İşveren Markanızı Oluşturma ve İstihdam Sürecinin 5A’sı

Kristof Kolombus
PeopleBox - Aday Takip Sistemi
4 min readJun 26, 2018

İşveren markası nedir, ne değildir ve işveren markası oluşturmak ile ilgili dolu onlarca makalenin söylediği ortak şey şu: İşe alımlar söz konusu olduğunda, hedefiniz doğru adayı etkilemek ise işveren markanıza odaklanmalısınız! Neden bu kadar önemli olduğunu yaşarken görmüş olmalısınız. Özellikle bu konuda bir makaleyi okumaya başlamışken, bu önemin farkında olduğunuz aşikar, ama bu da büyük bir istatistik: Glassdoor’un araştırmasına göre iş arayanların %94’ü markalarını etkin bir şekilde yönetebilen işverenlere (şirketlere) başvurma eğiliminde. Yani işveren markanız, üzerinde düşünmeye oldukça değer bir araç!

Bir diziyi izlenebilir kılan şey, en az hikayesi kadar içindeki karakterler, yani marka kişiliklerdir. O halde, bu konuya biraz da Mad Men sosu ile bakalım:)

Yasal uyarı: Sigara sağlığa zararlıdır; ancak Mad Men ve Don Draper, kişisel ve kurumsal karizma için faydalı olabilir.

Günümüzde aday arama süreci, artık bir iş ilanı yayınlayıp adayların ona yönelmesini beklemek değil. Üstün yetenekli adayları etkilemek için sektörü ve gidişatı iyi okumalı, markanızı çekim gücü olarak kullanmayı öğrenmelisiniz.

Markanız elle tutulur bir şey değildir, başkalarının şirketiniz hakkında ne hissettiği ve onu nasıl gördüğüdür. İşe alım süreci boyunca ve hatta bunun dışında, işveren markanız şirketinizin çalışmak için ne kadar mükemmel bir yer olduğuna odaklanmalıdır (ki bu mevcut çalışanlarınız için de, gelecek muhtemel adaylarınız için de böyle olmalıdır).

İşveren markası da adaylarınız için aynen bu fonksiyonda.

İşe alım ve işveren markası arasındaki bağlantıya önemine dikkat çeken bir yazıdan sizin hayatınızı kolaylaştıracak ipuçlarını derledik; bu bağı nasıl güçlendireceğinize dair işveren markalaşma sürecinin ve istihdamın 5A’sına bakalım:

1- Aday Deneyimi

Konu aday deneyimi olunca, müşterileri ve tanıştığı herkesi etkileyen Don Draper karakterini örnek alabiliriz:)

Binlerce kere bahsettiğimiz üzere:) başarılı bir şekilde planlanmış aday deneyimi markanız için en güçlü kartlardan biridir.

  • Şirketinizin özellikleri, işe alım deneyimi boyunca vurgulanmalıdır.
  • Adaylara müşteriniz gibi davranmanız gerektiğini unutmayın, insanlarla anlaşmaya varmak ve düzenli olarak iletişimde kalmak isteyen bir şirket gibi davranın.
  • Siz bir aday olsaydınız nasıl muamele görmek isteyeceğiniz üzerine ne kadar düşünürseniz aday deneyiminiz de o kadar iyi olacaktır.

Olumsuz bir deneyim, süreci tamamlamadan yarıda bırakanların sayısını da arttıracaktır hatta adayları boş pozisyonlarınıza başvurmaktan tamamen uzaklaştıracaktır. Bu yüzden markanızı güçlendiren ve temsil edebilen bir deneyim sunmaya bakın.

2- Akıllarda Yer Ettiniz mi? İçerik kılıçtan keskindir

Şirketinizi tanınır hale getirmede en etkili araçlardan biri içeriktir.

Şirketiniz dışarıya ne mesaj veriyor, içeriden çıkan sesler ne diyor?
  • Oluşturacağınız içeriğin türü, belirli bir kitleye yönelik olarak hazırlanabilir.
  • İnternet bazlı seminerlerden blog yazılarına kadar, sizinle çalışmasını istediğiniz kimseleri ilgilendirebilecek içerikleri paylaşmaya çalışın. Eğer emin olamıyorsanız, ulaşmak istediğiniz insanların farazi karakterini tasarlayın.
  • Yaratım ve paylaşım sürecinde stratejik davranın — İyi bir içerik, hedefinizin şirketiniz hakkındaki algısını olumlu yönde etkileyebilir.

