Kadın Tarihinde 100 Yıl ve Dergi Kapakları

Nazlı Sönmez
pikanajans
Published in
5 min readMar 7, 2017

“Herstory” kelimesinin anlamı feminist bakış açısıyla yazılan tarihtir. “History”’yi rafa kaldırır ve başındaki “his”e karşı “her” gelir. Kadının dünya üzerindeki yeri ile ilgili konuşacak konu dünyanın varoluşundan beri hiç bitmedi. Bazen fazla düşünmek hiç düşünmemekle aynıdır ya, bu konuda biraz ona benzemeye başladı. Ama yaşanan her şey bu konunun üzerinde düşünmeye mecbur bırakıyor. 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü için 100 yıllık tarihle, en çok okunan dergi kapaklarıyla haşır neşir olduk. Bu kapaklara giderken karşımıza sadece kadın hikayeleri değil, yıllar içinde değişen fotoğrafçılık, bakış açısı, ilginin değişmesi gibi konuları da fazla emek harcamanıza gerek kalmadan görebileceksiniz.

Süfrajet, The Suffragist Gazetesi, 1919

İngiltere’de kadınların oy kullanma hakkı resmen 1920’de onaylandı ama onaylanacağına dair işaretler 1919 yılında kendini göstermeye başlamıştı. Bu yüzden The Suffragist Gazetesi, birbirine sarılan iki kadın görseli ile birlikte “Nihayet!” başlığı atmayı seçti.

Eleanor Roosevelt, Time, 1934

Eleanor Roosevelt, Time Dergisi’nin kapağında kendine yer bulduğunda 1 yıldır first lady konumundaydı. İnsan hakları ve politik konularda oldukça aktif olan Eleanor Roosevelt, insan hakları için mücadelesini asla bırakmadı.

Kadın Pilot, Life, 1943

Time, kadın pilotlar için bir çalışma yaptığı sıralarda henüz kadınlar askeri statüye sahip değillerdi. Hatta 1970 yılına kadar da bu statüyü elde edemediler. Düşünsenize savaş pilotusunuz ve askeri statüde değerlendirilmiyorsunuz. Bu iş içinden çıkılır gibi değil!

Marilyn Monroe, Playboy, 1953

Playboy dergisi ilk sayısında kariyerinin zirvesindeki Marilyn Monroe’yu kapak olarak seçti. Sanatçının yepyeni şarkıları da tam olarak bu döneme denk geliyor. “Gentlemen Prefer Blondes”* ve “How To Marry A Millionaire”*

*Centilmenler sarışınları tercih eder.

*Bir milyonerle nasıl evlenilir?

Naomi Sims, Life, 1969

Life Dergisi’nin kapağındaki ilk siyah kadın Naomi Sims’tir. Kapak tek başına “fotoğraftaki 7 hatayı bul” oyununa benziyor. “Black models take center stage” (siyah modeller öne çıkıyor) başlığı rekabetin ve ayrımcılığın dibi. Naomi Sims kariyerini her zaman yükselişlerle doldurdu ve modellik sonrasında başarılı bir iş kadını haline geldi.

Shirley Chisholm, Ebony, 1969

Shirley Chisholm, hem kongreye giren ilk siyah kadın hem de başkanlık için yarışa katılan ilk kadın olmayı başardı. Michelle ve Barack Obama ile arasındaki yıl farkı düşünüldüğünde bir kadın olarak dönem içinde yaşadığı zorluklar da gözünüzün önüne gelebilir.

Women In Revolt, Newsweek, 1970

Newsweek dergisi bu kapak ile raflarda yerini aldığı sırada, dergide çalışan 46 kadının hepsi avukatlarla hararetli bir görüşme içerisindeydi. 46 kadın, Newsweek’i cinsiyet ayrımı yüzünden aynı gün dava ettiler. Derginin iş dağılımı konusunda cinsiyet ayrımı yaptığını anlatan kadınların hikayesi, Newsweek’te yazar olarak çalıştırılan tek kadın olan Lynn Povich’in “Good Girls Revolt” adlı kitabında anlatılıyor. İşte size 1970 yılında iki yüzlülük.

