Bootcamp’lere Katılma Şansınızı Arttırmanız İçin Tavsiyeler

Özge Açık
Patika.dev

--

Bu yazıda sizlere Bootcamp’lere kabul edilme şansınızı arttıracak bazı tavsiyelerde bulunacağız. Bu tavsiyelerin daha belirgin hale gelmesi amacıyla:

  • Bootcamp’lere başvuru süreçlerinden,
  • Adayların değerlendirilme ölçütlerinden,
  • Sizi ön plana çıkaracak özelliklerden bahsedeceğiz.

Bu içeriği okumak yerine izlemek isterseniz tüm bunları konuştuğumuz yayınımız burada 😊

Öncelikle Bootcamp başvuru sürecinden bahsedip başvuru konusunda tamamen doğru olmayan birkaç varsayımı ele almamız gerekiyor.

Bootcamp Başvuru Süreci Nasıl İlerliyor?

Bootcamp başvuruları, aşamalı bir süreçle tamamlanıyor:

  • Bootcamp duyurusunun yapılması,
  • Başvuruların alınması,
  • Başvuruya uygun adaylara teknik test gönderimi,
  • Mülakat (şirketlerin ve ilgili Bootcamp’in yapısına göre bazen iki mülakat)
  • Sonuçların duyurulması. Akışında gerçekleşiyor.

‍Bootcamp başvurularında nadir olarak mezun olunan üniversite bölümü aranan şartlardan biri oluyor.

Bootcamp’lere Kimler Başvuruyor?

Sanılanın aksine Bootcamp’e bu alanda halihazırda çalışan, önemli deneyimi olan insanlar da başvuruyor. Bootcamp’lere başvuranların çeşitliliği çok fazla. Yani bootcamp’ler, sadece deneyimi az olan ya da hiç olmayan insanların başvurup kabul alabildiği süreçleri içermiyor. Başvuranlar arasında deneyimi olmayanların yanında deneyimi olan birçok insanın da olduğunu görebilirsiniz.

Dolayısıyla sizinle aynı bootcamp’lere başvuran insanların, başvurdukları alanda önemli bir arka plana ve tecrübeye sahip olabileceklerini unutmamak gerekiyor.

Bootcamp’lere ilk başvurularında kabul edilmeyip sonraki başvurularında kabul edilen kişiler bu durumu fark edip dile getirebiliyorlar.‍

Peki, Hiç Tecrübemiz Yoksa?

Yeni mezun ancak işsiz olan ya da son sınıf üniversite öğrencisi olan kişiler hangi alanda ilerlemek istediğine karar verip kendilerini geliştirmeye başlarlarsa bootcamplere kabul alma olasılıkları artar.

Bootcamplerle ilgili bu notları düştükten sonra adayların değerlendirilme ölçütlerinden ve güçlü aday özelliklerinden bahsetmek isteriz.‍

Kodlama Bilginizi Geliştirmek

Teknik test kısmı, adayların başvurularının sonuçlarını belirleyen en önemli aşamadır. Bu testte çok başarısız olan ya da sahip olduğu algoritma bilgisini teste yansıtamayan birçok aday eleniyor. Bu nedenle bootcamp katılımcısı olma şansınızı arttırma konusunda söyleneceklerin başında algoritma bilginizi arttırmak geliyor.

Örneğin veri bilimi alanıyla ilgili bir bootcamp’e başvurduysanız Python bilginizi hızlıca arttırmanız gerekiyor. Çünkü veri bilimi alanında genellikle Python kullanılıyor.

Kodlama bilginizi arttırmak, bootcamp hazırlığının en önemli ayağını oluşturuyor. Özellikle kodlama “challenge”larında yeterli başarıyı gösterirseniz sonraki aşamalara katılımı garantilemiş olursunuz.‍

Patikaları Tamamlamak

Bootcamp’lere kabul edilen kişilerin ortak özelliklerinden biri de patikalardaki ilgili eğitimi tamamlamış olmaları. Patikalarda ilerlemiş adaylar; bootcamp mülakatlarında çok önemli bir belirleyen olan teknik teste, algoritmalar aşamasına zaten hazırlıklı giriyorlar. Bu nedenle başvurduğunuz bootcamp’lerle ilgili olan patikayı eksiksiz tamamlarsanız mülakatlarda şansınız çok yükselir.

Farklı Kaynaklardan Beslenmek

Bootcamp’lere hazırlanırken yapmanız gereken en önemli değişiklik, HackerRank’te her gün bir “challenge” çözmek diyebiliriz. Bu sizi bir ayda çok ileri seviyeye taşıyacak!

