Hiç para harcamadan kurum kültürü yaratmanızı sağlayacak “Ayakkabısızlık Kuralı” ve diğer 4 benzersiz gelenek

Kristof Kolombus
PeopleBox - Aday Takip Sistemi
6 min readOct 3, 2019

Her ne kadar “Başarılı şirket olmanın 5 adımı”, ya da “En iyi x şirketler” gibi formüller bulmaya çalışsak da, iş dünyasının standart bir başarı formülü yok. Üstelik, aslında her şirket, her marka kendine özgü değerlerle başarılı oluyor. Örneğin, finansal hizmetler sunan bir şirket olan Gusto’nun ofisine adım attığınız anda, oldukça ilginç bir manzarayla karşılaşırsınız: Kimse ayakkabı giymiyor ve sizden de çıkarmanızı istiyorlar, bu bir şirket geleneği. Bu muzip geleneğin de katkısıyla Gusto’da benzersiz bir kurum kültürü oluşmuş, üstelik tek kuruş para harcanmadan.

Kendine özgü bir kültür oluşturan birçok şirket kendi içinde adetlere sahip; bunlar ya kurucunun felsefesinin bir yansıması oluyor ya da kendiliğinden başlayan bir şey eğlenceli bir ritüel halini alıyor. Çalışanları bir araya getirmenin ve işveren markanızı güçlendirmenin iyi bir yolu olacaktır.

Şirketçe, bir geleneğiniz yoksa da her an kendiniz için bir tane bulabilirsiniz! :) Size fikir vermesi açısından, şirketlerin benimsediği ilginç (ve hiçbir masraf gerektirmeyen) beş geleneği derledik.

Ayakkabı giymeden çalışmak

(Bizim kültürümüzde olduğu gibi) ayakkabıların kapının önünde bırakıldığı ailelerde yetişen 3 kişi, şirketin kurucu ortakları olarak bir araya gelmesiyle, bu adetlerini iş yerine de taşımaya karar vermişler. Evlerinin içinde ayakkabı kullanmayan bu üçlü, 2012’de Palo Alto’da evin dışında bir yerde bir araya geldiklerinde de durumu değiştirmediler. Zaman içinde, şirket ilk ofisine taşındığında ise bütün ekip bu fikri sevmiş ve, sürdürmeyi tercih etmişler.

Kuruculardan Josh, The New York Times’a yaptığı konuşmada “Şirketlerin soğuk ve steril olmaları olasıdır,” diyor, “Biz, şirketimizin gerçekten rahat olmasını istiyoruz. Bir şekilde, insanlar, ayakkabıları yokken daha rahat hissedip kendilerini daha kolay ortaya koyabiliyorlar.”

Her sabah iş yerine girerken ayakkabılarını çıkaran 600 çalışan içeride gezinirken havalı çorapları ile beğeni toplayabiliyor. Ayrıca ziyaretçilerden kurala uymaları isteniyor; ayakları üşümesin diye terlikler, spa sandaletleri ve hatta Gusto markalı çoraplarla karşılanıyorlar. Bu sıcak uygulama ofisteki herkesin biraz daha evde gibi hissetmesine yardımcı oluyor.

Aslına bakarsanız, bu “marjinal” geleneği kendinize uyarlamak veya benzer başka şeyler yapmak pek de zor değil. örneğin çalışanlarınızın evcil hayvanlarını iş yerine getirmesine izin verebilirsiniz. Asıl dikkat etmek gereken, insanların çalışırken rahat edebilmesi. Fikrinizi ekibinizle tartışın, kısa bir deneme süresi ile başlayın, geri bildirim toplayın ve ardından bunu kalıcı hale getirmek isteyip istemediğinize karar verin.

Hafta sonu teşekkürü

En iyi denebilecek geleneklerden bazıları inanılmaz derecede basit ve aynı zamanda ilham verici bir samimiyet içeriyor. CultureIQ isimli bir yazılım şirketi de böyle bir uygulama tercih etmiş. Bu şirket, başka işletmelerin kültürlerini inşa etmelerine ve güçlendirmelerine yardımcı olan bir yazılım şirketi.

