Sivil toplum iletişiminde de mizaha yer var!

Berin Dönmez
pikanajans
Published in
4 min readJun 21, 2023

Sivil toplum iletişimi, temel haklardan yararlanmak, doğal alanları korumak, sokak hayvanlarına yardım etmek, ifade özgürlüğünü korumak, ihtiyaç sahiplerine gıda desteği sağlamak, doğal afetler sonrasında yardım için gerekli koşulları yaratmak gibi ciddiyet gerektiren konular üzerine kurulduğu için mizah çoğunlukla tercih edilen bir iletişim yöntemi olamıyor.

Ancak konuların ciddiyeti, mizahın yine de sivil toplum kuruluşunuz için güçlü bir araç olabileceği gerçeğini değiştirmiyor. İletişim çalışmalarınıza biraz mizah katarak, kurumunuzun samimiyetini gösterebilir, akılda kalıcı bir deneyim yaratabilirsiniz.

Mizahın güçlü bir araç olması olumlu sonuçlar doğurabileceği gibi bir yandan da siyaseten doğru olmayan ya da cinsiyetçi bir mizah anlayışının benimsenmesi kurumunuz için olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Bu tür bir mizah anlayışı, siyasi görüşleri veya sivil toplumun kendine dert ettiği konuları aşağılayıcı veya ayrıştırıcı bir şekilde kullanabilir. Bu da insanların onurlarının kırılmasına sebep olabilir ya da konunun muhatabı gruplar arasında gerilim yaratabilir.

Diğer yandan bazen mizah, cinsiyetçi mizah örneğinde olduğu gibi, cinsiyet eşitliğine yönelik çabaları zayıflatabilir ve toplumda ayrımcılığı besleyebilir.

Yine de, doğru kullanıldığında mizah, insanlarla bağlantı kurmanın en etkili yollarından biridir. Neden mi?

(Aşağıda göreceğiniz kampanyalar iyi ya da kötü oldukları için değil örnek olmaları için verilmiştir.)

Akılda kalır
Mizah, takipçileriniz/destekçileriniz için unutulmaz bir deneyim yaratan güçlü bir araçtır. Güldüğümüzde beynimiz, hafızanın korunmasına yardımcı bir nörotransmitter olan dopamini serbest bırakır. Sivil toplum kuruluşları iletişimlerinde mizahı kullanarak mesajlarının zihinlerde çok daha uzun süre kalıcı olmasını sağlayabilir.

Greenpeace Akdeniz Türkiye: “Seninki Kaç Santim?”

Monoton Değildir
Birçok sivil toplum kuruluşu, iletişimlerini zaman zaman daha az ilgi çekici hale getirebilecek karmaşık ve ciddi sorunlarla uğraşır. Sivil toplum kuruluşları mizahı kullanarak monotonluğu kırabilir ve iletişimlerini daha ilgi ve/veya dikkat çekici hale getirebilir. Bu da daha geniş bir kitleye ulaşmalarına ve daha fazla ilgi uyandırmaya yardımcı olabilir.

Down Syndrome International: Not Special Needs

Kurumunuzu Samimi Kılar
Sivil toplum kuruluşları, zaman zaman komik anekdotlar paylaşarak, sadece odalar, masalar ya da binalardan oluşan kuruluşlar olmadıklarını, mizah anlayışı olan gerçek insanlardan oluştuklarını gösterebilirler. Bu, kurumu daha cana yakın ve ilişkilendirilebilir hale getirebileceği gibi bu sayede insanların amaçlarını destekleme olasılığını artırabilir.

Furkids Animal Rescue and Shelters: Furkids Kitty Kommercial

Duyguları Pekiştirir
Mizah, mutluluk, neşe ve eğlence gibi olumlu duygular uyandırır. Aynı zamanda bir birliktelik ve aidiyet duygusu yaratır. Sivil toplum kuruluşları, insanların duygularına hitap ederek takipçileriyle daha derin bir bağ kurabilir ve bu da artan katılım ve desteğe yol açabilir. Unutmayın, birlikte ağlamak kadar birlikte gülmenin de insanları birbirine yaklaştıran bir etkisi vardır.

Unhate Foundation: UnHate

Erişimi Artırır
Son olarak, sivil toplum kuruluşları iletişim çalışmalarında mizahı kullanarak, mesajlarının erişimini artırabilir. Komik bir içeriğin sosyal medyada paylaşılma ve hatta viral olma olasılığı daha yüksektir, bu da daha fazla insanın içeriğinizi görme ve farkındalığının artmasına yol açabilir. Bu, kuruma daha fazla destekçi, bağış ve gönüllü çekebilir.

AKUT Derneği: Önce Bilinç Önce Önlem

Sonuç olarak, sivil toplum kuruluşlarının iletişim çalışmalarında mizahı kullanmasının birçok faydası olabilir. Akılda kalıcı bir deneyim yaratabilir, takipçilerle duygusal olarak bağ kurabilir, monotonluğu kırabilir, kurumun samimiyetini gösterebilir ve erişimi artırabilir. Ancak mizahı uygun şekilde, kimseyi gücendirmeden, herkesin haklarına saygı duyacak bir şekilde kullanmak ve ciddi konuları hafife almaktan kaçınmak önemlidir. Kurumların kırmızı çizgileri komik ya da eğlenceli olmaktan daha önemlidir. Doğru kullanıldığında mizah, sivil toplum kuruluşları için farkındalık yaratmak, kamuoyunu meşgul etmek ve olumlu değişimi yönlendirmek için çok güçlü bir araç olabilir.

Diğer örnekler:
Yeşilay: Yeşilaycı Astronot
The Pilion Trust: Fuck The Poor
Greenpeace Akdeniz Türkiye: Tesco Finally Enters Turkey
Amnesty International: Absurd Discrimination
Zijkant De Progressieve Vrouwenbeweging: It’s Handy To Have a Dick

--

--