Sigara içmek tatil sayılır mı?

PeopleBox
PeopleBox - Aday Takip Sistemi
4 min readOct 20, 2018

Denizbank’ın çalışanlarının sigara molaları sürelerini hesaplayarak listelemesi haberi dikkat çeken bir konu.

Molaların dakika bazlı hesaplanması Türkiye’de sıklıkla görülen örneklerden sayılamaz. İnsan hakları ihlali konusunda okuduğumuz örnekler, izlediğimiz belgesellerden bu rejimde çalışmanın daha çok 3. dünya ülkelerinde gerçekleştiğini düşünürdük.

Ama bir yandan da sigara içmenin zararlarının bilincinde olan üllkelerin, cezalandırma ile değil ama sigara içmeyen çalışanları teşvik için bazı özel uygulamaları olduğunu da biliyoruz.

Türkiye de bu uygulamaya geçen ülkeler arasında yer aldı.

2018–2023 Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planındaki düzenlemelere göre sigara içmeyen çalışanlara yönelik,

  • Ek 7 gün izin,
  • Her gün mesaiden 30 dakika erken çıkma,
  • Düşük sigorta primi hakkı gibi pozitif ayrımcılık uygulamaları söz konusu.

Eylem planı içinde

  • Hiç kimsenin sigara içmediği işletmeler için vergi indirimi uygulaması,
  • Çocuk ve aile yardımı tutarlarının arttırılması gibi sigarayı bırakmaya teşvik edici düzenlemeler de var.

Konu hakkındaki kaynaklar:

Aynı zamanda, dünya genelinde hassasiyeti güçlenen bir konu bu.

Amerikan Sigara İçmeyenlerin Haklarını Koruma Kurumu’nun sayfasında belirttiği üzere, ikici el dumana (pasif içicilik) maruz kalan çalışanların dumansız bir çalışma alanı talep etmeye hakkı var. Kurum bunun için yardımcı olacağını söylüyor.

İnsan hakları açısından baktığımızda burada iki taraflı bir çelişki var:
Sigara içmeyen çalışanlar, çalışma alanında dumansız bir havada çalışma hakkını isteyebilirler.

Diğer taraftan, sigara içenler de sigara içme özgürlüğüne sahip olmayı talep edebilirler.

Sigara İÇMEYENLERE ceza verileceğini söyleyen bir ilan.

Hatta bazı sektörler için, sigara yasağının olumsuz ekonomik sonuçları olduğu da biliniyor. Devlet kararı ile gelen sigara yasağına iş sahiplerinden tepkili olanlar da mevcut. Türkiye’de bu konu Taksim’deki işletmeleri yoğun olarak etkilemişti, Amerika’nın çeşitli eyaletlerinde ve Avrupa’da da benzer durumların yaşandığını görebiliyoruz.

Yukarıdaki haberlerde incelenen konu, akademik makalede de incelenmiş ve sigara yasaklarının pub ve restoranların geliri üzerinde uzun vadede kalıcı bir etkisi olmadığı sonucuna varılmış.

Sonuç olarak, sigara içen ve içmeyen çalışanlar arasında iş yerinde geçirdikleri zaman ve verimlilik farkı çeşitli şekillerde eşitlenmeye çalışıyor.

İnsanların tercihlerini sağlıklı olandan yana kullanmalarını teşvik eden devlet uygulamalarının sizin iş yerinizde gördüğünüz bir etkisi var mı? Sigara içmek hak mıdır? Sigara içmeyenlere ek destekler hakkında görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Tercihlerinizin size faydalı olduğu günler dileriz.

PeopleBox olarak, işe alımları doğru, hızlı ve akılcı çözümlerle gerçekleştirmek isteyenlere dijital çözümler sunuyoruz, işe alım uzmanlarının hayatını kolaylaştırıyoruz. Bunun yanında, PeopleBox Blog yayınında da iş hayatı, sektörel başlıklar ve ayrıca “bilmenin faydalı olacağı” yazıları okuyucularımıza sunuyoruz.

Bu yazıyı, bilmek isteyen başka insanlar da okuyabilsin isterseniz, “alkış” butonuna tıklayabilirsiniz, biz de bu alanlarda çeşitli konularla yazılarımızı kendini geliştirmek isteyen okuyucularımıza ulaştırmaya devam ederiz.

Çeşitli yazarların birlikte oluşturduğu PeopleBox Blog’u bu şekilde takip edebilirsiniz.

👆👉https://medium.com/peoplebox-ats

Dilerseniz, istek ve yorumlarınızı, ya da yazarlarımız arasına katılmak isterseniz talebinizi de bize iletebilirsiniz. Keyifli çalışmalar:)

--

--

PeopleBox
PeopleBox - Aday Takip Sistemi

İşe alım süreçlerinin bütünsel, entegre ve kolay yönetimini sağlayan yeni nesil İK yazılımı.