3- Anlayışınız: Kurum Kültürü

Vermek istediğiniz izlenimi düşünün ve bunun işe alım kanallarınızın tamamına yansıdığından emin olun.

  • İş yeri kültürünüz, markanızın temel anlayışı hakkında bilgi verirken markanız da bu kültürel göstergelerin tanıtımını yapar. Dolayısıyla, sahip olduğunuz kültür, işe alım sürecinizin her aşamasında belirgin olmalıdır.
  • Örneğin videolarla veya çalışanlarınızın da dahil olduğu fotoğraf karelerinden oluşan blog gönderileri ile bu kültürün altını çizebilirsiniz.
  • Emin olamıyorsanız sorular sorun:

— Yansıtmak istediğiniz kültür nasıl?

— Şirketinizin bağlı olduğu etik ilkler nelerdir?

Şirketinizin çalışma biçimini gözlemleyin ve bunu stratejinizle buluşturun.

Kültürü yöneticiler belirler gibi görünse de, aslında, şirketin tarzını yaşatan çalışanlardır.

4- Ağınız: İlişkiler

Dizideki ilişki uzmanı, kişiye göre iletişim kurabilen, soğukkanlı kalabilen (görünebilen) Joan.

Adaylarla nasıl bağlantı kuruyorsunuz? Geleneksel ezberlerden bahsetmiyoruz, bizzat onların şahsına özgü ne yapıyorsunuz?

  • İşveren marka stratejilerinize daha kişisel bir etki getirmek için markanızın kişiliğini de doğru bir şekilde yansıtmanız gerekir.
  • İnternet sitenizde müşterilerinizin veya çalışanlarınızın hikayelerine yer vermek, şirketinizin olumlu yönde etkilediği insanları göstermek için harika bir yoldur.

5- Ara Vermeyin: Süreklilik

(Süreklilik deyince, bu dizideki karakterimiz tabii ki Peggy:) Hedefine doğru yürüyen ve engellere rağmen vazgeçmeyen bir örnek.)
  • İşe alım süreciniz boyunca markanızı güçlendirmek için kullandığınız yöntem ne olursa olsun, sürekliliğini sağlayın.
  • Markanızı takip eden, olumlu fikre sahip bir kitle yaratmak için büyük miktarda zaman harcarsınız ancak bunu yıkmak yalnızca saniyeler sürer.
  • Marka-dışı bir paylaşımda bulunmak sadece ne söylemeye çalıştığınız konusunda kafa karışıklına sebep olur. Bu yüzden işe alım stratejiniz dahilinde, öz marka mesajınızı basit ve öz tutun.

Sonuç

Uzun lafın kısası, işe alımlarda ve işveren markası ilişkilerinde, adayların başvuru konusunda heveslenmeleri için şirketinizin potansiyelini görmeleri gerektiğidir. Bu bağlamda adaylara ne gibi tekliflerle yaklaşmanız gerektiğini gözden geçirin ve onların dikkatini çekmek için kullandığınız yöntemlere bunları da ekleyin!

PeopleBox olarak, işe alımları doğru, hızlı ve akılcı çözümlerle gerçekleştirmek isteyenlere dijital çözümler sunuyoruz, işe alım uzmanlarının hayatını kolaylaştırıyoruz. Bunun yanında, PeopleBox Blog yayınında da iş hayatı, sektörel başlıklar ve ayrıca “bilmenin faydalı olacağı” yazıları okuyucularımıza sunuyoruz.

Bu yazıyı, bilmek isteyen başka insanlar da okuyabilsin isterseniz, “alkış” butonuna tıklayabilirsiniz, biz de bu alanlarda çeşitli konularla yazılarımızı kendini geliştirmek isteyen okuyucularımıza ulaştırmaya devam ederiz.

Çeşitli yazarların birlikte oluşturduğu PeopleBox Blog’u bu şekilde takip edebilirsiniz.

👆👉https://medium.com/peoplebox-ats

Dilerseniz, istek ve yorumlarınızı, ya da yazarlarımız arasına katılmak isterseniz talebinizi de bize iletebilirsiniz. Keyifli çalışmalar:)

--

--

Kristof Kolombus
PeopleBox - Aday Takip Sistemi

Müşteri deneyimi ve İnsan kaynakları alanlarında, ipuçları, güncel fikir ve uygulamalar.