De Stichting Aanpak Overlast Amsterdam

thijs van exel
PLAATSMAKERS
Published in
2 min readJan 3, 2017

Zippora Abram in gesprek met Tarik Boukhouzbo, coördinator SAOA Nieuw-West en West.

De Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA) werkt in opdracht van de Gemeente Amsterdam op straat met straatcoaches. De straatcoaches zijn een brug tussen jongerenwerk en politie. Tarik vertelt dat het Ecuplein echt een hotspot (dat is een eufemisme) is binnen Nieuw-West. Het Corfuplantsoen niet.

Het Ecuplein trekt groepen aan vanuit de wijde omgeving. Er zijn grofweg twee groepen op het Ecuplein. Een groep jongeren (onder de 18) die daar in de avond komen en blijft tot ongeveer 23 uur. SAOA heeft contact met deze groep, ze zijn goed benaderbaar. Sommigen gaan naar school, soms bijbaantje, soms zelfs iemand die fulltime gaat werken. Als deze groep van het Ecuplein wordt weggestuurd, duiken ze op andere plekken op. Na verloop van tijd valt de groep uit elkaar. De meesten gaan werken, anderen sluiten zich aan bij de oudere groep.

Naast hangen, wordt er veel geblowd. Hiervoor is ook geld nodig en dat kan leiden tot criminele activiteiten.

De oudere groep (vanaf 21 jaar) op het Ecuplein is problematischer. Ecuplein is echt een trekpleister voor mensen uit Osdorp. Ze komen na middernacht met scooters, busjes, auto’s. Ze komen hangen en volgens bewoners ook dealen. Via social media staan ze in contact met elkaar. Tarik geeft aan dat de trend is dat hangjongeren ouder worden. Op allerlei plekken in Nieuw-west zie je echt oudere hangjongeren, tot wel 35.

Ze willen niet met SAOA te maken hebben. Zitten ook psychiatrische gevallen bij en ook verslavingsproblematiek. Politie noteert namen maar geeft deze niet door aan SAOA. Sinds 1 december is er een alcoholverbod, maar dat is een tijdelijke oplossing. Groep gaat ergens anders heen of het laait weer op.

Soms is het een tijdje rustiger, maar dan groeit de groep weer, vaak met de jongere broertjes. Tarik geeft aan dat er veel meer preventief moet worden ingezet op de broertjes.

Mogelijk ligt hier een gezamenlijke taak voor het Stadsdeel (jeugd en veiligheid) en ook voor OKT en Samen DOEN. Ook goed om de Politie te betrekken, beide teams in Nieuw-West.

Tarik vindt dat er rond het Corfuplantsoen geen sprake is van overlast zoals hij dit definieert. Hij vindt spelende kinderen of voetballende jongeren in de zomer geen overlast. De buurt ervaart dat mogelijk anders.

Twee jaar geleden organiseerde Baadoud een bijeenkomst met als doel te horen van bewoners wat ze willen. Helaas hadden de bewoners al vooraf bedacht dat voetbalveldje weg moest, handtekeningen verzameld. Hierdoor was geen sprake van een open gesprek. Daarna is er weinig gebeurd, voetbalveldje is gebleven.

Op Corfuplantsoen is alleen in de zomer een probleem zolang er school is. Met name ‘s nachts tijdens Ramadan. Afgelopen zomer heeft SAOA hierop extra ingezet, met succes. Rest van het jaar weinig overlast, SAOA is buiten tot ongeveer 23.15 en merkt dan dus rond het Corfuplantsoen weinig problemen.

--

--

thijs van exel
PLAATSMAKERS

works at kennisland. brings people together in teams around complex social issues. loves to see ideas come to life and enjoys the pains that go with that.