Apache Superset’e Kısa Bir Bakış

Abdullah Kaya
Pia-Team Tech
Published in
4 min readDec 25, 2021

İş Zekası alanında, yeni bir bakış açışı kazandırması amacıyla Apache Superset e bir göz atalım.

Tanım : Apache Superset, açık kaynaklı ve ücretsiz, petabayt ölçeğinde verileri işleyebilen, veri keşfi ve veri görselleştirme için kullanılabilen bir İş Zekası uygulamasıdır.

Uygulama, Airbnb’de çalışırken Maxime Beauchemin tarafından bir hackathon projesi olarak başladı ve 2017 yılında Apache Incubator programına girdi. Airbnb’ye ek olarak proje, Lyft ve Dropbox dahil olmak üzere diğer önde gelen teknoloji şirketlerinden önemli katkılar gördü. Superset, kuluçka programından mezun oldu ve 2021'de Apache Vakfında üst düzey bir proje haline geldi. (Wikipedia dan ve Preset den faydalanılmıştır.)

Kullanılan Teknolojiler: Uygulamanın backend tarafı Python, frontend tarafı TypeScript ve JavaScript ile geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediliyor. Ancak içerisinde daha bir sürü teknoloji var. Uygulama open-source olduğundan github sayfasından hem kodlarına bakabilir hemde kullanılan teknolojileri inceleyebilirisiniz.

github sayfasından alınmıştır.

Contributors: Halihazırda 703 kişi geliştiriyor bu uygulamayı ve her geçen gün bu sayı artıyor. Yani öyle bir uygulama düşünün ki aynı proje üzerinde 703 kişi çalışıyor. Bu kadar hızlı geliştiğine şaşmamalı. Kodlar open-source olduğundan isterseniz sizde bu projede geliştirici olabilirsiniz. Ancak çok sıkı testlerden geçtiğini belirtmek isterim.

github sayfasından alınmıştır.

Versiyon : Son güncel versiyon numarasını buraya yazmayacağım, çünkü o kadar hızlı versiyon yayınlıyorlar ki yazıyı yayınlayana kadar yeni bir versiyon çıkabilir. :) Ancak bu linkten versiyonları takip edebilirsiniz.

Chart Sayısı : En çok beğendiğim özelliklerinden birisi bu. Şu ana kadar 59 Chart eklendi. Yeni versiyonlarla beraber eklenmeye de devam ediyor. Seçenek çok olunca, insan rapor yapmaya doyamıyor. :)

Swagger : Tabiki var. Bu büyüklükte bir projede Swagger olmaması düşünülemez. Swagger’da ne ola ki, diyenler için buraya bir link bırakıyorum.

Bağlanılabilen Database’ler : Başta Apache nin database leri olmak üzere, en çok bilinen Oracle, SQL Server, Mysql, PostgreSQL, Sap HANA, IBM Db2, SQLite ve birçok database e bağlanılabiliyor. Ancak MongoDB ve Cassandra ya direk bağlanamaması eksi yönlerinden. Bağlanılabilen database lerin tamamını ve ne şekilde bağlanabileceğinizi buradan görebilirsiniz.

Diğer Uygulamalar ile Kıyaslanması : Başka uygulama isimlerini burada zikretmeyeceğim. Ancak sadece bu araştırmayı yapmak bile kalabalık ve tecrübeli bir ekiple birlikte haftalarımızı aldı. 17 farklı tool içerisinden birinci geldiğini söylemek isterim.

Loglama Yapısı : Default olarak gelen bu özellik gerçekten muhteşem. Kullanıcıların girdiği her ekran, bastığı her buton loglanıyor. Ve admin paneline sunuluyor.

Halihazırda Kullanan Şirketler : Airbnb, American Express, Lyft, Nielsen, Rakuten Viki, Twitter, Udemy, GfK Data Lab, Yahoo! ve birçok şirket bu uygulamayı kullanıyor. Türkiye’de de Superset bilen İş Zekası uzmanı arayan şirketlerle sıklıkla karşılaşıyoruz.

Kurulum : Burada sizi 2 farklı kurulum yerine yönlendireceğim. İstediğinizi seçebilirsiniz. Ayrıca bu kurulumlar neticesinde size pratik yapabilmeniz için, örnek bir database, örnet dataset ler, örnek chart lar ve dashboard lar uygulamanın içerisinde hazır bir şekilde geliyor.

  • Github üzerinden kurulum. Detaylar burada.
$ git clone https://github.com/apache/superset.git
$ cd superset
$ docker-compose -f docker-compose-non-dev.yml up
  • Dockerhub üzerinden kurulum. Detaylar burada.
$ docker run -d -p 8080:8088 --name superset apache/superset
$ docker exec -it superset superset fab create-admin \
--username admin \
--firstname Superset \
--lastname Admin \
--email admin@superset.com \
--password admin
$ docker exec -it superset superset db upgrade
$ docker exec -it superset superset load_examples

Kurulum tamamlandı. Artık bu linkten giriş yapmaya hazırsınız. http://localhost:8080/login/

Preset : Superset den bahsedip preset.io dan bahsetmemek olmaz. Öncelikle çok faydalı Youtube kanalı için teşekkürler. Temelde Apache Superset in cloud hali. Kuruluma gerek yok, güncellemeye gerek yok, server a gerek yok. Direk database inizi bağlayıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Üstelik şirketiniz için açacağınız bir hesapla 5 kullanıcıya kadar ücretsiz. İstediğiniz kadar chart ve dashboard yapabilirsiniz.

Son olarak faydalı olabileceğini düşündüğüm linkleri aşağıya bırakıyorum. Sağlıcakla kalın…

--

--