Yeni yazılımcılarda hayal kırıklıkları ve çözüm önerimiz olarak LaunchPad

Gülcan Yayla
Patika.dev
Published in
3 min readJul 5, 2021

Yeni yazılımcılarda hayal kırıklıkları ve çözüm önerimiz olarak LaunchPad

Bu hafta LaunchPad programımızı duyurduk. Sadece üç gün içinde 1.750 kişinin programa kayıt olması ihtiyacın ne kadar yüksek olduğunu gösterdi. Bu yazıda ‘Neden LaunchPad?’ sorusunu dürüstçe yanıtlamak istedim.

LaunchPad 3 ayaklı bir program

Bunları bir yazılımcının sahip olması gereken becerilere göre oluşturduk:

  1. Dersler: Patika.dev’deki kaliteli ve ücretsiz dersler ve projelerle katılımcıların teknik anlamda ilerlemesine, bir GitHub portfolyosu oluşturmalarına destek veriyoruz.
  2. Etkinlikler: En az teknik bilgi kadar önemli olan iş becerilerini kazandırmak için LaunchPad üyelerine özel haftalık etkinlikler yapıyoruz. Bunlara direkt olarak Patika ekibi katılıyor, zamanla çok saygın bazı kişileri de davet etmeyi planlıyoruz. Etkinlik örnekleri: Teknik Testlere Nasıl Hazırlanırsınız?, Tecrübeniz Yoksa Yazılımcı Portfolyosu Var: Peki Nasıl Olacak?, Linkedin Profiliniz ve CV’niz ile İlgili Pek Söylenmeyenler, ve daha fazlası.
  3. Topluluk: Sadece LaunchPad üyelerine açık Discord sunucumuzda çok etkileşimli ve eğlenceli bir yazılımcı topluluğu oluşturuyoruz.
Discord sunucumuzun karşılaması :)

Peki neden bunu yapıyoruz?

Çünkü bootcamp’lere kabul edilmediğinden veya yaptığı iş başvurularına bir türlü geri dönüş alamadığından üzülen yüzlerce genç olduğunu biliyoruz. Bu bizi dertlendiren büyük bir sorun haline geldi. Sadece 2020’de 25,000 kişiden, 2021’de ise Mart-Haziran arası 7,000 kişiden başvuru aldık. Bu kadar insana yetecek kadar yazılım işi dünyada var — peki nasıl oluyor da bu kadar hayal kırıklığı yaşıyoruz?

Bizim yüzlerce kişiyle görüşmelerimizden gözlemimiz, gençlerin gerçekten çok temel konularda bir rehbere ihtiyacı olduğu. Sadece online derslerden sertifikalar alıp işe girebileceğini düşünen ciddi bir kesim var. Öte yandan internet çok jenerik, kendini tekrar eden, samimiyetten ve gerçeklikten uzak kariyer tavsiyeleriyle dolu. Biz işte bu boşluğu doldurup iyi yazılımcılar olarak yetişmelerini sağlamak için LaunchPad’i başlattık.

Detaya inersek, gördüğümüz sorunlar şunlar:

  1. Teknik değerlendirmelere hazırlıkta eksiklik: Biz bootcamp başvuru formundan sonra tüm başvuranlara bir CoderByte değerlendirmesi gönderiyoruz. Bu algoritma ve kodlama testini başvuranların sadece yarısı çözmeye cesaret ediyor. Çözenlerin ise çok büyük bir kısmı %50 bile başarı gösteremiyor — bilgisayar mühendisleri dahil. Dolayısıyla gördüğümüz ilk sorun, çok klasik bir teknik değerlendirmede dahi Türkiye’deki gençlerin pratiklerinin olmaması ve hele hele canlı bir teknik mülakata giriyorlarsa çok heyecanlanıp buralarda başarılı olmamaları.
  2. Mülakatta yaşanan sorunlar: Teknik değerlendirmeden sonra adaylarla kısa bir mülakat yapıyoruz. Burada çok yetenekli kişilerle tanışsak da gördüğümüz sorunlar şunlar: Mülakata vaktinde gelmemek, mülakat sürecinde e-maillere profesyonel bir şekilde cevap vermemek, bootcamp’i sponsorlayan şirketi ve bootcamp ayrıntılarını araştırmamış olmak, kendini ifade etmekte zorlanmak ve aslında çok güzel hikayeleri olsa da bunları anlatamamak.
  3. Şirket görüşmelerinde yaşanan sorunlar: Diyelim ki bu mülakattan geçtik, şirketle tanışma sürecindeyiz. Bu kısımda ise gene ya kendini ifade edemediğinden, ya mülakata daha mülakat yapacağı kişiyi bile araştırmadan girmekten, ya da kendine çok fazla veya çok az güvenmekten elenenler oluyor.

Patika’da hep sorunlardan şikayet eden değil sorunları çözen bir ekip olmaya çalışıyoruz. Bu bahsettiğim sorunları çözmek de aslında zor değil — ve LaunchPad gibi samimi ve odaklı bir programın hepimize ilaç gibi geleceğini umuyoruz.

Bu sayede Patika olarak bizden işe alım yapması için daha çok şirketi ikna edebileceğiz. Gençlerse hem daha çok fırsata ulaşacak hem de bu fırsatları iyi değerlendirecek.

O zaman — Başlıyoruz!

--

--