Dijital Dünyada STK’lar İçin Güvenlik Adımları

Selinay Yüksel
pikanajans
Published in
2 min readOct 5, 2023

Günümüzde dijitalleşme hızla ilerliyor ve hayatımızın neredeyse her alanını etkiliyor. Bu dijitalleşmenin yol açtığı dönüşüm, kullanıcılara birçok fırsat sunarken aynı zamanda önemli güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Bu noktada dijital güvenlik, bireyler için olduğu kadar sivil toplum kuruluşları (STK) için de önemli bir konu.

Sivil toplum kuruluşları, bağışlar, kişisel veriler ve hassas bilgiler gibi değerli varlıkları işleyerek dijital ortamda saklamayı tercih edebilir. Bu nedenle, dijitalleşme sürecinde aktif bir şekilde yer alan STK’lar, dijital güvenlik konusunda önemli adımlar atmalı.

Güçlü şifre politikaları benimsemek

Sivil toplum kuruluşlarında bu tarz verileri işleyenler, başta olmak üzere tüm çalışanlar güçlü şifreler kullanmalı. Güçlü şifreler, çeşitli karakterler, sayılar ve büyük ve küçük harflerin kombinasyonundan oluşur. Fakat sadece güçlü şifreler yeterli değil. Bu şifreler, örneğin 6 ay gibi, belirli sürelerde, düzenli olarak değiştirilmeli.

İki faktörlü kimlik doğrulama

İki faktörlü kimlik doğrulama, dijital güvenliği artıran etkili bir önlem. Bu doğrulamayı aktif hale getirmek için STK’daki yetkili kişi dijital dünyada varlık gösterdikleri dijital platformlarda “Hesap Ayarları” veya “Güvenlik” seçenekleri bölümünden telefon numarasını eklemeli. Sonrasında her oturum açma denemesinde sistem bir doğrulama yöntemi oluşturacak. Bu bir SMS olabilir, tanımladığınız telefonunuza gönderilen bir bildirim ya da başka bir yöntem olabilir.

Böylece hem yetkisi olmayan kişiler hesaba erişemeyecek hem de olası bir veri kaybı önlenecek.

Güvenlik yazılımları

STK’lar için güvenlik yazılımları, dijital varlıklarını ve sistemlerini korumak adına önemli bir savunma hattı oluşturur. Bu yazılımlar, antivirüs programları, güvenlik yazılımları ve zararlı yazılımların algılanması için diğer güvenlik araçlarını içerir.

STK’lar, TechSoup gibi kaynaklardan virüs programlarını daha düşük bir bütçe ile edinebilir. Bu, sınırlı kaynaklara sahip olan kurumların bile etkili bir şekilde dijital güvenliklerini artırabilecekleri anlamına gelir.

Veri yedekleme ve kurtarma planları

Veri yedekleme, STK’ların önemli verilerini başka bir depolama ortamına kopyalayarak saklamasını kapsar. Bu sayede, olası bir veri kaybı durumunda STK’lar yedeklenen verilerini kullanabilir.

Yedeklemeye ek olarak, STK’lar, verilerin kaybolması veya çalınması durumunda uygulanacak acil durum planına sahip olmalı. Önceden yapılmış bu planlar sayesinde verileri hızlı bir şekilde sisteme geri yüklenebilir ve STK’lar iş akışında sürekliliği sağlayabilir.

Ekibi Güçlendirmek

Kurum içi dijital güvenlik bilinci artırmak ve siber tehditlere karşı koruma sağlamak adına, ilgili ekip alanından uzman kişilerden eğitim alabilir.

İş birliği ve danışmanlık

STK’lar, güvenlik konusunda sivil toplum kuruluşlarına uzmanlık sağlayan kuruluşlarla ortaklık kurmayı ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmayı deneyebilir. Bu şekilde, STK’lar daha güçlü bir güvenlik altyapısı oluşturarak siber saldırılara karşı daha etkili bir korumaya sahip olabilir.

Bu birkaç temel adım, dijital dünyada varlık gösteren STK’ların önemli verilerini ve dijital varlıklarını korumayı, siber saldırılara karşı dirençli olmayı ve STK’ların misyonlarını kesintisiz bir şekilde sürdürebilmeleri için büyük önem taşıyor.

Tüm STK’lar, güvenli dijital ortamlar oluşturarak hem faaliyetlerini sürdürebilir hem de kurumlarının arşivlerinin devamlılığını sağlayabilir.

--

--