Sivil Toplum İletişiminde Hikaye Anlatıcılığı
Doğduğumuz andan itibaren bakım verenlerimizin bize anlattığı hikayeleri dinlemeye başlıyoruz. Yaşımız büyüdükçe kitaplarda, filmlerde ve televizyon programlarında hikayelerle karşılaştığımız gibi yeri geliyor roller değişiyor ve biz de hikaye anlatıcısı olabiliyoruz.
Dolayısıyla hikayelerin her zaman insan hayatının bir parçası olduğunu ve hikayeler olmadan hayatın anlam dolu bir deneyimden yoksun kalacağını söyleyebiliriz.
Hikaye Anlatımı Nedir?
Hikayeler, soyut veya karmaşık kavramları somut örneklerle açıklar; kişiler arasında duygusal bağlar kurar, bilgi aktarır ve insanların birbirini anlamasını sağlar. Böyle bir çerçevede, hikaye anlatımı “şeyler” arasında bir bağlantı kurmakla/kurabilmekle ilgilidir. İnsanları bir araya getirebilen, dünyayı farklı bakış açılarından görmeye olanak tanıyan, ortak bir deneyim yaratan hikayeler, toplumsal sınırları aşarak etkili bir iletişim aracı haline gelebilir.
Bireyler, kişisel hikayelerini paylaşarak, başkalarının karşılaştığı deneyimleri ve zorlukları daha iyi anlayabilir, bu da daha fazla empati ve anlayış sağlar.
Sivil Toplum Hikayeciliği
Hikaye anlatımı aynı zamanda, sivil toplum iletişiminde değişime ilham veren, insanları duygusal olarak birbirine bağlayan ve bir topluluk duygusu yaratan güçlü bir araç olarak karşımıza çıkar.
Her sivil toplum kuruluşu kendine dert edindiği ve farkındalık yaratmak istediği çalışma alanını, hikaye anlatıcılığı sayesinde bireyleri harekete geçirecek şekilde anlatabilir. Böylece, erişilebilir ve ilişkilendirilebilir kıldığı alanını, sosyal değişim için etkili bir araç haline getirebilir. Bünyesine katmak istediği destekçi, gönüllü ve aktivistlerin de özdeşlik kurmasına alan açar.
Sosyal Değişim Yaratmak İçin Hikayeleri Kullanmak Ne Sağlar?
● Sivil toplum iletişiminde, hikaye anlatımı çeşitli mesajları iletmek için kullanılabilir. Bu mesaj, sosyal konular hakkında farkındalık yaratmak, toplumu STK’ların ve diğer kuruluşların çalışmaları hakkında bilgilendirmek, insanları harekete geçirici eyleme çağrılar ile çeşitli faaliyetlere dahil etmek ve insanlara ilham vermek üzere kurgulanabilir.
● Hikaye anlatımı, kurgulanan mesaj ile duygusal bir bağlantı yaratmanın yanı sıra bilgileri hem ilgi çekici hem de akılda kalıcı bir şekilde iletmek için de kullanılabilir. Çünkü bağlantı kurularak oluşturulan hikayeler, karmaşık fikirleri ve sorunları aktarmada oldukça etkilidir. Bu özelliği ile karmaşık sorunları kolaylaştırarak STK’nın hedef kitlesi ile iletişimini güçlendirebilir.
● Sivil toplum kuruluşları iletişimlerine çeşitli hedef kitleleri dahil etmek istediğinde hikaye anlatıcılığından faydalanabilir. Topluluk duygusu oluşturmada etkili olan hikayeler, insanlar arasında bağlantı kurmayı kolaylaştırarak, bu insanların ortak bir hedef için birlikte çalışmasına zemin oluşturabilir.
Sonuç olarak, sivil toplum iletişiminde hikaye anlatıcılığının, sosyal değişime ilham verme, bir topluluk duygusu yaratma ve farklı hedef kitleleri aynı konu etrafında umut temelli iletişim kullanarak bir araya getirme gibi güçlü rolleri vardır.
Tüm bu rollerin farkında olan sivil toplum kuruluşları, hikaye anlatımının gücünden yararlanarak, hedef kitlelerini harekete geçirerek olumlu ve sosyal değişime yol açan ikna edici mesajlar kurgulayabilir.