Kotlin’de Örneklerle Koleksiyon #2

Vefa Can Beytorun
Paycell Tech Team
Published in
3 min readDec 30, 2023

Kotlin’in koleksiyonlarına özgü 3 ana başlıktan List’i inceledik. Bu makalede ise diğer 2 ana başlıktan olan Set ve Map’i inceliyor olacağız. İlk makaleyi okumadıysanız aşağıdaki linkten makaleme erişebilirsiniz, iyi okumalar.

2. Set’in Spesifik Operatörleri

Kotlin’de set, yalnızca benzersiz öğeler içeren bir veri yapısını temsil eden bir koleksiyon türüdür. Her öğenin kümede yalnızca bir kez bulunduğunu sağlar. Bu özellik, küme elemanlarıyla çalışırken özellikle faydalı kılar. Örnekle göstermek istersek:

Bu örnekte, “4” üç kez eklenmiş olmasına rağmen, set yalnızca benzersiz elemanları içerecektir. Kotlin’deki set’ler sırayı korumaz, bu nedenle elemanların sırası önemli değildir.

union

Set bağlamında, birleşim işlemi, iki kümenin elemanlarını birleştirerek hem A hem de B kümesinden tüm benzersiz elemanları içeren yeni bir küme oluşturmayı ifade eder. Matematiksel terimlerle ifade edildiğinde, A ve B kümeleme işleminde, A ∪ B olarak gösterilen birleşim, A’da olan tüm elemanları, B’de olanları veya her ikisinde de olanları içerir. Örnekle göstermek istersek:

union hakkında başka bir örnek:

intersect

intersect fonksiyonu, iki kümenin kesişimini döndürür. Bu fonksiyon, her iki kümede ortak olan elemanları içeren yeni bir Set oluşturur. A ∩ B Örnekle göstermek istersek:

subtract

subtract fonksiyonu, bir setin diğerinden çıkarılma işlemini gerçekleştirir. Sağdaki set’te bulunan öğeleri sol taraftaki set’ten çıkararak yeni bir set oluşturur. Örnekle göstermek istersek:

3. Map’in Spesifik Operatörleri

Map, key — value (anahtar — değer) çiftlerini içeren bir veri yapısıdır. Her bir anahtar bir değeri temsil eder. Anahtarlar genellikle benzersizdir, yani bir map’te aynı anahtara sahip iki öğe bulunmaz. Değerler, anahtarlarla ilişkilidir. Örnekle göstermek istersek:

filter

Map’leri de diğer koleksiyonlarda olduğu gibi filter fonksiyonu ile filtreleyebilirsiniz. Örnekle göstermek istersek:

Bu örnekte ages adlı bir map tanımlanmıştır. filter fonksiyonu ile de bir lambda’yla 30 yaşından küçük olanlar filtrelenmiştir.

Toplama ve çıkarma operatörleri

Toplama operatörü (+) bir map’ten diğerine girişleri eklemek veya birleştirmek için kullanılır, birleştirilmiş girişlere sahip yeni bir map oluşturur. Örnekle göstermek istersek:

!Çıktıya dikkat edin, çıktıdaki map’te b anahtarının değeri toplanan ikinci map’teki değeri aldı.

Çıkarma operatörü, belirli anahtarları içeren girişleri mevcut bir map’ten çıkararak yeni bir map oluşturmak için kullanılır. Örnekle göstermek istersek:

Add ve Update

Herhangi bir veriyi map’e eklemek için put() anahtar kelimesini kullanabilirsiniz. Yeni bir veri eklenirse, map’in en sonuna eklenir. Örnekle göstermek istersek:

putAll() anahtar kelimesi ile birden fazla veri ekleyebilirsiniz.

Remove

remove() anahtar kelimesini kullanarak map’ten herhangi bir şeyi kaldırabilirsiniz. remove() çağrıldığında, bir anahtar veya bir bütün anahtar-değer çifti geçirebilirsiniz. Hem anahtarı hem de değeri belirtirseniz, bu anahtara sahip öğe, değeri ikinci argümanla eşleşiyorsa yalnızca kaldırılır.

Ayrıca, değiştirilebilir bir map’ten anahtarları veya değerleri kullanarak girişleri kaldırabilirsiniz. Bunun için, map’in anahtarları veya değerleri üzerinde, bir girişin anahtarını veya değerini sağlayarak remove() çağrısını yapın. Değerler üzerinde çağrıldığında remove(), yalnızca belirtilen değere sahip olan ilk veriyi kaldırır.

Sonuç

Kotlin koleksiyonlarının Set ve Map türlerini inceledik. Set’in özel operatörleri olan union, intersect ve subtract fonksiyonlarını örneklerle ele aldık. Map türünde ise filter fonksiyonu ile map’leri filtreleme, toplama/çıkarma operatörleri ile map’leri birleştirme veya çıkarma işlemlerini örneklerle gösterdik. Kotlin koleksiyonları, geliştiricilere güçlü ve esnek operasyonlar sunar, bu makale Kotlin koleksiyonlarını anlamak isteyenler için kısa bir rehber niteliğindedir.

HERKESE MUTLU YILLAR DİLERİM

Referanslar

--

--