Seri 1 - Game Of Analysis

Ayşegül Sevim
PiriLabs
Published in
3 min readJul 13, 2018

İş analisti, gereksinim sahibi proje paydaşlarının gerçek ihtiyaçlarını ortaya çıkarmak, analiz etmek, doğrulamak, tanımlamak, test etmek ve yönetmekten esas sorumlu kişidir. İş analisti, aynı zamanda bir ihtiyaç/gereksinim analisti, ihtiyaç mühendisi, ihtiyaç yöneticisi, sistem analisti ya da sadece analist olarak da bilinir. İş analisti müşteri tarafı ile yazılım geliştiren taraf arasında ihtiyaçların akışını sağlayan kanal/köprü olarak hizmet verir. Mahallenin hamisi gibi.

İnsanları yönetmek; sadece onların önünden gitmek demek değildir, onlarla birlikte yürürken kazandıracağınız yeteneklerle alakalıdır.

Öncelikle İş Analizi alanına nasıl yöneldiğimden kısaca bahsetmek istiyorum. Daha önce çalıştığım firmalarda hem yazılım geliştirme hem iş analizi hem de test süreçlerinin hepsinde rol alıyordum.

Bu sebeple çok güzel ve bir o kadar da özel bir şey fark ettim ; yetkinliklerim.

Rahatça söyleyebilirim ki iş analistliğine nereden başlamalıyım sorusunun cevabı şudur : Mesleği anlamak. Örneğin ; şirketler neden iş analistlerine ihtiyaç duyar ve iş analistinde olması gereken karakteristik özellikler ve yetkinlikler nelerdir ?

Analistin hamurunda olması gerekenler :

· İş ve iş süreçlerini iyileştirmek ve fırsatları faydaya dönüştürmek üzere firma için çalışır.

· Analist, iş ve bilgi sistemlerinin tasarımına, dönüşümüne ve yeniden yapılandırılmasına katkı sağlar.

· İş ihtiyaçlarını ve gereksinimleri toplar, dokümante eder, analiz eder ve önceliklendirir.

· Analist, teknik çözümler geliştirir ; iyileştirme önerileri yapar.

· Analist, gerekli durumlarda test yapar, kullanıcı dokümanı hazırlar ve ilgili projeye dair destek verir.

Analistin olmazsa olmazları :

· Yazılı ve sözlü iletişim becerileri gelişmiş veya gelişime açık olmalı ; birebir görüşme yetkinliğine sahip olmalıdır.İletişim bir analistin vücudundaki ben gibi olmalıdır.

· İşi çok iyi bilmelidir ; en az işi yapan kadar. Hatta dışarıdan bakan birisi olarak bir bütünün parçası olarak işi bilmelidir.

· Analizin temel tekniklerini çok iyi bilmelidir.

· Analist çözüm odaklı olmalı ve sistem yaklaşımı ile problemleri çözmeye çalışmalıdır.

· Analist takipçi, ısrarcı bazen de sıkıcı olmalıdır , evet doğru okudunuz bazen de sıkıcı olmalıdır.

· Sistem analizi ve tasarımı metodolojilerini iyi bilmeli ve kendi yöntemini geliştirebilmelidir.

· Güncel iş trendlerini ve yasal mevzuatı takip etmelidir.

· Analistlik ile ilgili neler olup bittiğinden haberdar olmalı ;analistlik veya proje yönetimi ile ilgili tartışma forumlarında aktif katılımcı olmalıdır.

Size bir de tüyo vereceğim . Analist kim Değildir ?

· Analist “bilgisayarcı” değildir.

· Analist sadece “ara kablosu” değildir; en kötü ihtimalle bir “hub” olabilir ama tercih edileni bir “router” olmasıdır.

· Analist gözden çıkarılacak biri değildir; çalıştığı işi ve tasarladığı sistemi vezir de rezil de edebilecek kişidir.

· Analist, yazılımcıya kafa tutan, testçiyi döven kabadayı değildir; Analist arabulucu kimliği ile mahallenin babacan abisidir.

· Analist, adam sendeci değildir;farkındalığı olandır; her daim kendine, işe, iş çözümüne ve sisteme değer katmaya çalışandır.

İşi mutfağından başlayarak öğreniyoruz. Peki mutfağa kimleri alıyorlar?

“Tüm üniversitelerdeki bölümleri şöyle bir incelersek , hangi bölümden mezun olanlar “iş analisti” olarak çalışmaya daha uygun olur?” diye sorulduğunda genelde 3 popüler cevap alıyoruz :

1- Endüstri Mühendisliği

2- Bilgisayar Mühendisliği

3- Matematik Mühendisliği

İş Analisti olarak sorumlu olduğumuz işte 5N 1K ya cevap ararız ;

- İşin NE olduğu

- İşin NASIL yapıldığı

- İşin NE ZAMAN yapıldığı

- İşin NEREDE yapıldığı

- İşin KİM tarafından yapıldığı

Günümüzde başarılı bir iş analisti olmak için ihtiyacınız olan temel yetkinlik ; analitik düşünce yeteneği. Bu yetenek tek başına yeterli değil ama olmazsa olmaz. Hiçbir yazılım dili bilginiz yoksa bile yazılım teknolojilerinin çalışma mantığını kavramanız gerekir. Sizden kurumsal şirketler iş analisti olarak kod yazmanız beklemez, ancak bir kodun ve bir web servisin çalışma mantığını bilmeniz şarttır. Ya da SQL bilmeniz de yine faydanıza olacaktır.

Pişme Serüveni

IIBA ECBA, CCBA, CBAP ve CBATL iş analisti sertifika programları şu an iş analizi alanındaki en önemli uluslararası sertifikasyon programlarıdır.

BABOK, International Institute of Business Analysis (IIBA) kurumunun hazırlamış olduğu, iş analiziyle ilgili dünyaca kabul görmüş uygulama standartlarını içeren bir kılavuzdur. Kılavuz içerisinde iş analizinin bilgi alanlarını ve bu bilgi alanlarının hangi görevlerle gerçekleştirilebileceğini tanımlamaktadır. BABOK’un temel amacı iş analistliği uzmanlık alanını tanımlamaktır. Kılavuz, ana hatlarıyla iş analizinin nasıl yapılacağını ve iş analizi yapmak için gerekli olan yetenekleri belirtmektedir.

Analist olduk , peki ya sonra?

Daha fazla deneyime ve uzmanlığa sahip olan iş analistleri, daha fazla sorumluluk ve etki ile daha üst düzey pozisyonlara geçebilirler. Kıdemli analist, bir iş süreci yeniden tasarımı veya başka karmaşık bir proje planlayan ve yürüten profesyonel ekiplerden sorumlu olabilir. Yani analist ; analizden sorumlu ekibin ekip lideri , proje yöneticisi olabilirsiniz. En kalifiye, en iyi performans gösteren iş analistleri, şirketler ve diğer kuruluşlardaki üst düzey yöneticilik pozisyonlarına geçebilirler.

Çılgın bir analistin güncesinden şimdilik bu kadar , bir sonraki yazımda görüşme üzere ..

--

--