In gesprek met gebiedsmakelaar en mede-Plaatsmaker: Joke.

Simone van Dijk
PLAATSMAKERS
Published in
4 min readDec 14, 2016

Geschreven door Lara Slagt en Robert Flos

De labsprint is een goede gelegenheid om ook je eigen teamleden eens beter te leren kennen. Daarom interviewden Lara en Robert mede-Plaatsmaker Joke. Als gebiedsmakelaar van stadsdeel Nieuw-West heeft Joke vast veel interessants te vertellen over de wijk.

Van Slotervaart naar de Aker
Samen met drie collega’s is Joke verantwoordelijk voor het gebied De Aker, Sloten en Nieuw-Sloten. Zij zetten zich als gebiedsmakelaars in voor de wijken. Naast hen is er een coördinator voor het hele gebied. Joke werkt vooral in De Aker en Sloten. Ze was eerder makelaar in de wijk Slotervaart-Noord en een wijk in Osdorp. Wij vroegen haar wat haar opviel toen ze de overstap maakte van Slotervaart naar de Aker. Allereerst hebben volgens Joke de mensen in Slotervaart-Noord minder te besteden, maar lijken ze tevreden. Hier in De Aker zijn de inwoners volgens Joke wat veeleisender. Hiernaast constateert Joke een groot fysiek verschil tussen de wijken. De Aker is een wijk met veel mooie nieuwbouw, waar in Slotervaart veel meer stadsvernieuwingsgebieden te vinden zijn. Ten derde zijn er volgens Joke in Slotervaart meer ‘vindplaatsen’ dan in De Aker: plekken waar je mensen gezamenlijk tegenkomt. De Aker heeft wel een Huis van de Wijk, maar dat ligt redelijk ver van de buurten rondom het Ecuplein en het Corfuplantsoen en is door deze locatie in Osdorp-West dus redelijk moeilijk te vinden. Ook weten veel mensen niet van het bestaan af.

Burgerparticipatie
Waarom zijn die vindplaatsen dan niet (prominent) aanwezig in de Aker? Volgens Joke zijn ze er nooit ‘gemaakt’. Ook in oudere wijken zijn deze plekken niet zo bedoeld geweest, maar in de loop van de tijd ontstaan. Zo zijn in oudere gebieden soms ongebruikte scholen, winkelpanden en locaties van bijvoorbeeld stichtingen in gebruik genomen door en voor de buurt. Daarnaast hebben veel mensen in De Aker hun eigen tuinen waardoor ze minder op de omgeving gericht zijn. Er zijn dus weinig voorzieningen gecreëerd maar de mensen zelf hebben misschien ook minder behoefte aan deze ontmoetingsplekken.

Burgerparticipatie is volgens Joke in De Aker een moeilijk punt: het organiseren van bewonersactiviteiten zou meer en beter kunnen. Wil men het niet, of weet men niet hoe dat aangepakt zou kunnen worden? Het Huis van de Wijk zou, in de ogen van Joke, daar een ondersteunende rol in kunnen spelen.

Aan de andere kant zijn er ook veel mensen die het heerlijk vinden als er rust is in hun buurt. Wanneer er dan een activiteit is georganiseerd, Joke noemt de Bus op het Ecuplein als voorbeeld, zijn er ook mensen in de wijk die dit niet als iets positiefs ervaren.

Robert, Joke en Lara op het Corfuplantsoen tijdens de labsprint. (Foto: Kennisland CC BY)

Gebiedsanalyse en plan
Hoe staat deze wijk eigenlijk in de ambtelijke organisatie bekend? Joke vertelt dat men eerst het idee had dat er weinig aan de hand was in de wijk en het hartstikke goed ging. Als je echter beter gaat kijken komen er verschillende problemen, zoals overlast, armoede, (druk op) mantelzorgers en tegenstellingen tussen groepen naar boven die aandacht nodig hebben. Deze problematiek is niet makkelijk te doorgronden. Sinds er een gebiedsteam is, komen er veel meer van dit soort punten naar boven.

Na het maken van een gebiedsanalyse is er door het stadsdeel een gebiedsplan gemaakt. Vervolgens is men de wijk ingegaan en is er aan de inwoners van het gebied gevraagd wat zij zelf als minder prettig ervaren in de wijk. Hierop antwoorden buurtbewoners: veiligheid (o.a. woninginbraken en verkeer rondom scholen), te weinig reuring en gezelligheid, en te weinig sociale ontmoetingsplekken. Er is daarnaast ook vrijwel geen daghoreca. Het Huis van de Wijk zou dat kunnen zijn, maar dat weet men niet te vinden. Bovendien vinden bewoners het vaak niet schoon genoeg in de wijk. En dat terwijl er nu wordt schoongemaakt op niveau B in Nieuw-West, het op een na hoogste niveau. Daarentegen zijn er ook bewoners die zelf, al dan niet met anderen, wekelijks afval opruimen in hun buurt.

Hiernaast zijn er volgens Joke veel mantelzorgers in de Aker, en kunnen deze mantelzorgers wel een steuntje in de rug gebruiken. Tijdens de gebiedsanalyse komen dit soort zaken ook naar boven. Nu komen er mantelzorg-inlopen waar mensen terecht kunnen om andere mantelzorgers te ontmoeten en waar ze eventueel hulp kunnen vinden bij hun activiteiten als mantelzorger.

Tot slot vroegen wij aan Joke: Wat wil jij voor de wijk? Joke vindt activiteiten en voorzieningen voor jongeren en tieners belangrijk. Deze groep heeft volgens haar een eigen plek nodig, wat ze ook van de straat kan houden. Voor volwassenen zou een ontmoetingsplek fijn zijn.

In de woorden van Joke: “Het gebied De Aker, Sloten en Nieuw Sloten is een fijne plek om te wonen, maar we blijven aan verbetering werken.”

--

--