İş Başvurularına Ret Cevabı Verirken İşveren Markanızı Güçlendirmek için 3 Basit Yol

PeopleBox
PeopleBox - Aday Takip Sistemi
4 min readMar 16, 2016

İş başvurusu yığınları arasından aradığınız ideal adaya ulaşmışsanız, geri kalan adaylara söylenecek şey bellidir: aday takip sistemi üzerinden bir iki satırlık mesaj yollanır ve iletişim sonlandırılır. Bir tuşla, dilediğiniz kadar kişiyi reddedebilirsiniz, bu kadar!

Peki gerçekten, burada bitiyor mu?

Bu basmakalıp ve her redde cevap topluca gönderilen e-mailler, her ne kadar hızlı ve pratik olsalar da, işveren markanıza zarar veriyor olabilirler. Başvuran kişinin açısından düşünün: O adayların bir çoğu size ulaşmadan önce mükemmel CV ve niyet mektubunu hazırlamak için saatler harcadı. Sadece insanlık açısından düşününce bile, “Teşekkürler, almayalım”dan biraz daha fazlasını hak etmiyorlar mı? “Durumu kişiselleştirmeye gerek yok, işimiz bu, ne yapalım”, derseniz, belki şu açıdan düşünmek daha net olacaktır: Satış / pazarlama departmanınız, muhtemel müşterilerine bu mesajı gönderir miydi?

Belki de bu yazıdan hareketle, red mesajlarınızı gözden geçirmenin zamanı gelmiştir. Olumsuz bir cevap veriyor olsanız da, doğru yazılmış bir red mesajı, gelecekte olumlu bir iletişim yaratma fırsatı olabilir.

1- Kısa bir cümle de olsa, reddedilişin sebebini paylaşın

Genellikle, reddin birkaç belirli sebebi vardır.

  • Pozisyon doldurulmuştur.
  • Aday, pozisyon için yeterli değildir.
  • Aday, pozisyon için fazla gereğinden fazla niteliklidir.
  • Aday, organizasyonla uyumlu değildir.
  • Başvuruya gerek kalmamıştır, pozisyon kapatılmıştır.

Peki bu sebebi neden red mesajınızda belirtmeyesiniz? Adayın neden tercih edilmediği konusunda açık olun, gerekirse bu konuda fikir verecek bilgileri paylaşın: bu pozisyon için gelen başvuru sayısı gibi.

( Adaylara karşı açık olmanın “İşveren Markası Yönetimi” odaklı aday iletişimi açısından faydalarını Peoplebox Blog’daki diğer yazımızda bulabilirsiniz.)

Basmakalıp maillerden kaçının, derken; iletişimin her adımında özel bir mail yazmanıza gerek yok tabii ki. Bunun yerine, işe alım ekibinizle oturun ve adayların neden kabul edilmediğini belirleyin — yukarıdaki nedenler ile başlayabilirsiniz. Bu sebepler için bir şablon hazırlayın. Adaya, yüksek adetteki başvurular sebebiyle herkes için kişisel bir mail yazamadığınız bilgisini verin. Ardından, olumsuz cevabın, reddin sebebini belirtin. Adaylar bu şeffaflığı takdir edecek ve durumu anlayacaklardır.

2- Daha uygun pozisyonların açılabileceğinden bahsedin.

Bir işe alım uzmanı olarak, gelecek zamanlarda hangi pozisyonların açılabileceğinden haberiniz vardır ve bir aday süzgeci oluşturmanız gerekeceğinden de.. Reddedilen adaylar yeni pozisyona uygun olabileceklerse, başvuru daveti göndermeye ne dersiniz?

Kişinin gelecekte açılacak olan pozisyon için uygun bir aday olduğunu düşünüyorsanız, red mesajınızda bunu bilmesini sağlayın

  • Gelecek aylarda işe alım yapacak departmanları listeleyin.
  • Red mesajınızda “Şimdiki pozisyon için uygun olmasanız bile, gelecekte x,y,z departmanları için başvuru alıyor olacağız, açık pozisyonları takipte kalmanızı tavsiye ederiz.”
  • İleride tekrar başvurması için davet etmek istediğiniz adaylara bu mesajı gönderin.

Şirketinizle çalışmayı gerçekten isteyen adaylar bu mesajınızın değerini bilecek ve geri geleceklerdir.Siz de zamana bağlı çalışmak durumunda bir işe alımcı olarak, güçlü bir işe alım süzgecine doğru bir adım atmış olacaksınız.

(İşe alım süzgeci oluşturmak ve dikkat etmeniz gereken noktalar ile ilgili olarak bu yazımıza göz atabilirsiniz.)

3- Adaylara, gelecek başvurularını iyileştirmek için ne yapabileceklerini söyleyin

Bir çok aday için iş arama süreci, tahammül sınırlarını zorlayan bir iş olabilir. Aylar boyu telefonun çalmasını bekleyenler olduğunu biliyorsunuzdur. (Bazı sektörlerde iyi bir kariyer adımı yıllar alabilir.)

Adaylarınızın gelecek pozisyonlar için tekrar başvurmasını istiyorsanız, onlara biraz yol gösterin:

  • Şirketinize başvuru yapmak için mini bir kılavuz hazırlayın, en iyi uygulamalar ve ipuçlarını paylaşın.
  • Bu kılavuzda, sıkça yapılan hataları ve bazı adayların neden reddedildiğinden bahsedin.

Yardımcı olun, cesaret verin ve ileriye dönük düşünün. Bazen herkesin biraz desteğe ihtiyacı olur. Bir insan şirketinize başvuru yapmak için emek harcamışsa, siz de kariyer adımlarına ufak bir yardımla, onlara karşı saygınızı gösterin.

Peoplebox’ta, aday iletişiminizin en başından sonuna kadar, tamamının kurumsal kimliğinize ve işveren markasına değer katan adımlar olduğunun farkındayız. Bu yüzden, aday iletişimini en üst seviyede tutacak detaylara özen gösteriyoruz. İletişim süreçlerinizde rahatlıkla kullanabileceğiniz, hem özelleştirilebilir, hem hızlı ve pratik, hem de tüm detaylara hakim bir yazılım sunmak için çalışıyoruz.

Tüm bu detayları sizden önce düşünerek işinizi kolaylaştıran bir araç ile çalışmak isterseniz, buraya tıklayıp bir demo talep edebilirsiniz.

PeopleBox olarak, işe alımları doğru, hızlı ve akılcı çözümlerle gerçekleştirmek isteyenlere dijital çözümler sunuyoruz, işe alım uzmanlarının hayatını kolaylaştırıyoruz. Bunun yanında, PeopleBox Blog yayınında da iş hayatı, sektörel başlıklar ve ayrıca “bilmenin faydalı olacağı” yazıları okuyucularımıza sunuyoruz.

Bu yazıyı, bilmek isteyen başka insanlar da okuyabilsin isterseniz, “alkış” butonuna tıklayabilirsiniz, biz de bu alanlarda çeşitli konularla yazılarımızı kendini geliştirmek isteyen okuyucularımıza ulaştırmaya devam ederiz.

Çeşitli yazarların birlikte oluşturduğu PeopleBox Blog’u bu şekilde takip edebilirsiniz.

👆👉https://medium.com/peoplebox-ats

Dilerseniz, istek ve yorumlarınızı, ya da yazarlarımız arasına katılmak isterseniz talebinizi de bize iletebilirsiniz. Keyifli çalışmalar:)

--

--

PeopleBox
PeopleBox - Aday Takip Sistemi

İşe alım süreçlerinin bütünsel, entegre ve kolay yönetimini sağlayan yeni nesil İK yazılımı.