Geleceğin 21 İK uzmanlığı

Kristof Kolombus
PeopleBox - Aday Takip Sistemi
7 min readAug 31, 2020
https://hbr.org/2020/08/21-hr-jobs-of-the-future sayfasından alınmıştır.

Fırtınalarla başlayan 2020, sonrasında da yeni çağın rüzgarlarını getirecek gibi duruyor. En azından İK dünyası için böyle.

Önümüzdeki zamanlarda daha önceden vizyonerler tarafından teori olarak bahsedilen, fütüristik ( https://sozluk.gov.tr : fütürizm) haberlerde gördüğümüz alanlar, meslekler ve uzmanlıklar pratiğe dönüşecek ve daha çok örnek görmeye başlayacağız diyebiliriz.

Tabii ki her yeniliğin var olmadan önce hayal edilmesi gerekiyordu, şimdi değişim zamanı!

İşin Geleceği ve Geleceğin İşyeri için Haber Merkezi ( The Cognizant Center for Future of Work and Future Workplace), İK’nın geleceğinin tam olarak neye benzeyeceğini belirlemek için dokuz aylık bir çalışma yapmış. Geleceğin İş Yeri ağını bir araya getirerek İK’nın rolünün önümüzdeki 10 yıl içinde nasıl değişebileceğini öngörmek için yaklaşık 100 CHRO, CLO ve yetenek ve iş gücü dönüşümü yöneticisinden oluşan bir ekip bir araya gelmiş. Yaşadığımız bu hızlı çağın ekonomik, politik, demografik, toplumsal, kültürel, iş ve teknoloji trendlerini değerlendirmişler ve Harvard Business Review’deki makalede sonuçlar açıklanmış.

60 yeni İK konsepti

Sonuçlar, her bir rolde başarılı olmak için gereken sorumluluklar ve beceriler de dahil olmak üzere 60'ın üzerinde yeni İK işi konsepti olduğunu gösteriyor. Bu listeyi işlerin organizasyonel etkisine göre bir sıralama yapıldığında, geleceğin ilk 21 İK işini karşımızda.

Strategic HR Business Continuity-Director — Stratejik İK İş Sürekliliği Direktörü
Chatbot and Human Facilitator — Chatbot ve İnsan Kolaylaştırıcı
HR Data Detective — İK Veri Dedektifi
Algorithm Bias Auditor — Algoritma Önyargı Denetçisi
Human Bias Officer — İnsan Önyargı Görevlisi
Workplace Environment Architect — İşyeri Ortamı Mimarı
Future of Work Leader — İş Geleceği Lideri
WFH Facilitator — WFH Kolaylaştırıcısı
Genetic-Diversity Officer — Genetik Çeşitlilik Sorumlusu
VR Immersion to Counselor — VR Danışmanı
Human Network Analyst — İnsan Ağı Analisti
Climate Change Response Leader — İklim Değişikliği Müdahale Lideri
Gig Economy Manager — Gig Ekonomi Yöneticisi
Second Act Coach — İkinci Aksiyon Koçu
Human-Machine Teaming Coordinator — İnsan-Makine Ekip Oluşturma Koordinatörü
University4Life Manager — University4Life (Hayat boyu üniversite) Yöneticisi
Head of Business Behavior — İşletme Davranışı Başkanı
Chief Purpose Planner — Amaç Planlama Direktörü
Director of Well-Being — Refah / Esenlik Direktörü
Distraction Prevention Coach — Dikkat dağınıklığını önleme koçu
Employee Enablement Coach — Çalışan Etkinleştirme Koçu

Bu İK işleri 2×2 ızgara üzerinde yerleştirilmiş olarak görüyoruz.

X ekseni zamanı ve önümüzdeki 10 yıl içinde bunların görülmesi beklenilen sırayı gösterirken, Yekseni “teknoloji merkezliliği” gösteriyor. ( Tüm işler yenilikçi teknolojileri kullanacak ama mesela en teknoloji merkezli olanlar bilgisayar bilimleri alanında bir temel gerektirenler). Ayrıca, her iş, bir İK organizasyonunun pozisyon açıklamasında yazacağı şekilde (genel gereksinimler, özel sorumluluklar, beceriler / nitelikler vb.) analiz edilmiş.

