Aradığınız Adayı “Hızlı Flört” ile Bulabilir misiniz?

PeopleBox
PeopleBox - Aday Takip Sistemi
2 min readMay 24, 2016
Image retrieved from : http://goo.gl/BDqaCw

Günümüzde zaman, önceki dönemlere göre çok daha hızlı akıyor. Çok data, çok iş, çok bilgi, büyük dünya, sonsuz iletişim ile yaşarken hedefe en kısa yoldan, hemen, hızla, gereksiz detaylarla uğraşmadan gitmek istiyoruz.

Bu hız hayatımızın geneline o derece hakim ki, özel hayat tercihlerimize bile yansıyabiliyor. Şu aralar büyük şehirlerdeki yetişkinlerin yeni gözdesi speed dating (hızlı flört) organizasyonları da bu durumun günlük hayattaki ispatı diyebiliriz.

Asansör sohbetlerinde konuya kulak misafiri olmayanlar için: Speed Dating nedir?

Biletle ve rezervasyonla katılınan bu organizasyonlarda, birbirini tanımayan karşı cinsler masaya oturuyor ve hızlı bir sohbet ediyorlar. 4 dakika sonunda sohbet bitiyor, yeni adaylara geçiliyor. Yani karşınızdaki kişiyi tanımak (gerekirse etkilemek) için yalnızca 4 dakikanız var!

(Speed Dating organizasyonu konusunda birinci elden bilgi için buraya bakabilirsiniz.)

Sosyal ortamları dışında yeni insanlarla tanışmak isteyenlerin tercihi olan bu modern çağın “hızlı” yöntemini işe alımlarda uygulanabileceğini düşünür müydünüz?

Avusturalya’da bir grup işveren bunu düşünmüş ve mezunlara iş bulma platformu ile ortaklık kurarak “Speed Dating” tadında bir organizasyon düzenlemişler. Bu organizasyonda mezunlar, potansiyel işverenleri 6 dakikalık hızlı flört sohbetleriyle tanıma ve değerlendirme imkanı elde ediyorlar.

Mezunlar çoğunlukla daha yüksek gelir ve iş potansiyeli olan şehirlere göç etmiş ve bu durum Avusturalya’nın Canberra şehrinde yetenek sıkıntısı ile sonuçlanmış, katılan şirketler mezunları şehirde kalmaya ikna etmeyi umuyorlar.

Bu örnek de Tokyo’da yatırımcı ile start-up’ları bir araya getiren bir speed date organizasyonu: https://goo.gl/MtEcu1

Bu organizasyonu düzenleyen Kariyer platformu Direktörü: “İş görüşmelerinde genellikle tüm ağırlık işverende olur ve öğrenciler onlara kendilerini sunarlar, bunu tersine çevirmek istedik,” diyor. “Bu şekilde öğrenciler de rahatlamış oluyor, çünkü işverenler öğrencilere ‘Evet, buradasın ve ben senin için çaba harcayacağım’ mesajı veriyorlar.”

Tabii öğrencilerin de kendilerini ve yeteneklerini işverenlere göstermeleri gerekiyor, her randevuda olduğu gibi, bu kısa görüşmede de karşı taraftan ne istediklerini ve şirkete ne katacaklarını net olarak belirtmeleri gerekiyor.

Mülakatları da gelecek zaman için birlikteliğe adım atmanın ilk görüşmesi olarak düşündüğümüzde, bir randevu buluşmasına benzerliklerini görebiliriz. Karşılıklı bilgi alışverişi, tanışma, gelecek öngörüleri, umutlar, dilekler ve sonra haberleşmek üzere ayrılma. Speed dating ise mülakatların uzun ve detaylı prosedürlerinin yanında, işe alımcıların sezgisel duyularına imkan veren bir yöntem olarak düşünülebilir.

Bu “modern” yöntem konusunda sizin fikriniz nedir?

Yeni ve hızlı çağımızda aranan parlak yeteneklerinin ışığını hızla yakalamak için iyi bir yöntem olabilir mi?

--

--

PeopleBox
PeopleBox - Aday Takip Sistemi

İşe alım süreçlerinin bütünsel, entegre ve kolay yönetimini sağlayan yeni nesil İK yazılımı.