Etkili İçeriklerle Yetenekleri Çekecek Güçlü İşveren Markanızı Oluşturmanın 8 Kolay Yolu

PeopleBox
PeopleBox - Aday Takip Sistemi
6 min readFeb 23, 2018
Gençlerin “hayran olacağı” şirket olmak için işveren markası değerinizi güçlendirmelisiniz

Ah o eski zamanlar! Adayların şirketlerin önünde kuyruk olduğu, iş arayanların şirketinize girmek için yarıştığı günler… Millenial’lar ve Z jenerasyonunun çalışma zamanında işe alım ve İK dünyası, dünyanın dönüşünden hızlı dönüşüyor neredeyse. Kariyer arayışındaki yetenekleri kazanmak isteyen şirketlerin artmasıyla kızışan pazar, her şeyi tersine döndürdü: Artık en iyi şirketler bile, başarılarını sağlayacak çalışanlarını kazanmak için yarışa girmek durumunda.

Zamane gençleri olan “genç yetenekler” ne istediklerini biliyorlar ve seçme hakkı istiyorlar. Şirketinizin sahip olduğu değerlere ek olarak, bunları adaylarınıza, potansiyel çalışanlarınıza ulaştırmak, artık İK’nın sahip olması gereken bir nevi zorunlu pazarlama yetisi oluyor.

Adaylarınızın ne istediğine hakim olabilmeniz için de işinizi kolaylaştırmak isteriz :) İşveren markası için başarılı içerik yaratma konusunda yazılmış bir makaleye bakalım:

İş dünyası içinde “işveren markası” hafife alınamayacak bir kavram haline geldi.

İş arayanlar, zihinlerde kendi değerleri ve hedefleri ile yer etmiş markalara ve şirketlere yöneliyorlar. Etkileyici buldukları ve birlikte çalışmak istedikleri markaları takip ediyor, onlarla bağlantı kuruyorlar. Çünkü bu, her zamankinden çok daha kolay!

Bu durum, şirketlerin aday bulma paradigmalarını büyük bir değişikliğe sürüklüyor. Açık pozisyonlarını adeta “robotik” denebilecek eski usul yöntemlerle duyuran kuruluşlar tahmin edilebileceği üzere en yetenekli adayları etkileyemiyor ve onlarla çalışamıyorlar. Oysa şirketlerin iş arayanları desteklemeleri ve kendilerini onlar için daha cazip getirmeleri yerinde olacaktır. Tıpkı pazarlama kuruluşlarının kendilerinden ürün veya hizmet alacaklar müşterilere yaptığı gibi!

Photo by davide ragusa on Unsplash

Aday Kaynaklarına Ulaşmaya Yönelik Bir İpucu: İçerik Pazarlama

İşe alım anlayışındaki bu değişiklikle birlikte artık merkezde “içerik” var. Doğru yerde karşılarına çıkacak doğru içerik, adaylarla iletişime geçmenize ve zaman içinde ilişkilerinizin gelişmesine yardımcı olur. Bu aşamada içerik, markanızı “satmaya” değil, hakkınızda bilgi vermeye yönelik olmalı.

Şirketinizi mükemmel bir “iş yeri” haline getiren detaylar, iş dünyasındaki öncü duruşunuz ve ferasetiniz veya basitçe sektöre, ürünlerinize ya da şirketinize dair haberler gibi başlıkları ele alabilirsiniz. İçerik şirketiniz için özel olarak oluşturulmuş veya çeşitli kaynaklardan derlenmiş olabilir. Bir manifesto, e-kitap, vaka çalışması, bülten, video veya fotoğraf gibi değişik biçimlerde yayınlanabilir.

Markanız için Mükemmel Bir İçerik Yaratmanın 8 Kolay Yolu

Büyük işveren markanızı yaratma yolunda hemen bugün uygulayabileceğiniz 8 içerik pazarlama önerisini aşağıda sıraladık:

1-Hikayenizi anlatın!

Her şirketin bir öyküsü vardır. Ancak bu öyküyü iş arayanlarla, muhtemel ve mevcut müşterileriyle, ortaklarıyla veya yatırımcılarıyla onların zihninde güçlü bir yankı uyandıracak biçimde paylaşmak konusunda yeterli özen gösteren şirket sayısı oldukça az. Bir video veya kurumsal bir broşür, hikayenizi anlatmak için kolay ve iyi bir başlangıç noktası olacaktır. Ek olarak, bu gibi içerikler aynı zamanda pazarlama ve satış alanında da işinize yarayacaktır.

