C++ önemini kayıp mı etti?

Fatih Aygün
PeopleBox - Aday Takip Sistemi
2 min readDec 14, 2020

Ekşisözlük’te C++ dilinin önemini yitirip yerini Python’a bıraktığına dair bir iddia ortaya atılmış:

Kaynak: https://eksisozluk.com/entry/116342287

Buna pek katılmıyorum. “En çok talep olan programlama dilleri” listelerinin çoğunda Java, JavaScript ve Python’un C++’tan daha yukarıda olduğu doğru. Ama her iş için başka gereçler lazım. Uygulama (mobil, web veya desktop) yazmak için C++ artık buldozerle kumdan kale yapmak gibi. Dolayısıyla uygulama programcıları artık bu iş için daha uygun olan daha yeni dillere yöneliyorlar.

Ama iddianın aksine bu durum C++ bilenlerin değerini düşürmüyor. StackOverflow Jobs’da C++ bilmeyi gerektiren işler ve Python bilmeyi gerektiren işler için önerilen ücretleri karşılaştırdığımızda aradaki fark hemen göze çarpıyor.

Zaten uygulama geliştirme dili olarak C++’a olan talebi yakın zamanda Python değil, yıllar önce Java ve C# düşürdü. Ondan önce de hep ciddi rakipleri vardı (Visual Basic, Delphi, öncesinde Borland Pascal vb.). Ama sistem programlama dili olarak hâlâ rakipsiz. Aslında low level işler için düz C ciddi bir rakip ama genelde ikisini C/C++ diye aynı kutuya koyuyorlar. Onun dışında tek ciddi potansiyel rakip olan Rust’ın kütüphane desteği vb. konularda daha çok yolu var.

Yeni dillerin gerçekten heyecan verici özellikleri var. Ama son on yılda C++ da çok hızlı ilerledi. 2011'den önce en son standart güncellemesi 2003'ten kalmaydı ve Microsoft Visual C++ (MSCV++) o standarttaki çoğu özelliği desteklemiyordu. 2011'de kapsamlı bir güncelleme yaptılar (C++11) ve o zamandan beri her üç senede bir standart güncelleniyor.

O arada MVSC++ ve Gnu C++ derleyicisine (g++) Clang diye bir rakip geldi. Eskiden Windows’da MSVC++, diğer alemlerde GCC kullanılırdı, Clang ikisine de rakip çıktı ve rekabet sayesinde ikisinin de geliştirme hızı epey arttı. Yeni standartları destekleme konusunda birbirleriyle yarışıyorlar. Bu gelişmeler sayesinde C++ on sene öncekinden çok daha modern bir dil hâline geldi.

AI, machine learning ve benzeri konulara gelince: Chris Rock’ın zengin ile varlıklıyı (rich/wealthy) ayırmak için kullandığı bir örnek var: “Shaq is rich, the white man who signs his paycheck is wealthy”. Python’da hazır ML kütüphanelerini kullanan kodlar yazabilirsin ama o kütüphaneleri yine C/C++’la yazıyorlar. Çok yüksek performans gerektiren her şey gibi Python’da yazılmaları da yakın gelecekte olası değil. Kısacası C++’ın bugünkü yeri de sağlam, geleceği de parlak.

--

--

PeopleBox - Aday Takip Sistemi
PeopleBox - Aday Takip Sistemi

Published in PeopleBox - Aday Takip Sistemi

İşe alım sektörü için süreç yönetimi ve aday takip yazılımı PeopleBox, insan kaynakları ve işe alım başlıklarında güncel paylaşımlarla iş hayatınıza renk katar… İyi çalışmalar dileriz :)