Gönlünüzdeki adaya hitap eden bir iş ilanı için dikkat etmeniz gerekenler

Kristof Kolombus
PeopleBox - Aday Takip Sistemi
4 min readDec 15, 2017
İş ilanlarınızı dünyaya gönderirken doğru hedeflediğinizden emin olun

Yapılacak işi yapacak olan kişiyi işe almak, şirketin gidişatına yön verecek önemli bir görevdir. Birçok işveren, işe alım müdürü ve yeni girişim için kritik bir süreç olan bu durum, işe alma tecrübesi ile biraz kolaylaşsa da yine de sürprizlere açık ve yıpratıcı olabiliyor.

Sıklıkla karşılaşıldığı için duyarlılığı düşüren bu süreci parçalayarak incelediğimizde, hedefe ulaşmak için ilk adım, ihtiyacınızı dışarıya belli etmek — İş İlanı yazmak. Aradığınız kişiyle ortak değerlerinizi yazılı olarak deklare etmek de diyebiliriz.

Talip olduğunuz aday için öncelikle, (mülakat süreci ve maaş pazarlığına gelmeden önce) bütçenize uyan ama başvuranların da ilanı görebileceği bir iş ilanı sitesi bulmak ilk adım. Ayrıca, kaliteli başvuru sahiplerini bulabilmeniz ve işi doğru bir şekilde açıklayan bir tanım yazmak gerekiyor.

İş ilanlarındaki görev tanımının nasıl olması gerektiği, düzeni ve içeriği, çalışan geçmişi tarama şirketi EBI tarafından mercek altına alındı. İnternetteki rapor ve testler tarandıktan sonra, EBI kusursuz bir görev tanımının biliminin ana hatlarını belirten bir infografik yayımladı. Bu araştırma sonucuna göre iş ilanlarınızda hemen fark yaratmanızı sağlayacak ana noktalar şöyle:

  • İş unvanı uzunluğu: Araştırmalara göre, ideal görev unvanı uzunluğu 50 ve 60 karakter arasındadır. 👍

  • Belirgin olun: Bir testte, “ekip üyesi” gibi genel bir ifade, “kasiyer” gibi daha belirgin bir ifadeye kıyasla daha kötü bir performans sergiledi. Dahası, sektöre özel terminolojiler kıyaslandığında, örneğin, “Sertifikalı Hemşire Asistanı” yerine “SHA” derken, sektöre özel terim %40 daha fazla başvuru aldı. 👍

  • Tanım uzunluğu: Ana görev tanımını 4.000–5.000 karakter uzunluğunda tutun. Bu uzunluk 500–600 kelimeye denktir.

  • Taranabilirlik: Gözle tarama testleri okuyucuların ilanın görev tanımı kısmını taradığını gösteriyor. Dolayısıyla, görev tanımını yazarken uzun ve çok kelimeli paragraflar yazmaktan kaçının. Bunu yerine, gözle tararken dikkat çekecek önemli anahtar kelimeleri içeren maddeler ve daha kısa satırlar yazmaya dikkat edin.

  • Şirket tanımı: İş ilanlarının insanların okuduğu kısımları sıralarken, görev tanımı kısmı 26 saniyeyle en uzun ve en önemli kısım olarak belirlenmiştir. Şirket tanımı ise 23 saniyeyle kullanıcıların en çok zaman harcadığı kısımlar arasında ikinci sıradadır. İnsanlar nereye başvurduklarını ve şirketinizi tanımak ister. Hatta Glassdoor’da yapılan bir çalışmada başvuru sahiplerinin %70’i kötü bir itibara sahip bir şirketten yapılan iş teklini kabul etmeyeceklerini belirtmiştir.

  • Maaş: Para, iş başvurusunda bulunurken hala önemli bir faktör. Başvuru sahiplerinin maaş bilgilerini açık bir şekilde görebileceği Glasdoor.com ve Salary.com ( Türkiye’de tr.indeed.com, iskolig.com) gibi sitelerin bulunması, iş ilanında maaşla ilgili bazı rakamların yer almasının önemini arttırmıştır. Araştırmalar görev tanımına maaş aralığının eklenmesinin başvuru sahibi sayısını %50 oranında arttırdığını göstermektedir. Bu bilgiyi iş ilanının başına ekleyerek başarı şansınızı daha da arttırabilirsiniz.

  • Mobil: Dünya artık daha mobil. 28–29 yaşı aralığındaki kişilerin %50’si iş aramak için akıllı telefonlarını kullanıyor. Peki iş ilanınızı buna göre nasıl ayarlayacaksınız? İş ilanınızı taranabilir için yapmanız gerekenler aynı zamanda mobil cihazların ekranları için de geçerli. Unutmayın, mobil cihazların ekranlarının büyüklüğü masaüstü ve dizüstü bilgisayarların ekranlarının yarısı kadar. Dolayısıyla, geniş masaüstü ekrandaki cümleler mobil cihazlar için 5–10 satır daha uzun olabilir. Şüpheye düşerseniz kendiniz test etmekten kaçınmayın.

  • Tamamlama süresi: Görev tanımlarını yazarken ve iş ilanınızı ayarlarken herkesin başvuru sürecini kısa tutmak istediğini hatırlayın. Başvuru sahibinin süreci tamamlaması 15 dakikadan fazla alıyorsa, başvuru oranı %365 düşüyor. Yukarıda belirtilen mobil kısmı gibi, bunu da kendiniz test edin.

Kaynakların tam listesi için:

www.ebiinc.com/resources/blog/how-to-write-a-job-decription

PeopleBox olarak, işe alımları doğru, hızlı ve akılcı çözümlerle gerçekleştirmek isteyenlere dijital çözümler sunuyoruz, işe alım uzmanlarının hayatını kolaylaştırıyoruz. Bunun yanında, PeopleBox Blog yayınında da iş hayatı, sektörel başlıklar ve ayrıca “bilmenin faydalı olacağı” yazıları okuyucularımıza sunuyoruz.

Bu yazıyı, bilmek isteyen başka insanlar da okuyabilsin isterseniz, “alkış” butonuna tıklayabilirsiniz, biz de bu alanlarda çeşitli konularla yazılarımızı kendini geliştirmek isteyen okuyucularımıza ulaştırmaya devam edebiliriz.

Çeşitli yazarların birlikte oluşturduğu PeopleBox Blog’u bu şekilde takip edebilirsiniz.

👆👉https://medium.com/peoplebox-ats

Dilerseniz, istek ve yorumlarınızı da bize iletebilirsiniz. Keyifli çalışmalar dileğiyle!

--

--

Kristof Kolombus
PeopleBox - Aday Takip Sistemi

Müşteri deneyimi ve İnsan kaynakları alanlarında, ipuçları, güncel fikir ve uygulamalar.