Farklı algoritmaları anlamaya çalışıp ilgilendiğiniz alanın farklı kodlama görevlerini yapmaya çalışmanız; sadece bootcamp başvuru süreciniz için değil, genel olarak kodlama kariyeriniz için önemli bir ilke. Bu nedenle deneyim çeşitliliğine ve farklı öğrenme alanlarına açık olmak, sizi uzun vadede ileriye taşıyacağına inanıyoruz :)

HackerRank’te algoritma bölümüne ve istediğiniz başka bir alana girip karşınıza çıkan görevleri yapmaya çalışın. Bu, hem yazılım dilini öğrenmenizi hem algoritmik yapıları görmenizi hem de algoritma akışını bizzat deneyimlemenizi sağlar. HackerRank algoritmalarını çözmek, sancılı fakat öğrenme katsayısı yüksek bir egzersiz olarak sizi bootcamp başvurularına hazırlayacaktır.

HackerRank, CoderByte, Coder, Codingame gibi platformları kullanarak hedeflediğiniz alanda yazılım bilginizi artırmaya çalışın.

Ayrıca bu tür platformları kullanarak nasıl hazırlanacağınızla ilgili çektiğimiz diğer videolara da bakabilirsiniz.

Proje Geliştirmek

Proje geliştirmek; kendinizi geliştirmeniz, geliştirirken bootcamp mülakatlarında işinize yarayacak beceriler edinmeniz için çok işlevsel olacaktır. Arkadaşlarınızla takım çalışması şeklinde yapacağınız projeler, başvurduğunuz Bootcamp için kesinlikle size birer katkı olarak dönecektir. Bu tür projelerde herhangi bir rolde yer almış olmanız; sadece yazılım bilginizi değil, takım çalışmasına yatkınlığınızı da ortaya koyan etkenler oluyor.

Ayrıca patikaların sonlarına eklediğimiz projeler, özel olarak seçilmiş projelerdir. Bu projeleri mutlaka inceleyip yapmanızı öneririz. Hem bootcamp hazırlığı, hem de kendinizi geliştirmek üzere seçtiğiniz patikadaki kariyerinizde ilerlemek için sizi geliştirecektir.‍

İlgili Pozisyon Konusunda Hazırlık Yapmak

Mülakatların temel motivasyonu, şirketlerin aradığı çalışan profiliyle başvuran adayların profillerini karşılaştırıp en yüksek uyumu yakalayan kişiyi tespit etmektir. Bunun gerçekleştirilmesi ise tek bir özelliğe indirgenemeyecek bütünlüklü bir süreç oluyor. Bu nedenle kodlama bilginizi arttırmaya yönelik çalışmaların yanında başka hazırlıklar da yapmalısınız.

Bootcamp paydaşı olan şirketle ilgili herhangi bir araştırma yapmış olmanız, mülakat esnasında gelecek sorulara karşı elinizi kuvvetlendirecektir.

Başvurulan Bootcamp Alanıyla İlgili Gelişmeleri Takip Etmek

Başvurduğunuz Bootcamp alanıyla ilgili blogları, yenilikleri takip ederek mülakatları daha rahat tamamlayabilir ve yavaş yavaş alanın bir parçası olmanızı sağlayabilir. Bunları yaparken GitHub profilinizi geliştirmeye çabalayın.‍

Bilginize, Deneyiminize ve Hazırlıklı Olduğunuz Alana Uygun Bootcamp’i Bulmak

Bootcamp’lerden ret alma gerekçelerini sadece yazılım bilgisinin yetersizliği değil, sahip olunan yazılım bilgisinin başvurulan bootcamp alanıyla ilintili olmaması da oluşturmaktadır. Başvurularına olumsuz dönülen adaylar; yazılım bilgilerini geliştirmeye, yazılım bilgi birikimlerine en uygun Bootcamp’i aramaya devam etmeliler.

Sonuç olarak :)

Bootcamp’ler, ezici çoğunlukla ilgili alanda az da olsa kodlama bilgisi olan insanlara yönelik açılmaktadır. Bununla beraber Bootcamp eğitim müfredatı ve testlerin zorluk dereceleri, şirketlerin talep ettiği pozisyona göre oluşturulduğu için farklılık gösterebilmektedir.

Dolayısıyla kabul edilen adaylar;

  • Başvurduğu bootcamp alanıyla uyumlu bilgisi ve deneyimi olan,
  • Bilgisini ve deneyimini mülakat esnasında aktarabilen,
  • Nihayetinde, bilgisi ve deneyiminin sağladığı becerileri mülakatlarda yer alan testlerde kullanan kişilerden oluşmaktadır.

“Gizli tarif, gizli tarifin olmamasıdır.”

***

Sizler de yayının tekrarını bu linkten izleyebilir, başvuruya açık bootcamp’lere göz atmak için ise bu linki kullanabilirsiniz!

--

--