Mutsuz adaylar ve kötü bir mülakat deneyimi için 5 öneri

Kristof Kolombus
PeopleBox - Aday Takip Sistemi
4 min readOct 11, 2019

İşe alım ekibiniz, şirketinizdeki her bir pozisyon için verimli bir işe alım süreci olması için çok çalışıyorken istediğiniz son şey, bu yollar süresince en iyi adaylarınızı kaybetmek olacaktır.

Eğer mülakat deneyimi adayınız için kötü geçmişse, olacak olan tam da budur.

Yeteneklerin %83’ü olumsuz bir görüşme deneyiminin, favori pozisyon veya şirket hakkındaki fikirlerini değiştirebileceğini söylüyor.

Geliştirme yollarını öğrenip hızla uygulayarak daha güçlü bir işe alım süreci kurabilirsiniz. Kötü bir deneyimine neden olan en yaygın sebeplerden bahseden bu yazıdan ilhamla sürecinizi gözden geçirmek isteyebilirsiniz.

Takımınızın adaylara kötü bir deneyim yaşatması için şunları yapması önerilir:

1. Görüşme ekibiniz, lojistik ya da lokasyona dair önemli detayları adaylara iletmemesi

Örneğin, iki farklı adreste şubeniz varsa veya ofisinizde sıkı bir güvenlik protokolü uygulanıyorsa ve siz bu durumlardan daha önce adaya hiç bahsetmediyseniz, bu durum aday için oldukça stresli durumlar yaratabilir, gerilmelerine ve rahatsız olmalarına sebep olur.

Çözüm:

Böyle kötü tecrübeler yaşamamak için her adaya, bilmesi gereken tüm önemli bilgileri içeren bir görüşme öncesi onay e-postası gönderin. Bunu yapmak, adaylarınızın pozisyonun gerektirdiği niteliklere odaklanmasına imkan tanır, böylece doğru adayları bulabilirsiniz.

2. Görüşme ekibinizin, görüşme yapmayı bilmemesi

Tabii ki kimse bu işi nasıl yapacağını bilerek doğmaz. İşe alım/ yetenek kazandırma ekibinizin dışındaki kişiler, etkili bir görüşmenin nasıl yapılacağına veya yasalarda sorulmaması gerektiği belirtilmiş sorulara aşina olmayabilir.

Çözüm:

İşe alım ekibi ve takımınızı geri kalanı arasındaki güçlü iş birliği, bu sorunları hafifletebilir. Yapılmaması gerekenler de dahil olmak üzere, yeteneklerin nasıl değerlendirileceği ve nasıl kullanılacağının gözden geçirilmesi için bir mülakat eğitimi düzenleyin. Ekibinizin geri kalanının da işe alım konusunda uzmanlaşması, herkes için daha iyi bir görüşme deneyimine yol açacaktır.

3. Görüşme ekibinizin, görüşme sürecinin yapılandırılması konusunda yetersiz olması

İyice planlanmamış bir görüşme süreci, her adayın farklı bir deneyim yaşamasına sebep olacaktır, bu da muhtemelen sizin istediğiniz deneyim olmayacaktır.

Örneğin, bazı adaylara verilen iş örneği, geri kalanlara son dakikada verilebilir; bu, işe alım kararını bekleyenleri üzecektir.

Çözüm:

Yine, görüşme sürecinin ve sorulacak soruların yapılandırılması için işe alım ekibinizle iş birliğine gitmek çok önemlidir, böylece doğru adayları yakalayabilirsiniz. Ardından, her adayı sürecin geri kalanı (ne zaman ne olacağı) hakkında bilgilendirin.

4. Görüşme ekibiniz hazırlıksız olması

Görüşmeciler “günlük” işlerine dalıp iş tanımını, görüşme sorularını veya adayların öz geçmişini gözden geçirmeden görüşmelere katılabilirler.

