Structured Data Nedir?

Ayşegül Sevim
PiriLabs
Published in
5 min readJan 28, 2019

Web’in Anlamlı Hâli: Yapısal Veri

Yani yapılandırılmış veri. Hala yeterince anlaşılır gelmiyor değil mi? Şimdi de bu yapıya birer tutam schema.org ve JSON-LD kavramlarını ekleyelim. Gözünüz korkmasın; zira bu yazı yukarıdaki kavramları anlatabilmek için yazıldı.

Structured data yani yapılandırılmış veri sayfalarınızı arama motorları için daha anlamlı getiren kodlardır. Arama motorları sayfanızı ziyaret eder, kodları okur ve arama sonuçlarını belirli bir şekilde görüntülemek için kullanır. Web sitenizin içeriği kullanıcılar için anlaşılabilir olmasına rağmen makineler için aynı şey geçerli değildir. İçeriği makineler için de anlaşılabilir hale getirmek için HTML koduna özel etiketler ekleyerek hangi içeriğin, hangi konu ile alakalı olduğunu belirtmek gerekir.

Daha basit bir anlatımla; Google, Yandex, Microsoft Bing ve Yahoo arama motorları bize diyor ki, web sayfalarınızı tam olarak anlayamıyoruz dolayısıyla ortak bir dil geliştirelim, web master’lara da bunu anlatalım, işimiz kolaylaşsın. Her çeşit web sitesi için structured data yapısı mevcuttur.

Yapılandırılmış verilerin içerdiği detaylar, SEO’ya bütünlüğünü destekler.

SEO: Arama motoru optimizasyonu yani ingilizce isminden kısaltılmış haliyle SEO (search engine optimization); web sitelerini aratarak bulduğumuz güncel arama motorlarında (en çok bilineni google) üst sıralarda görünmek, yüksek sıralarda görünmekle kalmayıp bu işin otoritesi gibi durmak maksadıyla yapılan çeşitli biçimdeki tekniklerle, şirinliklerle (arama motorlarına şirin görünmek çok mühim) doğal arama sıralamasında, doğal arama sonuçlarında yükselerek kolaylıkla bulunmayı hedeflediğimiz çalışmalardır.

The Periodic Table of SEO Success Factors

Yapısal Verilerin Özellikleri Nedir?

Burada 3 yapısal formatı inceleyeceğiz:

RDFa, microdata ve son olarak JSON-LD, en yaygın olanıdır ve en iyi olarak kabul edilir. Google, AI’lerinin(yapay zekâ), JSON-LD şema işaretlemelerini RDFa ve mikro verilerden daha hızlı işlediğini açıkça kabul etmiştir. Bu nedenle, çevrimiçi kaynak oluşturduğunuz kodların JSON-LD olduğundan emin olmanız önerilir.

· RDFa, zengin bir snippet oluşturmak için veri bağlamada HTML etiket özelliklerinin kullanımını tanıtan bir uzantıdır.

Snippet, sözlük anlamı makasla kesilmiş parça anlamına gelen, kendi başına çalışmayan ancak kod içerisinde kısayollar aracılığı ile kullanılan kaynak kodu parçacıklarıdır. Sık kullanılan kod parçacıklarının kısayollara bağlanması ve gerektiğinde kolay bir şekilde çağırılabilmesi prensibi ile kullanılır.

· Microdata, açık bir topluluk HTML uzantısıdır ancak içerik öğelerini adlandırma için de etiket niteliklerini kullanır. (RDFa ile aynı şekilde)

· JSON-LD, sayfanın başlığındaki komut dosyası etiketlerini kullanarak HTML gövdesinden ayrı tutulan bir JavaScript gösterimidir. Böylece, bir şema işaretlemesinin geliştirilmesini kolaylaştırır ve yapısal veri oluşturmak için özellik etiketlerinin etrafındaki içeriğinizi dikkatli bir şekilde ifade etmeyi gerektirmez. JSON-LD’nin kullanmanın en popüler format olmasının en önemli sebeplerinden biri budur.

NOT 1: Şema işaretlemeleri her zaman güncel olmalıdır. Örneğin, haber siteleri genellikle yapılandırılmış verilerde yayınlanma tarihini içerir, böylece kullanıcılar bir makalenin ne zaman yayınlandığını görebilirler. Bu yayınlanma tarihleri yerine son değişiklik yapılma tarihinin(ModifiedDate/UpdatedDate) alınması desem?

NOT 2: Uyguladığınız herhangi bir erişim denetimi yönteminin (örneğin, dizin dışı komut veya robots.txt gibi — Robot Dışlama Standartlarını içeren dosya) Googlebot ve diğer arama motoru web gezginlerinin şemanızı okumasını engellemediğinden emin olmalısınız.

