Afet Dönemlerinde Sivil Güç

Selinay Yüksel
pikanajans
Published in
2 min readApr 20, 2023

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem, bir kez daha afetlerin topluluklar üzerinde nasıl yıkıcı bir etkiye sahip olabileceğini gösterdi. Aynı zamanda afetlerde sivil toplumun ve dayanışma gruplarının, afetlerden etkilenenlere gerekli yardım ve desteği sağlama konusundaki gelişkin kasının da ne kadar hızlı çalıştığı gözler önündeydi.

Afetler bugüne kadar dünya çapındaki bütün topluluklar için bir tehdit oluşturdu ve oluşturmaya da devam edecek. Sivil toplumun afetlere müdahalede ve afet sonrası kurulan yaşamda oynayabileceği kritik rolü kabul etmek, gelecekte yaşanabilecek olası krizlerle başa çıkmak ve dayanıklı toplumlar oluşturmanın ilk adımı olabilir.

Hem doğal hem de insan eliyle gerçekleştirilen afetlerin sonucunda, topluluklar afetlerin yıkıcı etkisiyle savunmasız ve desteğe muhtaç bir hale gelebiliyor. Sivil toplum, bu gibi durumlarda sahada ihtiyaç analizi yapmak, acil destekleri sağlamak, acil müdahale çalışmalarını organize etmek, yaşananların bir daha yaşanmaması adına politika değişikliklerini savunmak, uzun vadeli iyileştirme planları yapmak ve bütün paydaşları sürece dahil etmek, toplulukların yeniden inşa çalışmalarını desteklemek için hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçme yetisine sahip.

Peki sivil toplum kuruluşları afet dönemlerinde nasıl bir rol üstlenebilir?

  1. Acil müdahale: Sivil toplum kuruluşları gıda, barınma, tıbbi yardım ve arama kurtarma çalışmaları gibi acil yardım hizmetleri sağlayabilir.
  2. Organizasyon: Sivil toplum kuruluşları, devlet kurumları, küresel yardım kuruluşların ve bireysel gruplar gibi farklı kitlelerin müdahale çabalarını organize etmeye yardımcı olabilir.
  3. Savunuculuk: Sivil toplum kuruluşları, afete hazırlık ve müdahaleyi iyileştirmek, afetlerin öncesi ve sonrasında herkesin haklarından tam anlamıyla yararlanması için politika değişikliklerini savunabilir.
  4. Uzun vadeli iyileşme ve yeniden yapılanma: Sivil toplum kuruluşları, evlerin, yaşam alanlarının ve kentin yeniden inşasında, eğitim ve istihdam konularında psikososyal desteğin sağlanmasında, uzun vadeli iyileştirme ve yeniden inşa etme çalışmalarında destek sağlayabilir.
  5. Topluluk katılımı: Sivil toplum kuruluşları, afet mağduru olan ya da olmayan ama sürece katkı sunmak isteyen gönüllüleri bir araya getirebilir.

Siz de bu alanda/yönde çalışan sivil toplum kuruluşlarının düzenli destekçisi olabilirsiniz.

--

--