Burada, her hafta, bütün çalışanların katıldığı bir el sıkışma ve teşekkür merasimi ile sonlandırılıyor. Böylece ortaya koydukları iş için herkes hak ettiği teşekkürü almış oluyor.

Geleneğin doğuşu, bir öğle yemeğinin sonuna rastlamış. Şirketin kurucusu, çalışanlara gösterilmesi gereken saygının dışa vurumu olarak ortaya çıktığını söylüyor. Bugün bir gelenek halini aldı, herkes birbiriyle el sıkışır ve karşısındakine teşekkür ediyormuş.

Değer gördüklerini hissetmeleri için çalışanlarınıza gösterdikleri çabadan ötürü teşekkür etmek her zaman önemlidir. Onları birbirlerine teşekkür etmeye teşvik etmekse, güçlü bir takım ruhu oluşturmak ve saygın bir ortam yaratmanızı sağlar.

Teknoloji şirketleri soğuk işletmeler olarak görülebilir. Ancak eski moda alışkanlıkların ve geleneklerin, doğru şekilde uygulandığında bazen teknolojiden daha etkili olabileceğini görebilirsiniz.

Mesai saati sörfü

Outdoor giyim markası Patagonia, Kaliforniya merkez ofisindeki çalışanlarını çalışma saatlerinde sörf yapmaya davet ediyor;Hava durumu raporları ve havlular bile şirket tarafından veriliyor.

Kurucu Yvon Chouinard’in anılarını yayımlamasının ardından, akıllarda “Müsaadenizle, çalışanlarım sörf yapacak!” şeklinde yer eden bu uygulama; çalışanları yalnızca sörf yapmakla sınırlandırmıyor. Bu sporla ilgilenmeyenler için bisiklet sürmek, kaya tırmanışı yapmak veya dışarıda herhangi bir etkinliğe katılmak gibi seçenekler de mevcut. Amaç, çalışanların enerji depolamasını ve ofise yenilenmiş bir vaziyette dönmesini sağlamak.

Bu gelenek, aynı zamanda çalışanların markaya bağlılıklarını arttırır. Çalışanlar, bu uygulama kapsamında dışarda geçirdikleri her an adeta Patagonya’nın ürünlerini test ederler, her sörf molasından sonra kurulanmak için üzerinde markanın amblemi bulunan havluları kullanırlar. Ürünleri ilk elden tecrübe ettikten sonra çalışanlar, marka ve değerleri için gerçek birer destekçi olabilirler.

Sizin hemen yanı başınızda bir sahil olmayabilir ancak çalışanlarınızı düzenli olarak yürüyüşe çıkarmak gibi basit uygulamaların bile fark yaratabileceğini göz ardı etmeyin.

İnstagram yıldızı çalışanlar

Bazı gelenekler, çalışanların alışkanlıklarından da doğabilir. Southwest Airlines markanın yenilenmesi için büyük çaba sarf etmiş. Bundan sonra, çalışanlar, markanın yeni simgesini gerçekten benimsemişler.

Çok geçmeden, Southwest Airlines pilotları, uçağa binerken kapının yanındaki kalbe dokunmaya başladı. Takımın diğer üyelerinin de kendi ritüelleri vardı: uçağın gövdesinde bulunan bir kalple selfie çekip sosyal medyada paylaşmak. Böylece çalışanlar benzersiz birer marka elçisine dönüşmüştü.

Geleneklerin sosyal medyada paylaşılabilir olması kültürünüzü adayların da görmesini sağlar. Takımınızın renkli çalışma masaları varsa veya ofisteki ilginç bir eşya ile poz vermeyi seviyorlarsa, bu fotoğrafları paylaşmaya teşvik edin.

Ayrıca, ofis gelenekleriniz ve kültürünüz hakkında bir blog yazısı yazmalarını isteyebilirsiniz. Belki de bir gün boyunca şirketin sosyal medya hesapları sesi olmaları da çalışan markasını güçlendiren bir uygulama olabilir.

