İşveren Markanızı Güçlendirmek için 7 Küçük Tavsiye

Kristof Kolombus
PeopleBox - Aday Takip Sistemi
4 min readJan 4, 2018

İnsan kaynakları dünyası üyelerinin sıkça duyduğu, gündemde olan bir konu işveren markası. Panellerde, toplantılarda adı sıkça geçse de, uygulaması konusunda kafalarda soru işareti bırakması muhtemel, yeni bir konsept. İşverenlerin, hedeflerindeki en iyi adaylar, “yetenekler” tarafından tercih edilmesini, aynı zamanda çalışanlarının kalitesini yükseltmesi nasıl mümkün olur? Teorik olarak cevabı bulmak zor, o yüzden hayattaki deneyimlerden örnek almak iyi olabilir.

Bugünün sorusu şu: Şirketimin işveren kimliğini nasıl kusursuzlaştırabilirim?

Recruiter.com sitesinde, işveren markası konusunda başarılı deneyimlerin tavsiyeleri toplanmış, buyrun:

1. Adaylara Daima İyi Davranın

Bence işverenlerin şunu iyice anlaması çok önemli; ister sevin ister sevmeyin, başvuran adaylara yaklaşım şekilleri de işveren markasının bir parçasıdır.

İşverenlere, adaylarını işe alım süreci konusunda bilgilendirmelerini öneririm. Reddedilmek herkese zor gelebilir, ama bekletilmeye kimse tahammül edemez!

Chaim Shapiro, Touro College

2. İş Görüşmelerine Gerçek İnsanları Dahil Edin

Bazı işverenler personel alımında o kadar titiz bir tavır takınıyor ki, şirket kültürlerini gözden kaçırıyorlar. Gerçekçi bir iş tanımı ile birlikte, şirket hakkında bilgilendirici video ve diğer öğeleri kullandığınız zaman şirketinizdeki gerçek insanları da işe alım sürecine dahil edin. Asıl amaç, halihazırda şirketinizde çalışan müthiş insanlara benzeyen kişilere ulaşmak. Firmanızda daima bu felsefeyi benimseyin.

John Mauck, WLR Automotive Group, Inc.

3. Sağlam Kariyer Yolları Yaratın

En iyi çalışanın rakibinize değil size katılmasını istiyorsanız, onlara “daha iyi bir iş”ten fazlasını sunmanız gerekiyor. En iyi çalışanlar, becerilerini geliştirebilecekleri eğitim fırsatlarına meraklıdır. Ayrıca potansiyel işverenlerinin, kariyer dosyalarını zenginleştirmek için gereken desteği vereceklerinden emin olmak isterler. Önde gelen şirketler bu fırsatları hızlı kariyer yollarıyla birleştirerek, çalışanlarının daha büyük projelerde yer almaları ve yönetici koltuğuna geçmeleri için onlara ön ayak olurlar.

Taylor Dumouchel, Peak Sales Recruiting

4. Şirket Genelinde İstikrarlı Bir LinkedIn Profili Çizin

Bir çalışan adayı olarak şirket hakkında araştırma yaparken, işe alım müdürünün LinkedIn profiline göz attığınızı düşünün. Gördüğünüz ilk şey de elinde bir içkiyle alkollü içeceklerin olduğu bir barın önünde poz veren birinin resmi.

Gördüğünüz, vodka bardağında masumca servis edilmiş su da olabilir. Fakat yüksek ihtimalle beyniniz işe alım müdürünün bu resmi happy hour’da çektirdiğini düşünecek.

Tamam, bu her zaman kötü bir şey demek değil. Ama sorumuz şu: böylesi bir resim, şirketin kurumsal markasını ne yönde temsil ediyor?

LinkedIn’de istikrarlı bir şirket markası yaratmak için öncelikle yönetici takımınızın profil fotoğraflarını ve özet bilgilerini güncellediğinden emin olun. “Dediğimi yap, yaptığımı yapma.” vecizesiyle yöneticilik yapan liderden daha kötüsü yoktur.

Sonra, kurum içinde bir bildiri yayınlayıp her çalışandan fotoğrafını ve profilini güncellemesini isteyin. Çok küçük bir emeğin karşılığında, çalışan zemininde paha biçilemez bir istikrar sağlamış oluyorsunuz.

Son olarak, şirketinizin LinkedIn sayfasında her hafta veya iki haftada bir içerik yayınlayın. Çalışanlarınızdan kendi profil sayfalarında yalnızca beyaz yaka jargonuyla süslenmiş kimsenin anlamadığı sıkıcı yazıları değil, şirketinize dair ilgi çekici haberleri de paylaşmalarını isteyin.

Ron Nash, Koç Ron Nash

5. Pizzanın zararı olmaz

Bedava pizza sunarak, birbirine sıkıca bağlı öğrenci gruplarına (örn: dijital pazarlama kulüpleri, python geliştirme kulüpleri vb.) etkinlikler sunuyoruz. Bedava pizza dışında hiçbir şey öğrencileri bu kadar bir araya getiremez. Orada onlara konum, planlama özgürlüğü ve yeni çağın çalışma kültürü hakkında bilgi veriyoruz. Etkinliğin sonunda çoğu öğrenci, güncel çalışma şartlarımıza veya mezuniyet sonrası iş imkanlarımıza daha sıcak bakıyor.

Kean Graham, MonetizeMore

6. Kariyer Sayfanızı Pazarlama Aracı Olarak Kullanın

Kariyer sayfamıza bakarsanız her şeyin ne kadar sade ve düzenli olduğunu göreceksiniz. Kariyer sayfalarına bir pazarlama aracı olarak bakılmalıdır. Sayfanıza gelmeleri için büyük bir ağ sallıyorsunuz, sonra insanlara başvuru yapabilmeleri veya iş değiştirmeleri için elle tutulur bilgi veriyorsunuz. Adaylara anlaşılması kolay bir iş arama motoru sunuyoruz ve onları temel değerlerimiz hakkında kısaca bilgilendiriyoruz.

Andre Lavoie, ClearCompany

7. İlginç Bir Çalışan Değer Önermesi (EVP) Hazırlayın

Püf nokta iş ilanlarında, iş tanımlarında, iş verenin iş sayfasında veya internet sitesinde kullanılabilecek ilgi çekici bir çalışan değer önermesi hazırlamak. İlgi çekici bir çalışan değer önermesi, “Neden bu şirket için çalışmak isteyeyim?” sorusunun cevabını verir.

Şirketlerine başvuru yapan adayların sayısını arttırmak için işverenlerimizle çalışırken şirketlerinin kültürü, faydaları (geleneksel ve yenilik anlamında), müşteri tipleri, kuruluşun amacı (artık insanlar kariyerlerini amaç odaklı yürütüyor) vb. konularda bilgi sunmalarını tavsiye ediyoruz.

Bu bilgiler katı ve resmi olmamalı. İletişime açık olmalı. Verilen bilgilerin, şirketin katı ve kuralcı değil, iletişime açık ve çalışmak için hoş bir yer olduğunu hissettirmesi gerekiyor.

Sharon DeLay, BoldlyGO

Uzak ve bulanık değil, net ve yakın bir imaj görünümüne sahip olmanız, her iki tarafın da işini kolaylaştıracaktır.

Sağlıklı işe alımlar dileriz.

--

--

Kristof Kolombus
PeopleBox - Aday Takip Sistemi

Müşteri deneyimi ve İnsan kaynakları alanlarında, ipuçları, güncel fikir ve uygulamalar.