Web2’de kariyer vs. Web3’de kariyer

Mert
Patika.dev
Published in
4 min readJul 12, 2023

Patika.dev olarak hem Web2 alanında hem de Web3 alanında yazılımcıların gelişimleri için programlar sunuyoruz. Bu yolculukta geliştiricilerden en sık duyduğumuz sorulardan biri de Web2'de mi Web3'de mi kariyer hedeflemeliyim? Ben de bu yazımda Web2’deki ve Web3’deki kariyer fırsatlarını farklı perspektiflerden bakarak sizler için toparlamaya çalıştım.

Photo by Brendan Church on Unsplash

Karşılaştırmaya başlamadan önce hadi gelin Web3’e dair biraz ön bilgi edinelim.

Blockchain teknolojisi, temelleri 1991'de kriptografi ile güvenli blokların oluşturulmasına(1) kadar uzanan ve dünyanın işleyişini yeniden şekillendirme potansiyeli taşıdığını düşündüğüm bir teknoloji. Her ne kadar geçmişi 90’lı yıllara kadar gitse de milat noktasını Bitcoin’in hayata geçirilmesi olan 2009 yılı olarak alabiliriz. 2009’dan 2023’e kadar blockchain teknolojisi önemli yol katetti ama günlük hayatımıza henüz tam anlamıyla entegre olamadı.

Çok güncel bir bilgi verecek olursak; Marck Zuckerberg’in Threads’i, hayata geçmesinden yalnızca 5 gün sonra 100 milyon kullanıcıya ulaştı.

Photo by Bastian Riccardi on Unsplash

“Peki Mert, madem Blockchain teknolojisi bukadar büyük potansiyel barındırıyor neden bi Threads olamadı” dediğinizi duyar gibiyim. 🙂

Bunun birkaç sebebi var. Dünyadaki mevcut düzeni değiştirmeyi hedefliyorsanız uzun yıllardır kurulu olan düzende mevcut pozisyonlarından memnun olan kişi/kurum/devletlerin direnci ile karşılaşırsınız. Haliyle burada işin doğası gereği teknolojinin yaygınlaşmasının önünde bir blokaj var. Ayrıca Blockchain teknolojisi henüz tamamen olgunlaşmadı, tüm chain’ler teknolojinin altyapısı üzerine çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu çalışmalar özellikle ölçeklenebilirlik, maliyet odaklı çözümler, hız ve güvenlik üzerine odaklanıyor. Ek olarak şunu da belirtmek gerek; Web3, Web2'nin doğrudan muadili değil, tamamlayıcı bir teknoloji. Bu nedenle doğru use case kullanımları ile anlam buluyor ve değer yaratıyor.

Blockchain gerçek sahiplik, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve denetlenebilirlik konularında çözüm sunan bir teknoloji. Bu noktalardaki doğru kullanımlar ilerleyen süreçte onu gerçek potansiyeline ulaştıracak.

Yazılımcı ekosistemi açısından da bakalım. Bugün dünyada 28,7 milyona yakın yazılımcı var ve yalnızca 210 bin yazılımcı Web3 teknolojileri üzerine çalışıyor (2)(3)(4), %1 bile değil. Patika.dev komünitesine baktığımızda ise dinamik ve yeniliklere açık bir komünitenin etkisini görüyoruz, toplamda 175.000+ yazılımcının kayıtlı olduğu platformumuzda Web3 programlarına kayıt olan 10.000’i aşkın yazılımcı var (%5,7 ile global ortalamanın çok üzerindeyiz)

Peki bu kadar ön bilgiden sonra bir yazılımcı açısından bakarsak Web2’de neler var, Web3’de neler var?

Photo by Shubham Dhage on Unsplash

Web2 neler sunuyor?

Web2 teknolojileri üzerine çalışan on binlerce şirket mevcut. Bu şirketlerin kimileri Google, Amazon, Apple gibi devler; kimi ise 2–3 arkadaşın bir araya gelerek kurduğu küçük start-up’lar. Şirketler, Web2 teknolojilerini kullanarak kullanıcılarının sorunlarına çözüm oluşturuyor, deneyimlerini iyileştirmeye çalışıyorlar. Bugün Patika.dev’in Web2 programlarından birinden yeni mezun olmuş junior bir yazılımcı olarak Linkedin’e girdiğinizde kendi uzmanlığınızı geliştirdiğiniz teknolojide bir çok iş ilanını görebilir, başvurabilir, kısa süre içinde de iş bulup çalışmaya başlayabilirsiniz. Diğer yandan iyi bir fikrim var, ya da mevcutta zaten olan bir fikri geliştireceğim dediğinizde de kendi işinizi kurma fırsatınız var (rekabetin yüksek olduğunu belirtmeden geçmeyelim)

Web3’de durum nasıl?