Mesai saatleri içinde bir miktar kestirme kuralı

Yorgun olan, olmayan herke iş yerinde birazcık kestirebilmeyi hayal etmiştir. Amerisleep’te bu hayal gerçek oluyor. Şirket, gün içindeki küçük şekerlemelerin gücüne yürekten inanıyor hatta endüstrinin çeşitli kollarında, mesai saatleri içindeki uyku alışkanlıkları hakkında kendi araştırmalarını yürütüyor. Savundukları ile örtüşen uygulamaları şaşırtıcı değil.

Yöneticileri: “Biraz kestirmek, kurum kültürümüzün önemli bir parçası. Gördüm ki iyi bir şekerleme, çalışanlarımın daha çalışkan, daha yaratıcı ve daha mutlu uyanmasını sağlıyor” diyor.

Google’daki uyku kozaları

İş yerinde biraz uyumak, çalışanların enerji depolamasını sağlar ve sizin onların iyiliğini düşündüğünüzü gösterir. Zappos ve Google gibi şirketler, kısa bir uyku çekmek isteyenlere tahsis edilmek üzere sessiz odalar ve uyku kozaları tasarlamış olsa da harcama yapmadan da çalışanların biraz kestirmesine izin vermek mümkün olabilir.

Kullanılmadığı zamanlarda bir konferans salonu işinizi görebilir; daha rahat etmek isterlerse çalışanlarınıza kendi yastık veya battaniyelerini getirebileceklerini söyleyin.

Biz PeopleBox’ta esnek ve uyumlu olabilmeye önem veriyoruz. İşe alımları ve işe alım uzmanlarının işini kolaylaştıran bir yazılımı geliştirirken de esnek, uyumlu ve çevik (agile) metotlarla çalışıyoruz. Zamana uygun, kişisel ihtiyaçlara uyumlu bir şirket olmanın, hem verimi hem çalışan mutluluğunu artıracağına inanıyoruz.

Örneğin, ekibimizin yarısından çoğu müzisyen. İş hayatına ek olarak hobilerine zaman ayırmak isteyen ekip arkadaşlarımız müzisyen kimliklerini ofise taşımakta özgürler :) Bu hem takım çalışmasına, aynı ritmde gitmeye katkı sağlıyor, hem de ofis dışı aktivitelerdeki uyumla birbirimizi daha kolay anlıyoruz. Buna ek olarak ekibin yarısı remote, yani uzaktan çalışıyor. İş hayatında hız, verim ve kaliteyi artıran bir yazılım da, bu değerlerin olduğu ortamda üretiliyor.

Şirket kültürünüzü çalışanlar için daha eğlenceli ve anlamlı hale getirmenin, adayların gözünde ön plana çıkarmanın ve daha akılda kalıcı olmanın birçok küçük ve basit yolu var. Halihazırda şirketinizde yaşayan gelenekleri düşünerek başlayın. İşe yarar adımlar atmak içinse başka denemeler yapmaktan çekinmeyin.

PeopleBox olarak, işe alımları doğru, hızlı ve akılcı çözümlerle gerçekleştirmek isteyenlere dijital çözümler sunuyoruz, işe alım uzmanlarının hayatını kolaylaştırıyoruz. Bunun yanında, PeopleBox Blog yayınında da iş hayatı hakkında, sektörel başlıklarla ve ayrıca “bilmenin faydalı olacağı” konuda yazıları okuyucularımıza sunuyoruz.

Bu yazıyı başkaları da okusun isterseniz, “alkış” butonuna tıklayabilirsiniz, biz de bu alanlarda çeşitli konularla yazılarımızı kendini geliştirmek isteyen okuyucularımıza ulaştırmaya devam ederiz.

Çeşitli yazarların birlikte oluşturduğu PeopleBox Blog’u bu şekilde takip edebilirsiniz.

👆👉https://medium.com/peoplebox-ats

Dilerseniz, istek ve yorumlarınızı, ya da söylemek istedikleriniz varsa yazarlarımız arasına katılmak isterseniz talebinizi de bize iletebilirsiniz. Keyifli çalışmalar:)

--

--

Kristof Kolombus
PeopleBox - Aday Takip Sistemi

Müşteri deneyimi ve İnsan kaynakları alanlarında, ipuçları, güncel fikir ve uygulamalar.