2. Çalışanlarınızın öykülerini anlatın.

Markanızın hikayesini çalışanlarınız aracılığıyla aktarmak, şirketinizde çalışmanın nasıl bir şey olduğunu anlatmanın en etkili yollarından biridir.

İçerik, video biçiminde, sesli, yazılı veya görsel formatta olabilir. Bu gibi içerikler öyküleyici anlatım tekniği aracılığıyla temel değerlerinizi ve bu değerlerin çalışanlarınıza nasıl yansıdığını ortaya koyar, markanıza şeffaflık sağlar.

Fortune 500 listesindeki şirketlerin çoğu da bu gerçeğin farkında: %57’si çalışanlarının hikayelerini internet sitelerinin kariyer bölümlerinde paylaşıyor ve bunu işe alım pazarlama taktikleri arasında ilk beşte sayıyorlar.

3. Müşteri hikayelerinizi paylaşın.

Adaylar; ürünleri ve/veya hizmetleriyle müşterilerinin sorunlarına somut çözümler üretebilen bir şirkette çalışmak isterler. Sadece ticari kazanımlarınıza yönelik değil, aynı zamanda duygusal yanları da olan hikayeler içeren müşteri referansları aktif ve pasif adayları etkileyecek ve size daha sıcak bakmalarını sağlayacaktır.

4. Blog’unuzu etkileyici hale getirin!

Şirketinize ait blog, işveren markanızı inşa edecek içerikler için mükemmel bir yerdir! Burada yayınlayacağınız gönderileri infografiklerle, video, fotoğraf ve resimlerle zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca gönderileriniz arama motorları aracılığıyla kolayca ulaşılabilecek şekilde hazırlanmalıdır.

Çalışanlarınızı markanıza dair deneyimlerini paylaşacakları gönderiler yayınlamaya teşvik edebilirsiniz. Bu tür paylaşımlar, adaylarda daha samimi ve sahici bir izlenim bırakır.

İdeal çalışana ulaşmak için, adaylarınıza onların ihtiyaç duyduklarını sunduğunuzdan emin olun

5. Kariyer sayfası oluşturun.

İş arayanların yaklaşık %85’i, açık pozisyonlarına başvurdukları şirketin kariyer sayfasını incelediklerini söylüyor. Kariyer sayfanız, markanızı öne çıkarmada en etkili araçlardan biridir. Yeni adaylar bulma ve onları etkileme sürecindeki elinizi güçlendirecek anahtar platform da burasıdır. Bir kapak fotoğrafı ile birlikte şirketinizin logosu, marka mesajınız, açık pozisyonlarınıza dair bilgiler, işe alımlarla ilgili her türlü güncelleme, sosyal medya hesaplarınız, şirketinizin sunduğu avantajlar, ikramiyeler, şirket hikayeniz ve çalışma ortamına dair bilgiler bu sayfanın olmazsa olmazlarıdır.

Buradan hareketle şirketiniz ve çalışma ortamınız hakkında bir video hazırlamayı düşünebilirsiniz; bunu yapan şirketlerin aldıkları başvuru oranı %34 artmıştır.

Unutulmaması gereken noktalardan biri de sayfanın “mobil uyumlu” olmasıdır çünkü iş arayanların %80 kadarı bu süreci mobil cihazlar üzerinden yürütmektedirler.

6. Sosyal medyanın nabzını tutun!

Kariyer uzmanları ve işe alım müdürlerinin yaklaşık 3/4’ü bir önceki yılda sosyal ağlar aracılığıyla birini işe aldıklarını ifade ediyor; %59’u sosyal ağlar aracılığıyla ulaştıkları adayların, bütün adaylar içinde en yeteneklileri olduğuna inanıyor.

Sosyal ağlarda markanızın etkileşimini arttırmak, böylelikle daha nitelikli daha fazla sayıda adaya ulaşmak için bu alanın “üç büyükler”inde (Facebook, Twitter ve LinkedIn) yer alan hesaplarınızı marka kimliğinizle uyumlu video, görsel ve diğer içeriklerle yapılandırmalısınız.

Buralardaki hesaplarınız, iş arayanlara hitap eden birer vitrindir demek, yanlış olmaz.