Web3’de yazılımcı sayısı kısıtlı olduğu gibi kullanıcı sayısı da kısıtlı. Bir tarafta foundation’larda core teknoloji üstüne çalışan ekipler var, ama bunların sayıları çok kısıtlı. Bununla birlikte girişimcilerin hayata geçirmek için çalıştığı projeler var. Bu projelerin sayısı her geçen gün artıyor.

Mevcutta Web2 teknolojileri üzerine çalışan kurumsal devler de blokchain teknolojileri üzerine ekipler kurmaya başladı. Kimi şirketler bunu görünür şekilde yaparken, kimi şirketler ise biraz daha gizli tutarak Web3 alanına yatırım yapıyor. Buralarda kısıtlı da olsa iş potansiyelleri mevcut, açılan pozisyonların sayısı yavaş yavaş artıyor.

Peki bir fikrim var, girişimcilik de kişilik yapımda var diyorsan durum nasıl? İşte o durumda Web3 sana muhteşem fırsatlar sunuyor. Bunun detayına bir adım geri gidip büyük resme bakıp tekrar gelelim.

Bir çok chain var (Etherium, Solana, BNB Chain, Polkadot, ICP etc.) ve bu teknolojiler ne istiyor? Bir chain’in rakiplerinden sıyrılarak öne çıkmasının yolu o teknoloji üzerinde geliştirme yapan developer sayısının artması, developerların o teknolojide geliştirilen başarılı projeleri hayata geçirmesi, projeleri kullanan kullanıcıların ve yapılan işlemlerin artması ile chain üzerinde yapılan transaction’ların artması, böylelikle de o chain’in rakiplerine kıyasla ön plana çıkması.

Şimdi büyük resimden Web3’ün girişimcilere sunduğu fırsatlara doğru gelelim. Başarılı projelerin chain’ler için ne kadar önemli olduğunu daha iyi hissettiğinizi tahmin ediyorum. Eğer bir fikriniz varsa, bu fikri hayata geçirebileceğiniz ekip arkadaşlarını da biraraya getirebiliyorsanız Web3 alanında projenize fon bulmanız Web2 alanına kıyasla çok çok kolay. Kendinize kaynak oluşturabileceğiniz başka çözümler de mevcut: Bounty’ler, grant’ler, hackathon ödülleri, vb.

Özetle;

Bu yazımda ilk paragraftaki “Web2'de mi Web3'de mi kariyer hedeflemeliyim?” sorusuna kendi cevabınızı oluşturabilmeniz için doneleri paylaşmış oldum. Cevap herkes için değişken ama 2 ana persona için kendi yorumumu da ekleyeyim.

Persona-1: Risk almayı sevmeyen, kaotik ortamdan hoşlanmayan, makul miktarda yeniliğe açığım diyenler: Senin için Web2 teknolojilerinde çalışıyor olmak beklentilerini daha iyi karşılayabilir diyebiliriz ama bir yandan da Patika.dev’in ücretsiz Web3 programlarına / etkinliklerine katılarak gelişen teknolojiyi yakından takip etmeni tavsiye edebilirim.

Persona-2: Girişimcilik benim diğer adım, risk almayı severim, yenilikçi teknolojilere bayılırım, yanlış yapmaktan sıkılmam diyenler: Sizler için Web3 teknolojilerinin önemli fırsatları beraberinde barındırdığını düşünüyorum. Özellikle girişimleriniz için fonlara erişim çok daha kolay olacaktır. Henüz rekabetin de az olduğunu düşünürsek Web’e girmek için doğru zamandasınız diyebiliriz. Hızla Patika.dev’in Web3 programlarına onboard olmanı, komüniteye dahil olmanı, etkinlikleri yakından takip etmeni aktif bir member olmanı tavsiye edebilirim.

Yazımın sonunda Patika.dev olarak bizi çok heyacanlandıran bir haberi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Patika.dev’in bugüne kadar 10.000'in üzerinde developer’a dokunduğu Web3 macerası globale açılıyor. Rise in Web3'deki global markamız. Takip etmeye devam edin :)

Referanslar:

(1) Stornetta, S., & Haber, H. (1991). How to Time-Stamp a Digital Document. Journal of Cryptology, 3(2), 99–111. doi:10.1007/bf00196791

(2) Evans Data Corporation, Global Developer Population and Demographic Study (2023)

(3) State of the Dapps, DappRadar (2023)

(4) Dune Analytics (2023)

--

--