Aynı içeriğe sahip yinelenen sayfalarınız varsa (pek iyi bir fikir değil, ancak bunu yapmak için geçerli nedenler varsa), aynı şema işaretlemesini her iki sayfaya da eklemeniz gerekir. Sayfalardan biri kurallı olarak kabul edilmesine rağmen, Googlebot’un bunu bir şekilde tanıyacağına dair bir garanti yoktur. Bu, yinelenen sayfanın bir SERP’de zaman zaman ortaya çıkabileceği anlamına gelir. Bu nedenle yapısal verileri de kopyalamak en güvenli yoldur.

SERP ( Search Engine Results Page), arama motoru sonuç sayfası anlamına gelir. Google’da herhangi bir kelimeyi arattığınızda karşınıza gelen sayfaya verilen isimdir.

Yapılandırdığınız Verileri Test Etme

Google Yapısal Veri Test Aracı: https://search.google.com/structured-data/testing-tool/u/0/?hl=tr
Yapılandırdığınız verileri Google test aracından kontrol edebilirsiniz. Bunu yapmak için değişiklik yaptığınız url adresini veya kod snippet’ini Google Yapısal Veri Test Aracına yapıştırın ve test sonuçlarında herhangi bir hatanın olup olmadığını inceleyin.

SCHEMA.ORG

https://schema.org/

Schema.org adlı bir kaynak kütüphanesine başvurduk, fakat tam olarak nedir? Schema.org, arama motorları tarafından desteklenen yapısal veri biçimleme kodlarını bulabileceğiniz Google tarafından yönetilen büyük arama motorları tarafından ortaklaşa geliştirilen bir çevrimiçi projedir. Kod örnekleri sitenize kopyalayabilmeniz için ücretsiz alınabilir, ancak mevcut kodu gereksinimlerinize uyacak şekilde uyarlamanız gerektiğini unutmayın.

Kullanıma sunulan “Schema” kodlarını incelemek ve web sitenize uyarlamak için https://schema.org/docs/schemas.html adresine göz atabilirsiniz.

Faydalı olabilir link: https://developers.google.com/search/docs/data-types/article

Schema.org; Google, Microsoft Bing, Yandex ve Yahoo gibi büyük arama motorlarının anlayabilmesi için, Schema kodlarının bulunduğu web sayfalarında sözcük işaretlemesi yapar. Bu sayede arama motorları, o sayfada bulunan yazıların ne anlama geldiğini anlayarak arama sonuçlarında bazı değişiklikler yapar. Bu değişikliklere örnek verecek olursak, Google’nin son zamanlarda yaptığı ve arama sonuçları sayfasında çıkardığı “nedir” kutusudur. Örneğin Google’a “kalem nedir” yazdığınızda üstte büyük bir kutu çıkar ve kalemin ne olduğunu anlatan bir yazıyı bizimle paylaşır. SEO nedir derseniz yine aynı şekilde ilk sırada SEO hakkında bilgi veren bir kutucuk bulursunuz. Bu Google’nin yeni algoritması ile ilgilidir ve Schema ile mümkün olduğunun kanıtıdır.

Mikrodata (Mikro Veri) nasıl kullanılır?

- Neden mikro veri kullanacağız?

İnsanlar web sitelerine girdiğinde ve bilgileri okuduğunda yeni bir şey öğrenebilirler. Fakat arama motorları için bu mümkün değildir. Fakat Schema mikrodatası kullanırsanız, arama motorları “Bu adamın web sitesinde birçok içerik var ve bu içerikleri inceleyen insanlar var.” olarak anlayabilir. Anladıklarını ise arama sonuçlarına dökerler. Kullanıcılar ise arama sonuçlarında yıldızlı incelemeleri ve içeriklerde öne çıkmış olarak gördüğünde sizin sitenizi tercih ederler.

Lokma Projemiz:

Bütün anlattıklarımızı eşsiz Yemek Tarifleri ile dolu web sitemizden lezzetli bir örnek üzerinden detaylıca inceleyelim.

Piri Medya A.Ş.

Örnek: https://www.gzt.com/lokma/baharatli-tavuk-31613

Test Aracı sonucumuz:

-Sıfır Hata

-Sıfır Uyarı

İşte bu! Süperiz.. Peki bunu nasıl başardık?

Organization (https://schema.org/Organization)

Organization yapısı; okul, iş yeri, hava alanı gibi kurum ve kuruluşları kapsıyor.

Bu yapıda olması gerekenler:

· Kurucusu

· Marka adı

· Yasal adı

· Logo

· Kurumla ilgili açıklama

· Adres, telefon, e-mail, sosyal platform adresleri gibi iletişim bilgileri

Çıktısı:

Yapısal veri test aracının en iyi özelliklerinden biri de ilgili yerde hata var ise; hatayı ve sebebini çok açık şekilde görebiliyoruz. Yukarıdaki örnekte bir tırnak işareti fazladan ekleyip sonuca bakalım.

BreadcrumbList ve Recipe alanlarını, detaylı bir yazı ile daha sonra paylaşacağım.

Keyifli okumalar.

--

--