Тенденции за разплащания чрез мобилни устройства

Yasen Yankov
paysafe-bulgaria
Published in
4 min readApr 25, 2018

Мобилни плащания

Когато разглежаме технологичните трендове за 2018, не може да игнорираме основния фактор, дефиниращ поведението на потребителите — мобилната електронна търговия. Развитието на мобилните технологии през последните 20 години е главозамайващо. Това позволява на милиони хора по целия свят достъп до информация и стоки в реално време. Мобилните технологии бързо еволюират в платежни инструменти, които ни свързват към всевъзможни дигитални стоки — включително плащания, пътувания, и дори тренировки. Докато поколението до 30 год. възраст промени активно начина, по който гледаме на плащанията, свързаното мобилно устройство наистина промени начина, по който пазаруваме. Тази демография ни е накарала да се фокусираме по-малко върху това как правим плащания, а повече, върху това, колко удобни са те. Те промениха клиентската представа да очаква една по-лесна, по-сигурна екосистема, без значение дали се използват мобилни устройства, уеъръбъл смарт аксесоар, или изберете да пазарувате в магазин.

Ръстът на търсенето за гладко и безпроблемно клиентско преживяване, банките и търговците на дребно трябва не само да не изостават, но и да направят това, като все повече затрудняват престъпниците да откраднат самоличността ви. Потребителският интерфейс и опциите за плащане ще са ключови за привличането на това поколение потребители от гледна точка на потребителското преживяване, поколение, което никога не е живяло без интернет. Те искат платежния процес да е оптимизиран за тяхното финансово състояние и търсят най-ефективния начин да предадат информацията за своя клиентски профил на една стъпка.

С нарастването на мобилната търговия се наблюдава и нарастване в card-not-present транзакциите. Дори в магазините се наблюдава увеличение на мобилните плащания за сметка на картовите, което прави потребителското преживяване много по-бързо.

Например, любимият ви бутик, чието работно време съвпада с вашето, предлага мобилно приложение позволяващо да поръчате дрехата, която искате, преди да се е разпродала. Вие знаете, че можете да я поръчате в събота, когато сте навън и по други причини. Дори този бутик да е на 3 километра от вашия дом, удобството да закупите дреха от мобилното им приложение, наистина опростява вашето преживяване като клиент. Това ще ви накара да се връщате отново и отново в този бутик чрез приложението им.

Важността на различните канали

Появата на дигиталния потребител, който е постоянно пред монитора си, задава критериите за нови финансови услуги. Този вид потребители изискват удобно и лесно пазаруване и сигурни и бързи разплащания. Това ще направи мобилните разплащания, предпочитан метод на разплащане в Европа през следващите години. Според проучване на Visa, потребителите, използващи няколко канала за пазаруване, харчат с около 15–30% повече от тези, които използват само един канал. Затова omni-channel търговията открива възможности за увеличаване на продажбите, както за търговците, така и за Visa. Omni-channel търговията представлява използване на различни канали от страна на клиента при пазаруване, както и по време на самото проучване преди покупката. Каналите включват физически, онлайн, мобилни и в магазини, телефонни продажби и други взаимодействия с клиента. Взаимодействието включва проучване, покупка, връщане на стоката, както и услуги преди и след продажбата.

Сигурността

Сигурността трябва да е лесна за употреба, незабавна и непробиваема, за да спечели потребителите. Институциите искат решения, които могат да се използват повсевместно, без значение от модела на мобилното устройство на клиента. Биометричните данни, както информацията, събирано от мобилните устройства, са ключови за идентифициране на потребителите.

Облачни платформи и инфраструктура

Ако мислим за протребителско преживяване през 2018, трябва да мислим omni-channel. Потребителите очакват търговците, онлайн или офлайн такива, да знаят достатъчно за тях, за гладко пазаруване без допълнителни забавяния за събиране на данни. Има две области, където това ще е особено вярно през идната година. Днес, милиарди потребители разчитат на онлайн източници за едностъпково пазаруване. За тази цел, наличието на анализи и прозрения за поведението на потребителя биха могли да оформят всеки аспект от пазаруването. С наличието на няколко транзакционни канала и средства за интеракция с потребителя, търговците и доставчиците на eCommerce услуги трябва да продължават да търсят предимства. Те ще дойдат от нови начини на извличане на прозрения от непрекъснато увеличаващия се обем налична информация за поведението на потребителите. За да предлагат продуктови препоръки в реално време, компаниите ще трябва да разполагат с бързи BigData приложения, които могат да анализират огромни обеми данни, идващи от много канали. Те могат да използват информацията, за да персонализират преживяването на своите клиенти, да оптимизират веригата за доставки и цените си, да увеличат удовлетворението на своите клиенти и да генерират допълнителни печалби. Компаниите, които се движат бързо, за да използват на практика знанието, уменията и подходите за build & deploy на BigData приложения за анализ на данни, ще имат предимство.

Регулациите са друг определящ фактор за мобилността на приложенията на FinTech компанните. В настоящия динамичен климат, валутните флуктоации, криптовалутите и законодателната динамика в развиващите се пазари налагат необходимостта от гъвкавост на инсталирането на информационните системи. За компанните това е въпрос на присъствие на определени пазари.

Тези фактори обуславят засиления интерес на FinTech сектора към облачните технологии и инфраструктура, които дават голямо предимство от оперативна и финансова точка.

Водещи технологии в сектора

Сигурността е основата на всеки канал за плащане. Днес наблюдаваме продължаващ растеж в сферата на мобилните плащания, онлайн банкирането и търговията. Технологиите са лесна и безпроблемна сигурност, които гарантират правилно потвърждение на самоличността и валидиране на транзакции, ключово за продължаващия растеж в тази сфера.

Навсякъде в света правителства и централни банки се опитват да налагат транзакции без кеш, наличието на разнообразни финансови продукти за всички нужди, прозрачност и предотвратяване на измами чрез мобилни разплащания. Потребителите искат мобилно банкиране и да се възползват от допълнителните предимства на онлайн пазаруването, но също да се чувстват сигурни и да вярват на прозореца за плащане.

Мерките за сигурност са ключови. Също така се наблюдава повишено търсене за токенизирани, безконтактни плащания чрез NFC, радиочестотна идентификация (RFID), и QR кодове. Тези методи отварят вратата към увеличено приемане на безконтактните плащания в световен мащаб за целите както на стокови търговци, така и за публични транспортни услуги, пътни такси и други.

С повишаването на усилията за персонализация във цялата индустрия, биометричните средства за идентификация достига повратна точка. През 2018, те стават масови и никоя организация не може да ги пренебрегва повече.

В заключение, очаква ни една интересна година!

--

--

Yasen Yankov
paysafe-bulgaria

VP of Product Development @ Nexo, Ex — Head of Engineering @ PaySafe, Cryptocurrencies https://paysafe.com