Webrazzi’de Teknolojinin İK’yı nasıl dönüştürdüğünü konuştuk.
PeopleBox olarak, 21 Eylül’de Webrazzi tarafından düzenlenen New HR Summit’te teknolojinin İnsan Kaynakları dünyasını nasıl dönüştürdüğünü konuştuk. İlgili panelde Techcareer.net Managing Partner’ı Okan Ay ve Coensio Head of Marketing’i Kübra Ömüral ile deneyimlerimiz üzerinden keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Buğra Ferah’ın moderatörlüğünde yürütülen panelde teknolojinin insan kaynakları süreçlerinde yarattığı pozitif etkiyi ve bu süreçleri ne derece kolaylaştırdığını masaya yatırdık. Oldukça önemli konulara değinilen panele katılamayanlar için 20 dakika boyunca paylaşılan — ve paylaşılamayan — bazı bilgileri ayrıca burada da aktarmak istedim.
2014 yılında PB’yi ürünleştirmeye karar verdiğimizde Türkiye’de Aday Takip Sistemi yazılımlarının önemli bir pazar olacağını öngörmüştük, bu öngörü sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da önemli bir karşılığı olduğunu kanıtladı. Pazar oldukça büyük yatırım alan bir SAAS koluna evrildi. Yazılım devleri satınalmalarla bu alana girdiler, global SaaS’lar büyüdüler, başka amaçlı ürünlerle iş hayatında aktif olan oyuncular bu amaçla modüller geliştirmeye çalışıyorlar.
Peki Aday Takip Sistemi nedir?
PeopleBox bu kavramı en temelde,
- İşe alım süreçlerini kurumsal hafızaya yazacak,
- Tanımlı süreçleri hatasız ve akıcı şekilde yürütmemize yardımcı olacak,
bir araç olarak tanımlıyor ve süreçteki tüm ihtiyacın takibini sağlıyor.
Bu iki dayanak noktasının üstüne inşa ettiğimiz PeopleBox, operasyonda rolü olan 3 tarafın deneyimini dijitalleştiriyor.
- Aday
- İşe alım profesyoneli
- İş birimi yöneticisi
PeopleBox dijitalleşmeden ne anlıyor?
Burayı somutlaştırmak çok önemli!
İşe alım ekibinin günlük işlerini hayal edelim
İşe alım ekibi, farklı kaynaklardan gelen başvuruları tek bir ortamda konsolide etmeye çalışıyor, adayları farklı platformlara yükleyip, online değerlendirmeleri ilerletiyorlar. Adaylarla görüşmeler için randevulaşıyorlar… teklifler… evrak listeleri…
Bu operasyonu farklı roller, ve coğrafi bölgeler için bir matris yapısına yerleştirin…
Bunlar olurken, kurumsal iletişim “işveren markası” diye bastırıyor; mesajları standartlaştırmaya, aday iletişimini marka iletişimiyle bütünleştirmeye çalışıyor.
İş birimi “Eksik ekip çalışıyoruz. Ne oldu personel talepleri?” diye bastırıyor.
En önemlisi ise, aday en hızlı en doğru şekilde bilgilendirilmek istiyor. Mailler gönderiyor, telefon ediyor, hatta sosyal medyada viral oluyor!
Ekibin iş gücünü, odaklı bir şekilde role doğru aday yerleştirmek için kullanmak yerine, makinalara bırakabileceğimiz rutin işlere harcadığını tespit etmek zor değil. Önümüzdeki yıllarda insanın kristal zekasını kullanabileceği, rutin işleri makinalara bırakacağı bir çalışma dünyası geliyor. İş dünyasında bu tip bir bakış açısıyla hazırlanmış sistemlere ihtiyacımız var.
Bizim önerimiz makinaya bırakılabilecek tüm işi düzgün şekilde tasarlayarak makinaya bırakmak. İnsan beynini ise en önemli amaca, doğru adayı bulmaya yönlendirmek.
Şimdiye kadar içinde bulunduğumuz projelerden çok şey öğrendik. Ekip olarak işe alım dünyasına sunabileceğimiz DİJİTALLEŞME SENARYOLARINDA önemli bir birikim oluşturduk. PeopleBox da böyle bir birikimin istekli ekiplerle buluşturulabileceği oldukça esnek bir yapı sunuyor.
Hazır şablonlar ile trene çok daha ilerde bir noktadan binmek, sadece bu işe büyük kaynak ayıran büyük yapılar için değil, her büyüklükte şirket için mümkün. PeopleBox işe alımda yapılan iyileştirmenin marjinal fayda yarattığı her noktada önemli rol oynayabiliyor.
Panelin yanıt aradığı soru olan “Teknoloji İK’yı Nasıl Dönüştürüyor?” ise katılımcıların ortak fikirleriyle şöyle somutlaştı.
Biz insan kaynaklarında teknolojiyi, insanı kazanmak için kullanıyoruz
Coens.io’dan Kübra hanımın bu konudaki “Dijitalleşmek, eski süreçlerin aynı akışlarını, bu kez bilgisayarla yapmak demek değildir, süreçleri yeni araçlarla yeniden değerlendirmek gerekli” yaklaşımını da destekler nitelikte birkaç PeopleBox örneğinden bahsetmek gerekirse:
- PeopleBox ile yürüttüğümüz ilk genç yetenek programlarından beri, adayların kendi uygun saatlerine göre görüşme randevularını online olarak alabilecekleri süreçler kurguluyoruz. Böylece hem randevulaşma süreci çok hızlanıyor (3–4 haftalık işler 15-20 dakikalara kadar indi) hem de aday kaybı çok çok azalıyor.
- PeopleBox ile kurgulanan değerlendirme merkezi uygulamalarında aday kabulü kağıt listelerden veya xls’lerden yapılmıyor. Adaylar kendilerine gönderilen QR code’lar ile değerlendirme gününe geliyorlar. Tanışma ve yönlendirme çok çok hızla tamamlanıyor.
- Adaylarla yapılan telefon görüşmelerinde dialer entegrasyonları kullanılıyor, binlerce aday çağrı merkezi prosesleriyle aranıp değerlendirilebiliyor.
- Teklif, yerleştirme ve evrak teslim adımları kolayca yürütülerek, tonlarca email trafiğine gerek kalmadan ve hiçbir detay atlanmadan bir yerleştirme süreci planlanabiliyor.
Paneldeki değerli yönlendirmeleri ve organizasyonun başarılı operasyonu için Ahmet Buğra Ferah ve tüm Webrazzi ailesine teşekkür ederiz.