Bahsedilen rollerin bir kısmı tamamen yeni, bir kısmı da pandemi etkisiyle stratejisini gözden geçiren İnsan Kaynakları departmanının giderek daha çok önem verdiği pozisyonlar.

Bu 21 uzmanlığın her biri 5 temel temayı içeriyor:

Bireysel ve kurumsal dayanıklılık

Covid-19 pandemisi ile dünya çapında artan uzaktan çalışma dijital ekonominin hızla büyümesine neden oldu. Her zaman erişilebilir olma sorunu, iş- özel hayat dengesi ve stres yönetimi konuları her zamankinden daha önemli.

İK uzmanları için bu, çalışanlara sadece fiziksel değil, duygusal ve mental iyiliğini de içeren, bütünsel bir bakış kazanmaları gerektiği anlamına geliyor.

Bu bağlamda, Refah/ Esenlik Direktörü ( Director of Wellbeing), tüm çalışanların duygusal, fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığını beslemek için sağlık ve tasarım hizmetleri ve uygulamaları üzerinde stratejik yönetim sağlayacak kişi olabilir. Halihazırda Refah Direktörü rolü için işe alım yapan bazı şirketler mevcut. Bu sayı giderek artacaktır, çünkü gelecekte iş hayatının büyük bir kısmı çalışan refahı merkezli olacağı muhtemel.

Bugün, ofis çalışanlarının % 88'inden fazlasının işlerini uzaktan yaptığı bir ortamda, ofis dışındaki çalışanların sahada çalışanlarla aynı faydalardan yararlanmasını sağlamak gerekli. İşte burada bir Evden Çalışma Kolaylaştırıcısının (Work from Home Facilitator) rolünün ortaya çıktığını görüyoruz. Bu kişi, kuruluşun süreçlerinin, politikalarının ve teknolojilerinin uzaktaki çalışanlar için ideal olmasını sağlayacak. Bu rol için başarı ölçütü, uzaktan çalışanların kuruluş için aidiyet duygusu oluşturmak, amaçlarını bilmelerini ve derinden bakıldıklarını hissetmelerini sağlamak olacaktır.

Örgütsel güven ve güvenlik

İK profesyonelleri, etik ve sorumlu bir iş yerinin koruyucuları ve örnek insanlarıdır.

Kuruluşlar dijital dönüşüm girişimlerine yatırım yaptıkça ve bir “veri kültürü” oluşturdukça, bu sorumluluk artacaktır.

Geçen yıl yapay zekaya yönelik bakış konusunda yapılan bir araştırmada birçok kişinin veri güvenliği ihlallerinden endişe duyduğu görülüyor. On ülkede ankete katılan 8.370 İK liderinin, işe alım yöneticilerinin ve çalışanların % 71'i “ bazen endişeli” ve% 38'i veri ihlalleri konusunda “çok endişeli” olduklarını söyledi. Buna ek olarak, katılımcıların % 80'i şirketlerinin kendileriyle ilgili veri toplamak için AI kullanmadan önce izin istemesi gerektiğini söyledi.

Bu bir problem. LinkedIn araştırması, işe alım yöneticilerinin ve işe alım uzmanlarının% 67'sinin, iş adaylarını bulurken yapay zekanın kendilerine zaman kazandırdığını göstermiş. Ancak şu anda bu teknoloji ve ön yargı, yanlışlık ve şeffaflık eksikliği potansiyeli konusunda kafalar karışık.

Bir çalışan sosyal medya kanallarını her tıkladığında ve beğendiğinde, ilgi alanlarını, tercihlerini, niyetlerini ve konumlarını bu verileri toplamak için donanımlı herkese açık eder — İK uzmanları dahil. Sonuç olarak, çalışanların mahremiyet farkındalığı ve bilgi paylaşma istekleri konusu önem kazanıyor.

