Türkiye’de alışveriş yapanların, üç farklı kritere göre puanları ortaya çıkacak. E-ticaret siteleri hakkındaki yorum, iddia ve tecrübeler, demokratik bir ortamda gösterilmeye başlanacak. Topluluk oylarıyla en faydalı video sahiplerini ödüllendirecek.
Peki, Shopinomi hangi ihtiyacı karşılıyor? Hangi problemi, nasıl çözüyor?
Türkiye’de online alışveriş, Avrupa ve Amerika ortalamalarına göre daha düşük seviyede. Bunun çeşitli sebepleri var. Bu sebeplerden en önemlilerinden biri güven. Shopinomi, online mağazaların güvenilirliğini ölçülebilir hale getiriyor ve bu sayede şimdiye kadar sadece tanıdıklarından aldıkları tavsiyeler sayesinde online alışveriş yapan veya hiç online alışveriş yapmamış tüketicilere, tüm Türkiye’deki online alışveriş yapan tüketicilerin yorum ve tavsiyelerini içeren tarafsız bir ortam sağlayarak, alışveriş için karar verme sürecinde ihtiyaç duyulan güveni oluşturacaktır.
Erken e-ticaret ortamında bulunmam sayesinde edindiğim tecrübeler bana online alışverişte karar verdirici en önemli ve zor kazanılan eksiğin güven olduğunu gösterdi. Güven ile beraber fiyat ta büyük bir karar verdirici etken fakat güvenin olduğu ortamda fiyat ikinci sıraya düşüyor ve müşteri daha pahalı olmasına rağmen güvendiği siteden alışveriş yapıyor.
Birkaç araştırma paylaşmak isterim
Ürün videosu izleyen site ziyaretçileri, video izlemeyen ziyaretçilere göre %85 oranında fazla satın alma yapıyorlar.
INTERNET RETAILER, 2010
Internet Retailer’e göre, tüketicilerin %52'si, ürün videosu izledikten sonra daha rahat online alışveriş yapma kararları alıyor.
INTERNET RETAILER, 2012
Video izleyen site ziyaretçileri sitede ortalama iki dakika daha çok kalıyor ve diğer ziyaretçilere oranla %64 daha fazla satın alma yapıyorlar.
COMSCORE, 2010
Stacks and Stacks sitesi ziyaretçileri içerisinden video izleyenler izlemeyenlere %144 oranla daha fazla sepetlerine ürün atıyorlar
INTERNET RETAILER, 2011
Swimwear Boutique müşterilerinin %90'ından fazlası, videonun satın alma kararlarında önemli bir rol oynadığını söylüyor.
INTERNET RETAILER, 2010
Mediapost ürün videolarının, e-ticaret sitelerinde video izleme sayıları 9 kat artmasını göstererek, tüketicilerin satın alma kararlarında önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
MEDIAPOST, 2012
Katılımcıların, kullanıcı tarafından çekilmiş video seyrettikten sonra markaya olan ilgilerinde +18.7% oranında artış kaydedilmiş. Klasik 30 saniyelik TV reklamında ise katılımcıların marka ilgisinde +6.7% artış kaydedilmiş.
COMSCORE, 2012
Tüketici tarafından yaratılan içerik son yıllara hızla artış gösterdi. Bu durum, tüketicilerin yakınlarından, akrabalarından, arkadaşlarından veya tanımadıkları online tüketicilerden duyduklarına, karar verme sürecinde gösterdikleri güvenin farkedilir şekilde arttığını gösteriyor.
Shopinomi, online alışverişteki en büyük sorunu, elde bulunan en iyi iletişim aracını kullanarak çözüyor.
Amaç, öncelikle Türkiye’de belli bir büyüme hızında olan online alışverişi daha hızlı artırmak. Bu süreçte, e-ticaret’i iyi yapanların hızlı büyümesi ve kötü yapanların kendini toplaması için fırsat yaratmak.
Beni ve Shopinomi’yi bu yolculukta takip edin