Inside First: Mijn Instagram learnings

Wat doe je als content creation trainee bij First? Juist, content maken. Bijvoorbeeld over First zelf. Sinds ik (Paulien) hier werk, heb ik al heel veel kunnen doen en zien binnen het bedrijf en daar neem ik je graag in mee. Deze keer vertel ik je over mijn learnings op het gebied van Instagram.

In februari begon ik bij First en kreeg ik te horen dat ik chef social werd van de Instagram, LinkedIn en Twitter van First. Dit houdt in: iedere week de content bedenken en creëren voor drie verschillende kanalen, waarvan Instagram de belangrijkste is. In eerste instantie dacht ik: Ooooh, ik gebruik dagelijks Instagram. Dus dit kan ik! Maar eenmaal begonnen, zag ik toch wat beren op de weg. Maar juist door deze beren en de kennis en hulp van collega’s heb ik in een paar maanden tijd al heel veel geleerd over Instagram.

Instagram van First
Aangezien wij expert zijn in influencer marketing is het natuurlijk super belangrijk dat ons eigen Instagram account er ook fleeky uitziet. Het is voor ons namelijk echt als een visitekaartje. Het was voor mij eerst belangrijk om First beter te leren kennen. Wat is het doel van ons Instagram account? Wie willen we aanspreken? Maar misschien nog wel belangrijker: Wat is de stijl die wij als bedrijf willen uitstralen? Bij die stijl draait het niet alleen maar om het beeld. De tekst bij de foto’s zijn minstens zo belangrijk! Ik moet toegeven dat ik in het begin aardig aan het stuntelen was. Het is namelijk best lastig als je ergens net werkt om de stijl van het bedrijf meteen te vatten. Mijn collega Eliane zei hierover: ‘Instagram is voor sommige bedrijven als hun kindje en het duurt heel lang voordat je echt de taal gaat spreken van hun kindje.”’ Uiteindelijk hebben we samen bedacht hoe het Instagram account eruit moet zien en hier hebben we een contentstrategie inclusief stijldocument van gemaakt. Zo’n stijldocument is echt een super handige leidraad en dat zou ik dus ook ieder bedrijf aanraden om te maken.

Instagram feed van First

Consistente feed
Het wordt steeds belangrijker om een consistente feed te hebben op Instagram. Ons Instagram account begint er wel al steeds meer als een geheel uit te zien. Maar ik ben nog steeds wel een beetje zoekende naar de juiste stijl. Een consistente feed kun je bijvoorbeeld creëren door voor al je foto’s hetzelfde filter te gebruiken of door steeds op dezelfde manier iets te fotograferen. Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb is dat je alleen de foto’s moet posten die matchen met je feed. Zo had ik onderstaande foto met Pasen gemaakt en gepost. Deze werd helaas verwijderd omdat hij niet geheel aansloot bij de stijl van First omdat wij als bedrijf geen fan van inhakers zijn. Natuurlijk vond ik het niet leuk dat hij verwijderd werd. Maar wij als influencer agency willen natuurlijk wel het goede voorbeeld geven en dan is het averechts als je iets post wat je anderen afraadt om te doen. Ik heb wel al een beetje kunnen oefenen met het creëren van een consistente feed voor het Instagram account van Tattoo van Oranje, een eigen project van ons.

Pasen post

Stories
Met Instagram stories kun je ervoor zorgen dat je top of mind bent en dat je blijft opvallen. Ik heb geleerd dat je in de stories wat speelser mag zijn en het hoeft allemaal wat minder gestyled te zijn dan de foto’s in je feed. Er is meer ruimte voor grapjes. Toch is het in de stories ook tof als je een bepaalde herkenbaarheid weet te creëren zodat mensen meteen weten dat de story van jouw merk is. Het leuke aan de stories is dat er bijna iedere week nieuwe features bijkomen en deze proberen we altijd zo snel mogelijk uit te testen. Bijvoorbeeld deze te gekke Insta story hacks.

Omdat Instagram nog steeds heel hard aan het groeien is en er volgens mij nog heel veel kansen liggen, hoop ik nog veel meer te leren over dit medium. De beste manier om te leren is door andere inspirerende accounts te volgen. Dit zijn mijn favoriete merk accounts die het wat mij betreft goed doen:

  1. Malibu UK
  2. Urbanoutfitters
  3. Dopperofficial

Vergeet vooral niet om ons Instagram account te volgen! :)