Geleceğin İş Modeli İçin Geleceğin Yarışmalarını Düzenlemek

Karaca
Patika.dev
Published in
4 min readOct 28, 2021
patika tarafından

Öncelikle Patika ekibine ve jürilerine, “Patika Discord” üzerinden “Code Jam” yarışması düzenleme fikrini çok olumlu karşılayıp destekleyen Gülcan YAYLA hanıma ve sahada benimle birlikte 3 gün boyunca kahramanca mücadele eden cengaver arkadaşım Batınay ÜNSEL teşekkürlerimi iletiyorum.

Covid-19 hayatımıza jet hızıyla girmesiyle birlikte .Bir çok alışkanlıklarımız değişmek durumunda kaldı. Yazılım sektörü , dijital içerik gibi iş dalları remote çalışma modeli ofis çalışma modelinden çalışanlar için daha fazla tercih edildiğini aşağıdaki grafiği inceleyerek görebilirsiniz.

google tarafından
google tarafından

Covid-19 vakaları pik döneminde olmadığı zamanlarda dahi remote çalışma modeli iş ilanı aramaları ilk resimde görüldüğü üzere hız kesmeden artmaya devam ediyor.

Böyle bir yarışmanın , remote çalışma biçimiyle ne alakası var?

Kültür tanımını incelediğinizde insanın yaşam biçimi olduğunu görürüz. Şimdi remote çalışmaya adapte olmayan oradaki yaşayışı hiç deneyimlememiş birisinin ayak uydurmakta ilk başta zorlanacaktır. İşte bu noktada bu tarz yarışmalar ufak ufak bu yaşama ayak uydurmamızı sağlar . Karşılıklı online iletişim becerilerimizi, takım ruhunu dinamik tutmayı,ekip içi proje planlamıyı ve buna bağlı şekilde kişisel sorumluluklarını yerine getirmek gibi tecrübeleri arttırmayı sağlar.

Diğer sebepler ise ;

Elbette sosyal bir ortamda hackathon, datathon, codejam, gamejam gibi proje odaklı yarışmalarda hem yarışmacı olmak hem yarışmayı düzenleyen ekipte olmak harika bir şey fakat geleceğin dünyasında buna pek müsait görünmüyor.

Bizde bunları düşünerek online bir platformda böyle bir etkinlik gerçekleştirdik.

Şimdi etkinliğin yapısını inceleyelim…

  1. Yarışmanın Konusu:

Yarışmanın konusunu belirlemek için topluluğun genel durumunu ve genel yapısını çok iyi tespit etmemiz gerekliydi.

Bu sebeple Patikada eğitim alan kursiyerlerin çoğu yazılım serüvenine yeni başlamıştı ve genelde frontend alanlarıyla ilgileniyorlardı. Tabii backend teknoloji ile ilgilenen insanlarda vardı ve bunu da hesaba katarak ;

Hem kendi portfolyo siteleri olsun veya blog siteleri olması amacıyla yarışmanın temasını Kişisel blog yada portfolyo siteleri kurmalarını istedik.

2. Puanlama:

Puanlamayı yaparken belirlediğimiz hususlar şunlar;

A. Ekip içi iletişim nasıl? : Organize olabilmişlerini puanladık , özellikle uzaktan iletişimin zor olduğunu bildiğimiz için bu önemli bir kriterdi.

B. Versiyon kontrol sistemlerini sistemli bir biçimde kullanılıyor mu ? : Çoğu yazılımcı versiyon sistemlerini disiplinli bir şekilde kullanmaz. Patikada bu tarz dersler olduğu için aldıkları eğitimin gerçek hayatta kullanıldığını bunun ne kadar önemli olduğunu göstermek için puanlamaya dahil ettik.

C. Temiz kodlama yapılmış mı ? :Yazdıkları kod sürdürebilir olup olmadığını değerlendirdik. Normal şartlarda gidip “abi burada ne demek istedin ya ??” diye bilirdik fakat şimdi remote çalışma yönteminde olduğumu için o konfor ortadan kalkabilir. Hem zaten Yazılımcı olmanın genel şartlarından biri değil midir ?

Temelde üç ana başlık altında değerlendirdik.

by patika

3.Yarışma Akışı Ve İşleyişi: Yarışma yeri patika discord sunucusuydu.

A. Mail başvuru formu oluşturmak ve discord odaları oluşturmak.

Bize önceden mail yolu ile başvuran yarışmacılarımızın takım adlarıyla sadece kendilerinin girebileceği yazılı ve sesli çalışma odaları oluşturduk. Bunu yapmamızın temel sebebi ise yukarıda olan değerlendirme kriterleriydi . Biz gerçekten organizasyonlarına ekip içi iletişimine puanlamada önemli yer verdik. Sebebini biliyorsunuz. “Remote” çalışmaya hazırlık. :D. Bunun dışında yardım destek odaları, duyuru odaları, meydan(sohbet amaçlı), etkinlik odası gibi odalar kurduk.

B. Yarışma tarih ve saatlerinin ayarlanması.

48 saat yaptığımız yarışmada etkinlik saatleri ve çalışma saatlerini belirledik.

Speednetworking ve kahoot etkinlikleriyle insanları birbirleriyle etkileşime girerek yeni insanlar tanımalarını sağladık. Bunlara ek olarak meydan adlı odalarda boş zamanları olan insanlarla bir araya gelerek burada sohbetler ettik.

Etkinlikten görüntüler;

projesini bitiren ekibi kutlarken biz!
sonuçların duyurulması

Yukardaki standartlar remote çalışma yöntemine ve birazda bizim hitap ettiğimiz kitleye göre oluşturulmuş standartlar fakat geneli remote çalışma yöntemine yönelik şeylerdir.

Yarışmacıların Kazanımları:

Yarışmacılarımız uzaktan çalışma modeline nasıl adapte olacaklarını , iletişimin böyle bir durumda nasıl olması gerektiğini ,birbirlerine nasıl yaklaşmaları gerektiğini , nasıl organize olmaları gerektiğini öğrendiler. Bu sıraladığım şeyler sadece deneyimle kazanılır ve bu sıraladığım şeyler profesyonel iş yaşamının temel taşlarıdır.

Bence sonradan ekip olan arkadaşlar daha fazla şeyler öğrendiğini itiraf edeceğim :) hiç tanımadıkları bir insanla ekip olarak nasıl hareket edeceklerini , onun yazdığı kodlama standardı ile kendi yazdığı kodlama standardını ortak bir noktada nasıl buluşturacağını , onun mizacı ile kendi mizacını ortak bir şekle nasıl koyacağını yani her şeye nasıl profesyonelce yaklaşacağını öğrendiğini düşünüyorum. Çünkü gerçek hayatta bir teknoloji şirketinde işe başladığımızda bunlarla karşılaşırız…

Bana düşen paysa bence en büyüğü…. Bazen içinde olduğun durumu göremeyebilirsin .Ben hafta sonumu hem organizasyonun işleyişinde karar mercii olarak hem yarışmacıları analiz ederek çok şeyler öğrendiğimi ve dolu dolu bir hafta sonu geçirdiğimi söyleyebilirim.

--

--

Karaca
Patika.dev

Adım Karaca, genelde backend ile ilgilenirim. Tarih,mantık, felsefe gibi şeyleri okumayı severim. Gördüğümü anlatırım bildiğimi iddia etmem. Elçiye zeval olmaz.