Germaine Greer, Life, 1971

Germaine Greer Avustralyalı bir feminist olarak tanınıyor. Life kapağındaki bu fotoğraf ne kadar mükemmel görünürse görünsün, yanında yazanlar bugün akıl almaz olarak kabul ediliyor: “Erkeklerin bile sevdiği feminist.”

Wonder Woman, Ms. Magazine, 1972

1972 baharında basılan Ms. Magazine büyük çapta bir başarı yakaladı. İlk resmi basımı birkaç gün içinde tükenen Ms. Magazine’in kapağı da derginin en ikonik kapaklarından biri olarak tarihe geçti. “Başkanlık için Wonder Women” başlığı taşıyan kapakta yukarıdaki küçük nota dikkat etmelisiniz: “Yeni Feminist: Simone De Beauvoir”

Sally Ride, Newsweek, 1983

Sally Ride, uzaya giden ilk Amerikalı kadın oldu ve kendini Newsweek kapağında buldu. Fakat hikâyenin arka tarafı daha da keyifli! Ölümünden sonra Sally Ride’ın 27 yıldır kadın bilim yazarı Tam O’Shaughnessy ile ilişki yaşadığı öğrenildi. Bu Sally’yi uzaya giden ilk LGBTİ yapıyor.

Demi Moore, Vanity Fair, 1991

Bu kapağın üzerinden hem 20 yıl geçti hem de Beyonce hamile haliyle müthiş bir performans sergiledi ama yine de Demi Moore’un bu fotoğrafı en ikonik karelerden biri olarak kaldı. Bu fotoğrafta Annie Leibovitz’e poz verirken ikinci kızına yedi aylık hamile.

Anita Hill, People, 1991

Ünlü yargıç Clerence Thomas tarafından taciz edilen Anita Hill, başından geçenleri herkese anlatarak birçok kadının da sesi olmayı başardı. Aynı yargıç tarafından taciz edilen diğer kadınlar için bir güç kaynağı oldu ve People dergisi kapağına taşındı.

Selena Quintanilla-Pérez, Texas Monthly, 1995

1995 yılında Tejano’lu süperstar Selena Quintanilla-Perez vurularak öldürüldü. Texas Monthly, süperstarı kapağına taşıyarak Teksas’taki silah şiddetine dikkat çekti.

Ellen DeGeneres, Time Magazine, 1997

Ellen DeGeneres geçtiğimiz günlerde Barack Obama’dan bir özgürlük madalyası aldı. Bunun nedeni 1997 yılında duyduğu tüm kaygılara rağmen eşcinsel olduğunu duyurmasıydı. 1997 yılında bu sansasyonel haberle birlikte Time’ın kapağında kendine yer buldu.

Laverne Cox, Time Magazine, 2014

Bir trans aktivist ve aktris olan Laverne Cox, 2014’te bu harika duruşuyla Time’ın kapağındaydı. Hem de şu yazıyla: “Amerika’nın sıradaki sivil hak savunucusu.”

Ghostbusters Film Oyuncuları, Entertainment Weekly, 2016

Nedense tüm dünya ikonik Ghostbusters filminde kadın oyuncuların yer alacağını öğrendiği zaman oldukça büyük bir sarsıntı geçirdi. Kahramanlarının birkaç kadın tarafından canlandırılmasını istemediler. Oyunculardan Melissa McCharty bu konuya şöyle cevap verdi: “Gerçekten mi ya?”

Bill Cosby Tarafından Taciz Edilen Kadınlar, New York Magazine, 2016

30 kadın Amerikalı komedyen Bill Cosby’yi tacizle suçladı. New York Magazine’in bu kapağı tacize uğrayan kadın sayısının aslında daha çok olduğunun mesajını veriyor. İnceden de sessiz kalanlara çağrı yapıyor.

Avery Jackson, National Geographic, 2017

Fotoğrafta; “Bir kız olmanın en iyi tarafı artık erkek gibi davramak zorunda olmamam.” sözüyle birlikte Avery Jackson’ı görüyoruz. 9 yaşındaki trans çocuk, Nat Geo’nun “Cinsiyet Devrimi” konulu sayısının kapağında kendine yer buldu. Ayrıca aynı sayı Türkiye’de sansüre yenik düştü ve aşağıdaki kapakla çıktı.

--

--