Tasarım Hikayesi: Placist Logosu Nasıl Doğdu?
Tasarım hikayelerini oldum olası sevmişimdir. İnsana ilham verir, izleyeceği yolu gösterir belki de hayatını değiştirir belli mi olur? Bizde bu yayını açarken bunu düşündük ilham vermeyi, yol göstermeyi.
Placist logosu sürekli gördüğünüz o haritalarda ki konum simgesi ve P harfinin birleşmesiyle oluştu ancak ilk denemede şuan ki logo çıkmadı biraz farklı tarz logolar denedik hatta bir vektör bile düşündük.
İlk adım: Anahtar kelimeleri belirlemek
Projeyi ifade eden bütün kelimeleri bir köşeye yazdık ve bu kelimeleri ifade eden iconlar düşündük. Tabii ilk başta konum zaten uygulamanın ana konusu konum. P harfi ve konum simgesini nasıl birleştirebiliriz diyerek bir kaç logo düşündük bazıları logo kategorisine bile giremezdi ama gene de çizmekten zarar gelmez.
İkinci adım: Logonun ana şeklinin belirlenmesi
Logonun şeklini konum simgesi ve P harfinin birleşimi olmasına karar verdik hem farklı bir tarz olacağını hem de uygulamayı ifade edebileceğini düşündük. Bildiğiniz gibi sıradan konum simgelerinde ortada bir boşluk olur veya sadece dış çizgi şeklinde olur ve P harfinin ortasında da boşluk var şimdi asıl olay şurada bitiyordu.
Hem P harfinin anatomisini bozmayacaktı hem de konum simgesinin dışına çıkmayacaktı. Daire, yarım daire hatta bir ara boşluk kalmamasını bile düşündük ancak hiçte göze hoş gelmedi. Ardından bir vektör mü koysak diye düşündük — fikirsizliğe düşünce arada böyle şeyler çıkabiliyor — ancak gene olmadı
Dijital ortamdan da denemeler yapmaya çalıştım, bir kaç kişiye sorup fikirlerini aldım hatta başka bir tarz logo bile denedim ama ortada olan o boşluk bütün düzeni bozuyordu ne konum simgesine ne de P harfine benziyordu. Bilgisayardan deneme yaparken aklımıza çizgi şeklinde yani logoyu sadece dış çizgilerden yapmak geldi bunu hemen kağıda geçirdik.
Üçüncü adım: Logonun belirlenmesi
Logoyu kağıt üzerinde belirledikten sonra sıra dijital ortama geliyor. Bir daire çizdik ve sonrasında bir nokta belirleyip dairenin yarısından ve daireyi yatay olarak 2 ye böldüğünüzde oluşan köşeden — Daireyi yatay olarak 2ye böldüğünüzde aslında dairenin köşesini bulursunuz — bir üçgen çizerek bir de ufak tefek ayarlamalar yaparak logoyu tamamladık.