İşe Alım Süzgeciniz Ne Kadar Verimli?

PeopleBox
PeopleBox - Aday Takip Sistemi
3 min readJan 7, 2016

En verimli topraklarda doyarak beslenmiş ve iyi bir kahve olmak için yetiştirilmiş kahve çekirdekleri doğru bir filtrelemeden geçmedikçe herhangi bir kahve çekirdeği olmaktan öteye geçemez. İçinde sakladığı aromalar ve onu diğerlerinden farklı kılan değerler sadece doğru aşamalar ve teknikler ile onu lezzetli bir kahveye dönüştürülebilir.

İdeal adayı ararken (tabiri caizse) ağınızı mümkün olduğunca geniş açmanız ve doğru insanı bulana kadar seçeneklerinizi dikkatlice daraltmanız gerekiyor. İşe alım süreçlerinin eleme temelli olması dolayısıyla bu aşamalar “Recuitment Funnel” (İşe Alım Süzgeci / Hunisi) olarak adlandırılabilir.

Makul bir çerçevede geniş bir kitle ile başlayıp, doğru sorularla eleme yaparak sonuca vardığınız bu süreçte faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir makalenin ışığında, son kararı vermeden önceki birkaç temel adıma bakalım.

Öncelikle, standart aşamalar:

1- Adaylar süzgece giriyor : Aday, bir ilan, referans ya da işe alımcı aracılığı ile açık pozisyon olduğunun farkına varıyor.

2- Aday pozisyona başvuruyor: Adayın konu hakkında bilgi alıp, pozisyon ile ilgilendiği aşama. İşe alım uzmanları da, ihtiyaç duyulan yetenekler doğrultusunda potansiyel adayları arayabilirler.

3- Mülakat zamanı: Toplanan adaylar arasından pozisyon için uygun olmayanları süreçten eleme aşaması.

4- Teklif yapılır: Eleme sonrası listeden en uygun aday seçilir ve teklif düzenlenir.

5- İşe alım gerçekleşir: Teklif kabul edildiğinde ve çalışma şartları üzerinde hemfikir olunduğunda işe alım süreci sonlanmış olur.

Verimli bir işe alım süreci gerçekleştirmek ve olasılıklar içindeki en iyi adayı işe almak için, işe alım süzgeçlerinizin ayrı ayrı başarılı çalışması gerekir.

Peki işe alım süzgecinizin başarısını nasıl ölçebilirsiniz?

50 milyon aday ve 10 milyon başvuru incelenerek yapılan araştırmada, dünya çapındaki işe alımcıların kendi performanslarını ölçmek için kullandıkları ölçütler baz alındı ve sonuçlar analiz edildi. Kendi sonuçlarınızla karşılaştırabilirsiniz.

İşe alım için kullanılabilecek ölçüm çıtaları (Recruiting Benchmarks)

İnternet sitesi ziyaretçisinden başvuruya: %11

Dönüşüm oranınız %11 üzerindeyse doğru yoldasınız. Bu konuda ana noktalar, iyi bir kariyer sitesi ve çekici bir işveren markası yaratmak.
Dönüşüm oranı %11'den düşükse, bu önemli noktalar üzerinde biraz çalışmak gerekiyor demektir.

Görüntülenme Başına Başvuru Sayısı: %59

Rakam %59'dan yüksekse iyi kalitede adaylar yakalıyorsunuz, iş ilan reklamlarıyla adayları kendinize çekmeyi başarıyorsunuz.
%59'un altına düşmek yanlış birşey yaptığınız anlamına gelmiyor. Küçük ölçekli şirketlerde ya da özel bir kitleye yönelik ilanlarda bu oran değişebilir.

Başvuru Başına Mülakat Sayısı: %12
Bu rakam ile pozisyonu açıkladığınızda doğru tip adaylara ulaşıp ulaşamadığınızı görebilirsiniz.
Yüksek sayıda başvuru varken bunların düşük sayıda bir kısmı görüşmeye alınıyorsa, pozisyonu ilan etme yönteminizi tekrar gözden geçirmeyi düşünebilirsiniz.

Mülakattan Teklife Dönüş Oranı: %17
Bu sayı size mülakat aşamasına kadar gelen adayların kalitesi hakkında bilgi verir.

Teklif Kabul Oranı: %89
Siz uygun adayınızı buldunuz, ama o sizin için çalışmak istiyor mu? Mülakat çift yönlü bir süreçtir ve düşük dönüşüm oranları şirketinizi “alıcılara” beğendirmek konusunda sıkıntı yaşandığının işareti olabilir.

Ortalama İşe Alım Süresi: 43 gün

Benzer ölçekte diğer şirketlere göre işe alım “süzgeçlerinizin” ne durumda olduğunu görmek isterseniz, aşağıdaki ölçütleri kullanarak performansınızı değerlendirebilirsiniz.

Kaynaktan sonuca gelene kadar geçen eleme aşamalarını doğru şekilde analiz ederek eksiklikleri fark edebilir ve lezzetli bir sonuca varabilirsiniz. Afiyet olsun!

--

--

PeopleBox
PeopleBox - Aday Takip Sistemi

İşe alım süreçlerinin bütünsel, entegre ve kolay yönetimini sağlayan yeni nesil İK yazılımı.