Algoritma çağında veri gizliliğine duyulan ihtiyaçla, tüm iş fonksiyonlarında ön yargının azaltılmasına yardımcı olmaktan sorumlu İnsan Ön yargısı Görevlisi (Human Bias Officer) gibi İK rollerin yaratacağına inanılıyor. Bu profesyoneller, işe alımdan işe almamaya kadar tüm çalışan yaşam döngüsü boyunca insanlara ırk, etnik köken, cinsiyet, cinsel yönelim, din, ekonomik durum, geçmiş, yaş veya kültürden bağımsız olarak adil bir şekilde davranılmasını sağlayacaktır.

İnsan Önyargı Sorumlusu’na ek olarak, çalışan güvenliğini sağlamayı amaçlayan başka bir yeni rol de ortaya çıktı: Stratejik İK İş Sürekliliği Direktörü (HR Business Continuity Director). Bu kişi İK müdahale ekibine liderlik eder ve hem yerinde hem de uzaktan çalışanlar için güvenli bir iş yerinin nasıl oluşturulacağını önermek için CEO, CFO, CIO ve Tesisler Direktörü ile birlikte çalışır.

Yaratıcılık ve yenilik

Kurumsal strateji ve İK’nın kesişme noktasında ortaya çıkan İş Gücünün Geleceği Lideri (The Future of Work Leader) iş gücü gelişmeye devam ederken hangi becerilerin en kritik olacağını analiz etmekten sorumlu olacaktır. Bu rol, hem işin geleceği için kuruluşun stratejisini belirlemeye hem de mevcut çalışanlar için beceri kazandırma ve geliştirme çabalarına odaklanacaktır. Bunun için de akademi, endüstri birliği ve pazardaki rekabetçi tehditlerden gelen büyük resme hakim olup, organizasyonun sürekli devamlılığı için vizyoner kişi olacak.

Toplantılar ve eğitimler sanal hale gelmeye devam ederken, hayal ettiğimiz bir başka rol de VR Danışmanı (VR Immersion Counselor). Bu rol, işe alım, koçluk, yeniden beceri kazandırma ve hatta tıbbi ve güvenlik eğitimi dahil olmak üzere sanal gerçekliği kullanmaya yardımcı olacaktır.

Veri okuryazarlığı

Şu anda yalnızca birkaç İK fonksiyonu, bir ekibin neden diğerinden daha iyi performans gösterdiğini veya kuruluşlarının kapsayıcı bir kültür oluşturmak için ekiplerin analitik yeteneklerini geliştirmeye önem veriyor. Gelecekte, daha fazla İK ekibinin müşteri deneyimi ve finans gibi diğer veri odaklı departmanların ayak izlerini takip edeceğine inanılıyor. Bunu yapmak, çalışan performansından C-suite liderlerinin bağlılık düzeyine kadar her konuda daha gerçekçi ve nesnel iç görüler sağlamalarına olanak tanıyacaktır.

Az sayıda veri bilimcileri (Data scientist) olmasına rağmen İK Veri Dedektifi (HR Data Detective) bu değişikliğin yapılmasına yardımcı olabilir. Bu kişi, sorunları çözmek için farklı veri akışlarını (çalışan anketleri, öğrenme yönetimi sistemleri ve sosyal yardım portalları gibi) sentezlemekten sorumlu olacaktır. Büyük verinin “yabani otlarındaki” detayları ve “büyük resmi” birlikte gören veri dedektifleri, çalışan performansını iyileştirmek ve tüm şirketin en iyi performansı göstermesi için İK ile birlikte çalışacaklar.

İnsan-makine ortaklıkları

Şirketlerde robot kullanımının artışıyla birlikte iş gücünde insan-makine işbirliğine ihtiyaç olduğu ortaya çıkıyor. Yargılama yetisi insanlar için genellikle kolay olsa da bilgisayarlar için halen zor. Robotlar, insanlardan farklı olarak, bir işin “biliminde”, özellikle hesaplama yetenekleri, analiz ve örüntü tanıma ya da mevcut verilere dayanarak en uygun eyleme ilişkin sorular konusunda çok iyiler.