Bu durum , adayların kendilerine değer verilmediğini düşünmesine sebep olabilir; özellikle de görüşmecileri etkilemek üzere hazırlık yapmaya zaman ayırmışlarsa.

Çözüm:

Görüşmeye girecek herkese bir görüşme hazırlıkları kontrol listesi göndererek verimliliği ve iş birliğini güçlendirebilirsiniz. Bu, görüşmedeki herkesin görüşmeye daha iyi hazırlanmak için ne yapabileceklerini anlamalarına yardımcı olacaktır, böylece adaylarınız üzerinde olumlu bir izlenim bırakabilirler.

5. Görüşme ekibinizin, geri bildirimlerin gönderimi konusunda gevşek davranması

Yaptığınız ilk görüşmeden sonra adaylar, sabırsızlıkla bir sonraki adımı beklerler. Dönüş yapılmadan çok zaman geçmesi, onlara umurunuzda olmadıklarını veya onlardan daha iyi birini aradığınızı düşündürür. Ayrıca bu süreçte aday başka bir yerden de teklif alabilir ve sizin yanıtınızı beklememeye karar verebilir. Her iki durumda da adaylarınızı soru işaretleri arasında bırakmak, iyi bir görüşme deneyimini kötü hatıralara dönüştürebilir. Bunun olmasına izin vermeyin.

Çözüm:

Görüşmelerden sonra geri bildirimleri mümkün olduğunca hızlı bir şekilde toplayıp adayla paylaşın, böylece tüm adaylar -süreçte ilerlemelerini planlayın ya da planlamayın- ne durumda olduklarını bilirler.

Son Söz

Yetenek akışınızı oluşturmak için çalıştığınız zaman, işe alım süreci boyunca adayların olumlu ilgisini sürdürebilmelisiniz. Bunu yapmak sürecinize bakıp, adaylarla çeşitli temas noktalarından neyi geliştirmeniz gerektiğini tespit etmenize yardımcı olur. Adaylarla yapacağınız anketler ve görüşmeci geri bildirimleri müthiş bilgi kaynakları olabilir.

İyileştirmeler yapmak niyetindeyseniz daha verimli bir süreç için ürettiğiniz çözümleri nasıl standartlaştırabileceğinizi ve ölçeklendirebileceğinizi de düşünün. Örneğin, görüşmeleri onaylamak için bir e-posta şablonu oluşturabilir ve geri bildirimleri geciktirmemek için aday takip sisteminizden otomatik hatırlatıcılar programlayabilirsiniz.

Ayrıca işe alım ekibinize standart bir görüşme eğitimi, süreç ve hazırlık kontrol listeleri hazırlayabilirsiniz. Bütün bunları yaparken geri bildirimler ışığında, verimliliği ve iş birliğini iyileştirmeye yönelik küçük düzenlemeler de yapabilirsiniz. Böylece, kötü bir aday deneyimi sebebiyle şirketinizden uzaklaşan adayların sayısı giderek azalacaktır.

Olumsuz bir cevap verirken bile mükemmel bir görüşme deneyimi yaşatmak hakkında daha fazla bilgi edinmek için ücretsiz e-kitabımızı indirin:

Bu yazıyı, bilmek isteyen başka insanlar da okuyabilsin isterseniz, “alkış” butonuna tıklayabilirsiniz, biz de bu alanlarda çeşitli konularla yazılarımızı kendini geliştirmek isteyen okuyucularımıza ulaştırmaya devam ederiz.

Çeşitli yazarların birlikte oluşturduğu PeopleBox Blog’u bu şekilde takip edebilirsiniz.

👆👉https://medium.com/peoplebox-ats

Dilerseniz, istek ve yorumlarınızı, ya da yazarlarımız arasına katılmak isterseniz talebinizi de bize iletebilirsiniz. Keyifli çalışmalar:)

--

--

Kristof Kolombus
PeopleBox - Aday Takip Sistemi

Müşteri deneyimi ve İnsan kaynakları alanlarında, ipuçları, güncel fikir ve uygulamalar.