Bir IoT hikayesi #1 — Başlangıç

Gokhan Gultekin
Peakode Not Defteri
4 min readOct 5, 2017

Bu hikaye bireysel deneyimler ile başlayacak, Peakode’un yaşadığı deneyimleri anlatacak ve açık kaynaklı olarak sonlanacaktır.

Öncelikle, IoT nedir?

IoT, Internet of Things kavramının kısaltmasıdır. Türkçe’ye çevirisi direkt olarak “Şeylerin İnterneti” olsa da “Nesnelerin İnterneti” daha yaygın olarak kullanılıyor.

Hızlıca Wikipedia’ya göz attığımızda aşağıdaki genel tanımı görüyoruz:

Nesnelerin interneti (Internet of Things, kısaca IoT), fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır.

Bu tanımı daha anlaşılabilir olarak yeniden tanımlamam gerekseydi, “Elektronik cihazların bir websitesi/mobil uygulama aracılığıyla veya birbirleri arasında haberleştirildiği yapıya nesnelerin interneti denir.” derdim.

Örnek vermem gerekirse de “Çay makinesi, çay demlendiğinde mobil uygulamaya bildirim gönderdiğini düşün.” diyebilirim.

Kulağa heyecanlandırıcı geliyor, değil mi?

Her şey nasıl başladı?

Üniversite yıllarında “güneş arabası”(Tübitak Formula-G | Üniversiteler arası güneş arabası yarışları) takımında yer almama ve gönüllü olarak bazı Elektrik-Elektronik Mühendisliği derslerine girmeme rağmen elektroniğe kazanamadığım ilgimi, 2013 yılında “nesnelerin interneti” kavramını duymamla beraber bir anda kazandım.

Üniversitede Makine Mühendisliği bölümü okumuştum. Mezun olduktan sonra mesleği icra etmeyip iOS Geliştirici olarak çalışmaya başladım ve hep sanal girdi/çıktı olması bir yerden sonra kendini tekrarlamaya başlayınca, mobil uygulamalar aracılığıyla fiziksel “şey”leri kontrol etme ve bu “şey”leri ürünleştirme fikri çok çekici gelmişti. Aynı zamanda da bir rutinden kaçış, hobi gibiydi.

Sonrasında araştırdım ki bu işlere Arduino ile başlanıyormuş, hemen sipariş verdim ve çalışmalara başladım.

Bir sorun vardı: “Nesnelerin İnterneti” konusu. Evet, havalıydı; ancak hala elektronik bilgisine sahip değildim. Yoğun iş temposundan arda kalan vakitlerde çalışarak ancak şu kadar ilerleyebildim:

Kablosuz ağa bağlı bir iPad Mini, Arduino Ethernet Shield ile modeme bağlı bir Arduino üzerindeki led ışıkları yakıp söndürebiliyor. Her ne kadar hazır kodlar ve eğitimlerden yararlanmış olsam da en azından ilk amacımı gerçekleştirmiştim.

Kötü haber: Bu da, birçok hobi gibi kısmen ölü doğmuş oldu. Hem yorucu iş temposu, hem de hala iOS geliştirme tarafında öğrenmem gereken şeylerin çok sayıda olması zaten az olan zamanımı iyice daraltıyordu. Gittikçe seyrelen IoT mesailerim, bir yerden sonra sürdürülebilir olmaktan çıktı ve bıraktım.

Zaman içerisinde hep ve yeniden çeşitli denemelerim oldu ancak hiçbiri sürdürülebilir olmadı. Olsun! Bu süreçte inanılmaz şeyler öğrenmiştim. Elektronik parçalar ve işlevleri, Arduino’nun kodlanması, protokoller ve çalışma prensipleri! Nesnelerin interneti konusunda artık bir know-how’a sahiptim.

Peki, sonra ne oldu?

Bireysel olarak hiçbir şey yapmamamın üzerinden tam 3 yıl geçti. Bu 3 yıl içerisinde çok şey yaşandı. Biz radikal bir karar alıp Peakode’u kurduk. Bu süreçte hayatta kalmaya ve Peakode’u büyütmeye çalışırken IoT sektörü hem dünyada, hem de Türkiye’de çok gelişti ve çok fazla yaratıcı ürünler piyasaya sürüldü. Artan heyecan, Peakode’u ticari olarak hayatta tutma çabası ile doğru orantılıydı.

3 yıldan sonra, 2016 yılının Mayıs ayında; Peakode biraz büyümüş ve kendi ayaklarının üzerinde durmaya başlamış gibi görünüyordu. Bir yandan da içimdeki IoT heyecanı bastırıyordu. Ben de aşağıda listelediğim temel argümanları alıp sevgili ortaklarım Can ve Burak’a gittim:

  • Bugünü ve geleceği etkileyen önemli teknoloji trendlerden biri IoT. İş geliştirme ve elektronik taraflarını halletmiş IoT start-upları bizden mobil uygulama talepleri ediyor, etmeye devam edebilir. Know-how’ımız olması bizim için avantajlı olabilir ki Peakode, bir mobil uygulama stüdyosu.
  • Gelecekte IoT kısmının bir yerlerinde olabilir miyiz?” sorusunu cevaplayabilmek için yine bir know-how yaratmalıyız. Belki AR-GE departmanı kurabiliriz?

Ortaklarım tabii ki de konuya olumlu yaklaştılar; ama nasıl yapacağımız ile ilgili pek bir fikrimiz yoktu tabi. Henüz çok genç olan bir şirket için AR-GE çalışmaları yapmak iddialı bir şeydir. Hele ki şirketi maddi sermaye olmadan kurduysanız. Hele ki AR-GE’ye ayıracak bütçeniz yok denecek kadar azsa.

Çözüm yolumuz şu oldu: en az bizim kadar heyecanlı, IoT konusunda öğrenmek için yanıp tutuşan, canavar gibi gençler, stajyerler!

Tam da yaz stajı dönemine giriyorduk. İlanlarımızı hazırladık, çok kısa sürede başvurular aldık bile. Sevgili Elektrik-Elektronik Mühendisliği stajyerlerimiz Bahadır ve Eyüp artık Peakode ekibindeydi!

Sıradaki yazılar ve videolar için takipte kalın!

Serinin sıradaki yazılarını aşağıdaki linkler aracılığıyla okuyabilirsiniz:

Benimle Twitter, Instagram, LinkedIn üzerinden doğrudan iletişime geçebilir, bu adres üzerinden kişisel yazılarımı paylaştığım ve bilgilendirmeler yaptığım e-posta listeme abone olabilirsiniz.

Originally published at peakode.com/blog on Oct 5, 2017.

--

--