İnsanlar durumları veya işin “sanatını” değerlendirmede iyidir. “Belirli bir durumda yapılacak doğru şey nedir?” “İşin sanatı” (insanlar için) ile “işin bilimi” (botlar için) arasındaki dengeyi ayırmak, muhtemelen her ikisinin de sezgisel olarak nasıl birlikte çalışabileceğine odaklanan yeni İK rollerinin yaratılmasıyla sonuçlanacaktır.

Burada söz edilen yeni rol, insanlar ve makineler arasındaki kesişme noktasında faaliyet gösteren ve sorunsuz işbirlikleri oluşturmayı amaçlayan İnsan-Makine Ekip Oluşturma Yöneticisidir (Human-Machine Teaming Manager). Bu yöneticiler rekabetten çok işbirliğini artırmanın yollarını ararlar.

Örneğin bir Sohbet Robotu Koçu (ChatBot Coach) işe alım ekibiyle birlikte çalışarak, sohbet robotunu adayların taranması ve sık sorulan sorularını yanıtlaması için eğitirken, insan işe alım görevlilerinin işe alım yöneticileriyle daha iyi iletişim kurmak gibi stratejik alanlara odaklanmak için daha fazla zamanları olur.

Unutmayalım ki bu yeni rollerin bazılar var olan ve çoğu henüz “icat edilmemiş”, (ağırlıklı olarak İK alanında) başka işlerin yaratılmasına dayanacaktır.

Örneğin, bir İnsan Makine Takım Oluşturma Yöneticisi (Human-Machine Teaming Manager) , yapay zeka destekli bir aday deneyimini geliştirmek için kendisini bir Sohbet Robotu ile çalışırken bulabilir. Bu bağlantılar aynı zamanda kariyer yollarını da etkileyecek muhakkak. İK Veri Dedektifi olarak birkaç yıllık deneyime sahip biri, geleceğin bir başka yeni İK işi olan İş Davranışı Başkanı rolü için birincil aday olabilir.

Artan işsizlik karşısında bunlar olanaksız mı görünüyor?

Aksine, şimdi İK liderlerinin gelecekteki büyümeyi planlama zamanı.. Sadece birkaç yıl öncesine bakarsak, şu anda yaygın bir şekilde benimsenen Finansal Refah Müdürü (Financial Wellness Manager) rolü de dahil olmak üzere birkaç yeni İK uzmanlığı belirmeye başlamıştı. Aslında, Employee Benefit Research Institute tarafından yayınlanan bir anket, 500'den fazla çalışanı olan şirketlerin yaklaşık yarısının şu anda bir tür finansal sağlık programı sunduğunu gösteriyor.

Son birkaç yılda ortaya çıkan yeni bir İK rolü örneği de Global Çalışan Deneyimi Başkanı ( The Global Head of Employee Experience.) Bu rolü Airbnb Chief People Officer’ı tarafından tüketici düzeyinde çalışan deneyimi oluşturmak için farklı kişileri, teknolojiyi ve emlak işlevlerini bir araya getirerek yeniden tasarlamıştı. Haziran 2020 itibariyle ABN-AMRO, ING, IBM, HPE, Novartis ve Walmart gibi kuruluşlar bu unvana sahip İK uzmanlarına sahiptir.

Söylenecek şey şu ki, değişim geliyor ve yapabileceğiniz en iyi şey bir başlangıç yapmak. Gelecekteki İK rollerini öngörebilen şirketler hem rakiplerine yüksek performansla fark atacak, hem de İK’yı iş yönetiminde stratejik bir pozisyona almış olacak.

Yeni ve mevcut roller geliştikçe, en iyi şirketler gelecekteki (hem beklenen hem de beklenmeyen) iş önceliklerini karşılamak için neyin değiştirilmesi gerektiğine dair net bir anlayışa sahip olacaktır.

Belki de bu pandemi dönemi etkisiyle birlikte, yakında bir gün, bu 21 işten biri için birini işe alıyor veya başvuruyor olacaksınız, kim bilir?

--

--

Kristof Kolombus
PeopleBox - Aday Takip Sistemi

Müşteri deneyimi ve İnsan kaynakları alanlarında, ipuçları, güncel fikir ve uygulamalar.