Gerçeğin Saklı Öyküsü: Şili’de Gizlice

Elif Mercan
Planör
Published in
2 min readAug 6, 2017

Gabriel Garcia Marquez’in kendi yaptığı röportajdan derleyip edebileştirdiği gerçek bir yaşam hikayesi olan “Şili’de Gizlice” öyküsü, ünlü Şilili yönetmen Miguel Littin’in kaçak olarak döndüğü memleketinde gizlice neler yaşadığını anlatıyor. Littin’in, Şili’nin ve Şili halkının saklı kalan öyküsünü mutlaka okuyun.

Miguel Littin, deneysel filmler yapan bir Şilili yönetmendir. Ülkesinin karışık durumunu gözlemlemiş, son derece gerçekçi filmler çekmiş, kamerasını cunta rejimi altında ezilen halkına yöneltmişti. Askeri darbe patlak verdikten sonra ülkeyi terk etmek zorunda kalmış.

Farklı bir kimlik, farklı bir eş ve farklı bir geçmiş ile ülkesine geri dönen yönetmen, Pinochet Yönetimi (ABD destekli bir askeri darbeyle Sosyalist Salvador Allende’nin Unidad Popular hükümetini devirmiş dikta rejimi) altındaki Şili’de hayatın nasıl olduğunu gerçek boyutlarıyla dünyanın gözleri önüne sermek uğruna özgürlüğünü tehlikeye atıyor. Kendi kimliğini gizleyerek ülkesine geri dönüyor. Askeri rejimin halk üzerindeki baskılarını, halkın nasıl fakirleştiğini, yaşamın zorluklarını kayıt ediyor. E daha fazlasını anlatıp okuma keyfinizi kaçırmak da olmaz.

Kitap, sadece edebiyat severlerin değil; yakın tarihe ilgi duyanların da okumasını tavsiye ettiğim bir eser. 70–80’li yılların Latin Amerika’sına dair çokça detay var içinde. Yazım dili oldukça sade ve akıcı. Hikayenin yaşanmış olması ile birlikte sinema ve toplum adına verilen emeklerin ne derece önemli olduğunu etkileyici bir biçimde hatırlatıyor okurlarına. Pek göz önünde olmayan -saklı kalan- bu güzel kitap 150 sayfa olduğundan bir çırpıda okunuyor. Kitabı okuduktan sonra Miguel Littin’in filmlerine de göz atmakta fayda var. İzlediğinizde ise hayalinizdeki Şili’nin gerçek yüzünü tüm çıplaklığı ile görme fırsatına erişmiş olacaksınız.

Keyifli okumalar.

--

--