1- Paylaştığınız gönderilerde başka linkler de kullanın. Link içermeyen tweet ve gönderilerin aldığı etkileşim, içerenlerin yarısı kadar.

2- Görsel içeren tweet veya gönderiler, diğerlerine göre %98 daha fazla yorumlanıyor.

3- Verdiğiniz linkler video içeriklerine gidiyorsa bunların ilgili sosyal ağın özet akışında doğrudan oynatılabilir halde olduğundan emin olun ki bu gönderinizin başkaları tarafından paylaşılma olasılığını %75 arttırıyor.

Son olarak, her bir sosyal ağ için ne zaman ve ne sıklıkla tweet veya gönderi paylaşmanın en etkili sonuçları vereceğini öğrenin.

7. E-posta aracılığıyla yetenek havuzları oluşturun ve onları takip edin.

İşletmelerin çoğu, açık pozisyonları için uygun adaylar bulmalarını sağlayabilecek seçeneklerden biri olan yetenek havuzları oluşturma ve onları geliştirme fikri hakkında yeterli farkındalığa sahip değil. Herkesin muhtemel adayınız olduğunu unutmayın; onlarla sosyal medya veya başka herhangi bir kanal aracılığıyla ilk bağlantıyı kurduktan sonra onları topluluğunuzun bir parçası haline getirin ve onları markanız bünyesine katılmaya ikna edebilecek içerikler kullanın.

Blog abonelikleri -hatta e-posta kampanyalarını- kullanarak şirketinizden haberleri, sektördeki öncülüğünüzü ve daha pek çok bilgiyi paylaşmak, bunu yapmanın en etkili yollarından biridir.

8. Markanızı üst sıralara taşımak için çalışanlarınızdan destek alın.

Daha önce de belirtildiği gibi en iyi destekçiniz, çalışanlarınızdır. Sadece biraz teşvik edilmeye ihtiyaç duyarlar. Çalışanlarınızın hikayelerini paylaşmalarının yanında online ortamlarda şirketiniz hakkında olumlu değerlendirmelerde bulunmalarını da sağlayabilirseniz bu güçlü bir marka inşa etme yolunda size büyük katkı sağlar. İş arayanlar, bir işe başvururken, hatta bir iş teklifini değerlendirirken bu yorumları da dikkate alırlar. Bir karara varmadan önce, ortalama olarak buna benzeyen 4 ila 7 görüş incelerler.

Çalışanlarınızın markanıza ne kadar büyük katkısı olabileceği konusunda bilgi almak isterseniz, “çalışan markası” konusundaki yazımıza göz atabilirsiniz.

İşe koyulun!

İçerik yönetiminizi geliştirmek, işveren markanızı oluşturma yolunda en büyük destekçilerinizden olacaktır. Böylece adaylarınıza ulaşmak daha hızlı ve kolay hale gelir. O halde neden bekleyesiniz? Sunduğumuz bu 8 öneriyi hayata geçirmeye bugün başlayın sonra da büyük yetenekleri bünyenize katmak konusunda işveren markanızın nasıl da fark yarattığını seyredin!

PeopleBox olarak, işe alımları doğru, hızlı ve akılcı çözümlerle gerçekleştirmek isteyenlere dijital çözümler sunuyoruz, işe alım uzmanlarının hayatını kolaylaştırıyoruz. Bunun yanında, PeopleBox Blog yayınında da iş hayatı, sektörel başlıklar ve ayrıca “bilmenin faydalı olacağı” yazıları okuyucularımıza sunuyoruz.

Bu yazıyı, bilmek isteyen başka insanlar da okuyabilsin isterseniz, “alkış” butonuna tıklayabilirsiniz, biz de bu alanlarda çeşitli konularla yazılarımızı kendini geliştirmek isteyen okuyucularımıza ulaştırmaya devam ederiz.

Çeşitli yazarların birlikte oluşturduğu PeopleBox Blog’u bu şekilde takip edebilirsiniz.

👆👉https://medium.com/peoplebox-ats

Dilerseniz, istek ve yorumlarınızı, ya da yazarlarımız arasına katılmak isterseniz talebinizi de bize iletebilirsiniz. Keyifli çalışmalar:)

--

--

PeopleBox
PeopleBox - Aday Takip Sistemi

İşe alım süreçlerinin bütünsel, entegre ve kolay yönetimini sağlayan yeni nesil İK yazılımı.