Julstämning mäts i antal skumtomtar per 10 kr

Julen — ett undantagstillstånd värt att älska!

Erik Roman
pepparkaksgröt

--

Med julen lite i backspegeln kan jag konstatera att det även detta år blev ett bakande och korvstoppande, ett rumsterande och paketerande och ett vansinnigt uppsving i gamla vanor och traditioner. Köttbullar rullades, skinkor griljerades och litervis av julmust och öldrycker lades på kylning i det redan överfyllda kylskåpet.

Julen är väl en trevlig högtid då man får tid tillsammans, men jag har aldrig varit speciellt såld på julmat och nyårspizza. Det brukar, i stort sätt, vara samma typ av mat som man äter övriga delar av året. Möjligen med lite mer juliga kryddor. Men ändå — same, same…

Men trots att julen var som vanligt, var det något som kändes annorlunda i år. Bara några månader tidigare startade intensiva diskussioner i familjen kring problemet med överkonsumtion, vikten av att äta mindre kött och faran med onyttigheter i kombination med inaktivitet. Våra matvanor har sedan dess förändrats ganska mycket, men när julen kom var det som om allt detta plötsligt upphörde att gälla. Och det var faktiskt ganska gött, även om ingen vågade säga det högt.

Men nu när jul- och nyårshelgen definitivt är över och jag rensar mobilen på högtidens mindre lyckade bilder ser jag tydligt det smått absurda med denna högtid. Det är som om jul och nyår plötsligt blivit ett undantagstillstånd från en ökad medvetenhet kring mat och konsumtion.

Julhelgen kan ses lite som en referenspunkt till övriga delar av året. Ett liv som numera innebär mindre kött, mindre socker, mindre bröd, mindre alkohol och mer aktivitet. Även sättet vi handlar på inför julen följer andra regler och annan etik. Detta blir tydligt när man efter julhelgen betraktar soptunnorna, överfyllda av förpackningar och matrester som slängs för att det inte finns en sportslig chans att äta upp allt innan det börjar gråna eller lukta konstigt. Trots detta måste vi ändå köpa ett höghus av pizza på nyårsdagen(?).

Men kanske är detta inte en utveckling utan snarare en återgång till hur förhållandet mellan jul och vardag såg ut då traditionen uppstod? Att jul- och nyår firas som ett undantagstillstånd från allt det vanliga vardagliga. Och som sådant blir julen och dess traditioner mycket enklare att älska tycker jag. Så tack julen för denna gång, vi ses igen om ett år!

--

--